Osijek
STJECANJE PRAKTIČNIH ZNANJA

Ljetne prakse opet, nakon dvije godine, kod članova HUP-a
Objavljeno 17. svibnja, 2022.
- Krenuli smo s Ekonomskim fakultetom kojemu je ponuđeno 60-ak praksi kod 25 poslodavaca - kaže Sarić

Nakon dvije godine stanke prouzročene situacijom vezanom uz pandemiju bolesti COVID-19, Hrvatska udruga poslodavaca - Regionalni ured Osijek, ponovno je aktivirao projekt dobrovoljnih studentskih praksi koje se provode tijekom ljeta. Nastavak je to projekta u suradnji s Ekonomskim fakultetom, čijim je studentima ponuđeno 60-ak praksi kod 25 poslodavaca na području svih pet slavonskih županija.



- Riječ je o dvotjednim praksama, od lipnja do rujna. Studenti, prema svojim preferencijama, imaju tako mogućnost na praktičan način upoznati mogućeg budućeg poslodavca. S ovim smo praksama krenuli 2014. godine, kao jednim od prvih koraka u približavanju znanosti gospodarstvu, a proizišle su iz Sporazuma o znanstvenoj i stručnoj suradnji između Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Hrvatske udruge poslodavaca. Kasnije se ova praksa proširila na sve sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, tako da smo do sada realizirali oko 600 praksi - ističe dr. sc. Ivan Sarić, direktor osječkog ureda HUP-a.

Od prvog trena odaziv je poslodavaca za ovakve prakse u pravilu bio veći nego što je bio broj zainteresiranih studenata. Dijelom i zato jer je već od ranije najveći prigovor poslodavaca bio da završeni studenti, bez obzira na razinu obrazovanja, imaju očiti nedostatak praktičnih znanja.

- Ova praksa zato studentima omogućava da kad dođu na prvo radno mjesto budu već upućeni u proces rada. Pokazalo se da je deset posto studenta do prvog radnog mjesta došlo upravo kod poslodavca kod kojih su obavljali praksu. Zanimljivo nam je bila informacija da je jedan poslodavac odlučio dati prednost novom zaposleniku koji je kao student imao ovakvu praksu, iako ne kod njega, u odnosu na drugog kandidata koji praksu nije odradio - kaže naš sugovornik.

No ove su prakse pokazale i još nešto, one, naime, i samim studentima otkrivaju i njihovu osobnost. Sarić naglašava kako pojedinci nakon ovakvog iskustva, primjerice, sami otkriju kako nisu za timski rad, da se ipak ne vide u prodaji ili administraciji i slično. Poslodavcu je, pak, s druge strane važno utvrditi može li se student, potencijalni zaposlenik, uklopiti u postojeći tim.

- Zato i potičemo ove prakse koje su dobrovoljne. Dakle, još za vrijeme svog obrazovanja studenti se mogu javljati na radna mjesta koja ih doista zanimaju, otkriti detalje o kojima možda na prvu ruku i ne razmišljanju, tako da kasnije i oni sami, pa i poslodavac nemaju problema. Sada smo ponovno krenuli s Ekonomskim fakultetom, a proširit će se i na ostale fakultete koji pokažu zanimanje - kaže Sarić, dodajući kako je ove godine primjećeno veće zanimanje za prakse u sektoru financijskog managementa.

U HUP-u su edukativni i prema poslodavcima, kako bi ove prakse bile što protočnije, u konačnici i učinkovitije, pa organiziraju radionice za mentore kod poslodavaca o tome kako se pripremiti za ove prakse.

- Zaključno, na ovaj se način upravlja karijerom studenta, a osposobljavamo kadar i kod poslodavaca. Studentima ne treba biti bitno ime tvrtke, je li ona više ili manje poznata, treba im biti bitno da skupe potrebno iskustvo - kaže Sarić.

Za očekivati je, jer tako je bilo i ranijih godina, da s početkom jeseni HUP i Ekonomski fakultet organiziraju konferenciju na kojoj će se predstaviti rezultati ovoljetne prakse.

Dario Kuštro
PREDAVANJA IZ PROGRAMA PUMA
HUP Osijek organizator je predavanja i iz ciklusa PUMA programa kojim se dodatno obrazuju manageri i zaposleni kadrovi u gospodarstvu, ali i zainteresirani studenti. Ovaj je program realiziran i za vrijeme pandemije. “Radimo cijeli niz stručnih predavanja i stručnih usavršavanja iz tema koje upravo traže naše članice”, podsjeća Sarić. Kako bi PUMA program bio što dostupniji, financijskom ga podrškom podržava i Osječko-baranjska županija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana