Sport
U PRVOJ HNL, IPAK, SVE PO STAROM

I kad nije top, Dinamo je
još uvijek jači od svih
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
U jednoj od najzanimljivijih sezona u povijesti HNL-a nogometaši Dinama su uspjeli obraniti titulu kolo prije kraja prvenstva

Pretposljednje, 35. kolo Prve HNL dalo je odgovor na posljednje otoreno pitanje jedne od najuzbudljivijih sezona. Neizvjesnost je trajala do same završnice, u kojoj su dugo četiri momčadi bile u utrci za naslov, koji je na kraju ipak opet pripao - Dinamu.



Hajduk, Osijek i Rijeka dugo su puhali "modrima" za vrat. Prva se ispuhala Rijeka, a onda i Osijek, koji je izgubio sve izglede u 34. kolu iako je dugo bio prvi pratitelj zagrebačke momčadi. U finišu sezone tu je ulogu preuzeo Hajduk, ali Dinamo si nije dopustio još jedan krivi korak.

Dinamo se nudio


U izjednačenom prvenstvu Dinamo je pratnji ponudio puno prilika, ali ona ih nije iskoristila. Osijek je ostao bez goriva kada je bilo najpotrebnije, Hajduk je kasno upalio, a Rijeka je stalno bila tu, ali ju je skupo stajala serija lošijih rezultata od sredine ožujka do sredine travnja. Hajduk se nadao kako će mu Šibenik u ovom kolu ostaviti nadu da u posljednjoj rundi na gostovanju kod Dinama napravi pothvat i pobjedom osvoji prvi naslov prvaka od 2005., ali će se Splićani na kraju morati zadovoljiti drugim mjestom, koje im je prvo osvojeno u posljednjih deset godina. Posljednji put Hajduk je drugoplasirani završio još 2012. Dinamo je svoju 23. titulu prvaka i petu zaredom osigurao pobjedom u Šibeniku. Zagrepčani su taj posao odradili - rutinski, s jednim pogotkom u svakom poluvremenu. Čistih 2:0 za novo slavlje u "modrom" taboru. Ruku na srce, Dinamo je ipak još uvijek najjači u HNL-u iako se ove sezone pokazao ranjivijim nego inače. Hajduk je drugo mjesto osigurao pobjedom protiv Istre 1961. Bit će repova iz tog susreta jer Puljani su, dojam je, oštećeni u dva navrata. Imali su vodstvo, a onda je Hajduk izjednačio u finišu prvog dijela iz vrlo dvojbenog kaznenog udarca, a isto se može reći i za drugi žuti karton, koji je dobio Mahomud u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena. Poslije je sve bilo stvar rutine, a Marko Livaja je s dva nova pogotka došao do zavidnih 27 golova ove sezone, što još može popraviti u posljednjem kolu. Osijek će završiti treći, što je znao i prije nego što je svladao Lokomotivu sa 1:0 jer je Rijeka remizirala u Koprivnici, čime su joj Osječani postali nedostižni na trećem mjestu.

Tko će uzeti Kup?


Tako se uzbudljiva sezona rasplela kolo prije kraja, a na dnu je ionako odavno sve već bilo jasno. Hrvatski dragovoljac ispao je još na polusezoni iako se u nastavku borio do kraja zahvaljujući pomoći što je došla iz Rijeke, koja je u Siget poslala devet mladih igrača. HNS bi doista mogao razmotriti vraćanje doigravanja za opstanak jer ovako je sezona bila lišena bilo kakve bitke za očuvanje prvoligaškog statusa, što nikome ne bi trebalo biti u interesu. Inače, u ovom kolu "dragovoljci" su kod kuće poraženi od Gorice. U 35. kolu postignuto je 13 pogodaka, ili 2,6 po utakmici, što je u okviru sezonskog prosjeka, a susrete je gledalo 22.912 gledatelja, ili 4582 po utakmici. Najviše ih je opet bilo na Poljudu (16.056).

Sada nam ostaje još saznati tko će osvojiti drugi trofej, onaj pobjednika Supersport kupa Hrvatske. To ćemo doznati 26. svibnja, kada se na Poljudu sastaju Hajduk i Rijeka.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
Zdravko Mamić

bjegunac od hrvatskog pravosuđa

SPACE SHUTTLE JURI DALJE

Jedini hrvatski, profitabilni, europski space shuttle juri dalje u nove pobjede. Hvala svima koji su vodili Dinamo do novog naslova, od navijača, vozača autobusa i domara, do stručnog stožera, radne zajednice, predsjednika kluba, nadzornog odbora...
Rezultati 35. kola
Hrvatski dragovoljac - Gorica 0:2, Slaven Belupo - Rijeka 2:2, Hajduk - Istra 1961 3:1, Osijek - Lokomotiva 1:0, Šibenik - Dinamo 0:2

Možda ste propustili...

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini