Kultura
U ODSJEKU KNJIŽNICE MUZEJA SLAVONIJE

Novi broj Osječkog zbornika
Objavljeno 18. svibnja, 2022.
Jedna je od najdugovječnijih muzeoloških publikacija na našem području

U Odjelu knjižnice Muzeja Slavonije jučer je svečano predstavljen novi broj Osječkog zbornika. Predstavljanje, iznimno po mnogočemu, uvod je u današnje svečano obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, ali i 145. obljetnice osnutka Muzeja Slavonije te velike i važne 80. obljetnice izdavačke djelatnosti najstarije baštinske ustanove u Osijeku i najvećeg muzeja općega tipa u nas.



Znakovita je zasigurno poveznica Muzeja, grada i Zbornika, koji ponosno u nazivu nosi svoju sadržajnu odrednicu. Osječki zbornik, stručno-znanstvena publikacija Muzeja Slavonije, zasigurno je jedan od najdugovječnijih muzeoloških publikacija na našem području, kontinuirano izlazi od 1942. U prikazu prvoga broja u Hrvatskome listu autor teksta zaključuje: Osječki zbornik će bez sumnje pobuditi najveće zanimanje među svim našim prijateljima hrvatskih, a napose osječkih starina.

Danas, nekoliko desetljeća poslije, od voditeljice Odjela knjižnice i urednice Zbornika Marine Vinaj mogli smo čuti: "Od prvog broja, pod uredništvom dr. Josipa Bösendorfera, Zbornik objavljuje radove djelatnika Muzeja Slavonije, no i brojnih istaknutih znanstvenika Osijeka, Hrvatske, a sve više i stručnjaka izvan naših granica čiji su radovi vezani uz Osijek i Slavoniju. Od 1954. godine Osječki zbornik, uz ostala izdanja Muzeja Slavonije, međuknjižničnom razmjenom šalje se na više od sedam stotina adresa u Hrvatskoj i inozemstvu. Danas je preko baze znanstvenih časopisa Hrčak Osječki zbornik dostupan svekolikoj stručnoj i znanstvenoj javnosti. Kao temeljna stručna literatura, Osječki zbornik prepoznat je i u znanstvenoj zajednici kao recenzirana publikacija (A2) iz područja kulturne povijesti, etnologije, prirodoslovlja, muzejske edukacije i zaštite muzejske građe.

Suradnja velikog broja znanstvenika iz Hrvatske i inozemstvu, kao autora ili recenzenata, osigurala je međunarodnu stručnu i znanstvenu prepoznatljivost ovom najstarijem osječkom periodiku. Visoki kriteriji koje su postavili naši prethodnici, cijenjeni ravnatelji i urednici: prof. Josip Bösendorfer, Vjekoslav Celesti, dr. Danica Pinterović, Marija Malbaša, dr. sc. Mladen Radić i brojni drugi, ostali su trajno zabilježeni radovima na stranicama Osječkih zbornika. Velik je to izazov autorima, ali i recenzentima, eminentnim stručnjacima naših kulturnih i znanstvenih institucija.

Najnoviji je, 37., broj širokog kulturno-povijesnog raspona, uz urednicu pojedinačno po člancima predstavio i iznimni osječki znanstvenik nove generacije, dr. sc. Luka Pejić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta. Na zborniku su radili Ivana Knežević Križić, Domagoj Tominc, Denis Detling, Elma Hašimbegović i Snežana Mišić te dugogodišnji suradnici, lektori i prevoditelji poput Martine Pavić i Danijela Jelaša.

Obilježavanje vrijedne obljetnice nastavlja se danas u 13 sati predstavljanjem publikacije 80 godina izdavačke djelatnosti Muzeja Slavonije: 1942. – 2002. autorice Ivane Knežić Križić, koju prati i prigodna izložba. U 19 sati je zatvaranje izložbe “Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti” S. Lupina, a zatim slijedi Muzejski četvrtak: O tempora, o mores i razgovor trenutnog i najdugovječnijeg ravnatelja Muzeja Slavonije.

Dario Majetić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike