Sport
ČEKA NAS PROMETNO LJETO U GRADSKOM VRTU

Bjelica kaže da je umoran, a pred njim dugo i radno ljeto
Objavljeno 18. svibnja, 2022.
Čak 13-orica igrača bijelo-plavih ovog ljeta ulaze u posljednju godinu ugovora

Kako vrijeme odmiče, napetosti u Gradskom vrtu sve se više smiruju, pa je gotovo posve izgledno kako će trener Nenad Bjelica nastaviti svoj posao s bijelo-plavim nogometašima i u posljednjoj, trećoj godini njegova ugovora.



Istina, službeno to još nije potvrđeno, ali predsjednik Ferenc Sakalj pokušava smiriti strasti koje su uzavrele nakon što je Bjelica uputio oštre kritike čelnicima kluba. Vrlo vjerojatno će nekim Bjeličinim zahtjevima biti udovoljeno glede logistike, a dobru volju treba pokazati i sam Nenad, jer ako će nastaviti posao u Gradskom vrtu, onda se doista treba isključivo fokusirati na svoj dio posla koji je vezan uz sportsku politiku.

Beljo, Ivušić, Laszlo i Žaper


A na tom planu Nenad će imati itekako puno posla jer igrački kadar treba određena osvježenja, a ne bi ga bilo zgoreg ni pojačati bez obzira na to što je Osijek ove sezone dugo bio u utrci za naslov. Nije ga uzeo, Dinamo je prvak, a modri su najavili kako će se sljedeće sezone znatnije pojačati. Od Osijeka se u idućem prvenstvu očekuje rezultatski iskorak prije svega na europskoj sceni koja donosi mnoge financijske benefite. Jasno, kadrovska križaljka za sljedeću sezonu slagat će se i po eventualnim odlascima. Postoji nekolicina igrača koje bi osječki klub bio spreman transferirati ako bi došla prava ponuda. Prije svih to je mladi napadač Dion Drena Beljo iza kojeg je odlična sezona u dresu pulske Istre 1961, pa za njega već ima unosnih ponuda. Nedavno je za njega odbijeno šest milijuna eura što sugerira kako bi Beljo ovog ljeta mogao srušiti najveći izlazni transfer koji je napravio Osijek. Njegov vlasnik je trenutačno Mirko Marić na čijem su transferu u Moncu bijelo-plavi zaradili 4,5 milijuna eura, a cifra bi kroz bonuse mogla narasti i do šest milijuna. U skupini igrača koji bi mogli otići, a klub na njima planira dobru zaradu još su reprezentativni vratar Ivica Ivušić, Mihael Žaper i Laszlo Kleinhesiler. Izgledno je kako Gradski vrt neće napustiti baš sva četvorica, ali odlazak dvojice od njih realna je opcija. Kroz te transfere Bjelica vjerojatno planira namaknuti budžet s kojim će moći krenuti u ljetni šoping.

Kadrovski balast


No daleko veći posao Bjelicu očekuje oko igrača koji ulaze u posljednju godinu ugovora. Njih je čak 13, pa ako se nešto misli zaraditi na njima, onda je ovo ljeto posljednja prilika. Najzvučnije ime među njima je Laszlo Kleinheisler, ali kada je Mađar u pitanju, nije isključeno da on produži ugovor. Osim njega na tom dugom popisu igrača kojima ugovor izlazi u ljeto 2023. su: Jurčević, Leovac, Miloš, Grgić, Barri, Jugović, Bohar, Ndockyt, Topčagić, Mance, Caro i Špoljarić. Neki od njih poput Jugovića, Leovca, Topčagića i Barrija imaju opciju produženja na još godinu dana, druge je, pak, Bjelica već odavno prekrižio. Ipak, bar na nekolicini njih Osijek će željeti bar nešto zaraditi, a neki možda završe na posudbama kako bi se oslobodio bužet za plaće igračima s kojima Bjelica planira pojačati momčad. Opet u nekim slučajevima moglo bi doći do sporazumnih raskida jer jednostavno nisu u trenerovim nacrtima za novu sezonu. Balasta u igračkom kadru ima još. Od onih koji su u Gradskom vrtu to se odnosi na Vinka Petkovića, koji je imao mizernu minutažu ovog proljeća, a pitanje je i što će biti s Amerom Hirošem. Ne treba zaboraviti ljude koji su na posudbama poput Gržana, Dakua, Branštetera ili mladog stopera Barišića. Puno je otvorenih pitanja vezanih uz igrački kadar jer on je jednostavno preglomazan i trebat će provesti njegovu optimalizaciju. Što se eventualnih dolazaka tiče, vjerujemo kako će potraga biti usmjerena na lijevog beka, stopera, jednog veznjaka te napadača. S naglaskom na napadača jer realizacija je ove sezone često bila ozbiljan kamen spoticanja u rezultatskim ambicijama, a puno je problema bilo i s bekovskim pozicijama koje su poharale ozljede.

Nema dvojbe kako Nenada Bjelicu i njegova pomoćnika za transfere Ivicu Kuleševića očekuje dugo, vrlo radno, vruće ljeto.

Dalibor Keler
Ercegu istječe posudba
Jedini prvotimac bijelo-plavih kojemu ovog ljeta istječe ugovor je Splićanin Ante Erceg, koji je u biti ovdje na posudbi iz danskog Brondbyja. Erceg je prije nešto više od godinu dana zadobio tešku ozljedu, ali mu je Nenad Bjelica tada produžio posudbu bez obzira na to što se znalo kako će se dugo morati čekati na njegov povratak. Ipak, ovog ljeta mala je vjerojatnost da će Erceg ostati u Gradskom vrtu.

Slovenci na izlaznim vratima?
Mario Jurčević i Damjan Bohar, koji su u trenutku dolaska u Osijek 2020. godine bili slovenski reprezentativci, ovog bi ljeta mogli napustiti Gradski vrt. Bohar, koji je tada izgledao kao pojačanje, u međuvremenu se posve ugasio pa ga određeno vrijeme uopće nema u zapisniku. Jurčević će željeti što prije zaboraviti ovu sezonu zbog problema s ozljedama i koronavirusom zbog čega je izgubio mjesto prvotimca.

Start priprema 13. lipnja
Nenad Bjelica već je odredio datum početka priprema za novu sezonu. Prozivka će biti 13. lipnja u 10 sati, a nakon nje prvi tjedan priprema bit će proveden kod kuće, u Osijeku. Od 20. lipnja do 2. srpnja bijelo-plavi će biti na pripremama u Svetom Martinu na Muri gdje će odigrati nekoliko test-susreta. Planirana je i “generalka” u Osijeku (9. ili 10. srpnja), a start nove sezone u HNL-u je 16. srpnja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana