Novosti
PREDSJEDNIK VLADE I HDZ-A

Nedopustivo huškanje DORH-a na ministra
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je odluku Ustavnog suda o Mostovoj referendumskoj inicijativi o ukidanju COVID potvrda i odluka Stožera civilne zaštite vezanih uz epidemiju koronavirusa. Inzistirao je da to nije bila građanska inicijativa, već inicijativa političke stranke. Na traženje novinara da komentira izjavu predsjednika Zorana Milanovića da odluka Ustavnog suda predstavlja državni udar, rekao je: “Ma dajte, molim vas, ta izjava može trajati pet minuta.”

Plenkovića su novinari pitali i za Milanovićevu inicijativu o blokiranju članstva Finske i Švedske u NATO-u ako se ne riješi hrvatsko pitanje u BiH. “Izletio je u javnost s tom inicijativom a da se nije s bilo kim konzultirao. Vjerojatno da pokrije svoju rabotu u pomilovanjima”, kazao je, ustvrdivši kako se situacija za Hrvate u BiH može riješiti samo na dva načina - dogovorom aktera i uz potporu međunarodne zajednice. Milanovićevu inicijativu ocijenio je zlorabljenjem Hrvata u BiH. “Loše, neodgovorno, katastrofalno za međunarodni kredibilitet Hrvatske”, rekao je, dodajući da Vlada u tom njegovu cirkusu neće sudjelovati. Komentirao je i Milanovićeve izjave prema kojima se brine samo o svojoj budućoj karijeri u Bruxellesu. “To je izlizana priča. Ja sam premijer najduže u hrvatskoj povijesti. Malo kreativnosti bi dobro došlo”, istaknuo je Plenković.

Nedopustivim je ocijenio i Milanovićevu izjavu u kojoj poziva Državno odvjetništvo RH da “utamniči” ministra obrane Marija Banožića. Dodao je da je nezamislivo da netko huška DORH na ministra. Plenković je najavio i da će se uskoro održati Sabor HDZ-a gdje će izvijestiti o svemu što je napravljeno. H/D.Pav.