Regija
ĐURĐENOVAČKI UČENICI U NAŠIČKOM PROJEKTU “DOMOVINA I JA”

Osmaši posjetili Voćin i Četekovac
Objavljeno 17. svibnja, 2022.
VOĆIN



Pokretači našičkoga projekta "Domovina i ja" i učenici osmih razreda OŠ Josipa Jurja Strossmayera iz Đurđenovca posjetili su Voćin i Četekovac, mjesta koja su nakon Vukovara i Škabrnje doživjela najveća stradanja i razaranja u Domovinskom ratu.

Projekt "Domovina i ja" autorsko je djelo sudionika obrane našičkoga kraja, umirovljenog pukovnika HV-a Gorana Sokola, umirovljenog bojnika HV-a Nikole Masnikose, prof. povijesti Dine Mataza, časničkog namjesnika HV-a i dragovoljca obrane Vukovara Branimira Jokića, te generala specijalne policije i ratnog zapovjednika postrojbe specijalne policije "Baruni" Mirka Horvatina. Odobrili su ga Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo prosvjete, podržava ga i sufinancira Grad Našice, a provodi se od rujna prošle godine. Dosad je već realiziran niz aktivnosti, a jedna od njih je i obilazak đurđenovačkih učenika područja bivših općina Slatina i Orahovica. Posjetili su spomen-obilježje hrvatskom policajcu Stjepanu Mlakaru, prvoj žrtvi Domovinskog rata na području Virovitičko-podravske županije, podignuto na mjestu njegove pogibije između Humljana i Pušine. Kroz priču o srbočetničkom napadu iz zasjede i pogibiji Stjepana Mlakara, kao i pokolju 22 nedužnih mještana u Balincima, Četekovcu i Čojlugu dvadesetak dana poslije, učenici su shvatili bit Domovinskog rata i sve što se poslije događalo na tom području. Nakon posjeta groblju i spomeniku žrtvama potpapučkih sela u Četekovcu, učenike i članove projekta u Voćinu je dočekao Darko Božičković, sudionik svih ratnih zbivanja u tome mjestu, koji ih je upoznao s događanjima u voćinskom kraju, stradanjima mještana i razaranju župne crkve te oslobodilačkim aktivnostima 136. brigade. Učenici su u Voćinu posjetili i Geo-infocentar, a kod spomen-obilježja poginulom Miri Košćaku u Slatinskom Drenovcu general specijalne policije Mirko Horvatin upoznao je sve prisutne s operacijom "Trokut" i tragičnom pogibijom branitelja izvan borbenih djelovanja, od posljedica rata. Terenska nastava završila je rekreacijskim aktivnostima kod planinarskog doma na Jankovcu.

Pokrovitelj ove terenske nastave bila je Općina Đurđenovac, koja je sudionicima osigurala promidžbene majice i ručak na Jankovcu. P. Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike