Regija
DODATAN FINANCIJSKI UDARAC

Gradu Županji stigla je nova
presuda i obveza plaćanja
oko 1,4 milijuna kuna
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Višegodišnji sudski spor vezan je za Poduzetničku zonu Sječine, a pokrenula ga je bivša Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka zbog nepoštivanja obveza od strane Grada

ŽUPANJA - Nakon nedavne pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda RH prema kojoj je Grad Županja tvrtki Borovo dužan isplatiti pet milijuna kuna, ovih je dana na adresu Grada stigla još jedna sudska presuda, "teška" približno 1,4 milijuna kuna.


Prema rješenju Visokog trgovačkog suda nalaže se tuženiku, Gradu Županji, da Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (bivši DAB, sada Hrvatska agencija za osiguranje depozita) isplati iznos glavnice od približno 725.000 kuna i oko 700.000 kuna na ime zakonskih zateznih kamata.


Otplata od srpnja


Višegodišnji sudski spor, koji je dočekao novu gradsku vlast, vezan je za Poduzetničku zonu Sječine, a pokrenuo ga je tadašnji DAB zbog nepoštivanja Ugovora o prodaji potraživanja s ustupom sporednih prava, sklopljenog u listopadu 2003. godine. Grad Županja bio je obvezan nakon prodaje parcela u zoni polovicu iznosa kupoprodajne cijene uplatiti državi, što nije činio. O tome se godinama nije vodilo računa i cijeli slučaj 2015. završava na sudu, što se, smatra gradonačelnik Županje Damir Juzbašić, nije smjelo dogoditi.

Nije mu jasno zašto Grad nije ispunjavao svoje ugovorom preuzete obveze i zbog čega, nakon što je DAB zaprijetio tužbom, nije išao u sklapanje nagodbe kako bi izbjegao sudski spor koji je doveo i do privremene mjere zabrane otuđenja i opterećenja 44 hektara zemljišta u zoni Sječine u korist tužitelja. A tu je još i oko osam hektara u Industrijskoj zoni, u blizini tvornice kombajna. Time je Grad doveden u nezavidnu situaciju da u svome vlasništvu već godinama nema ni hektar zemljišta koji bi mogao ponuditi zainteresiranim investitorima. Inače, Sječine se prostiru na više od 60 hektara, do sada je infrastrukturno opremljeno i prodano 20 hektara, a sve ostalo pod sudskom je zabranom.
Visoki trgovački sud u Zagrebu potvrdio je prvostupanjsku presudu iz listopada 2019., a Grad Županja, kako doznajemo, neće ići u reviziju. Postupit će prema sudskom rješenju i isplatiti tuženika u osam mjesečnih obroka, počevši od srpnja.


Stop mešetarenju


U Gradu su procijenili da je najbolje rješenje ovaj sudski spor okončati, ne izlagati se daljnjim troškovima i konačno skinuti zabranu raspolaganja sa zemljištem u Poduzetničkoj zoni. Ona bi trebala potaknuti poduzetničke aktivnosti i biti zamašnjak gospodarskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta. Zemljište će se infrastrukturno opremiti i po povoljnim cijenama ponuditi potencijalnim investitorima, uz poticajne mjere i olakšice koje će se utvrditi posebnim programom. Strogo će se, naglašava Juzbašić, prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora voditi računa o poštivanju obveza i utvrđenih rokova za realizaciju investicije i više se neće moći dogoditi da netko mešetari zemljom i preprodaje ju trećim osobama, kao što se događalo ranije. Vjeruje da će do ljeta 2023. radovi na infrastrukturnom uređenju zone biti završeni. Ukupna vrijednost investicije je približno pet milijuna kuna, a ukoliko prođu na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a iz Programa podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema, Grad će osigurati sufinanciranje, a traženi iznos je približno četiri milijuna kuna.
Unatoč nepredviđenim opterećenjima, gradski je proračun stabilan, redovito se izvršavaju sve obveze i financijska stabilnost Grada, tvrdi Juzbašić, nije dovedena u pitanje. U Gradu ne odustaju od osnivanja druge poduzetničke zone, jer sve će se snage usmjeriti u razvoj gospodarstva. Radi se na njenom projektiranju i čeka odluka države o darovanju zemljišta.
Prostirat će se na 30 hektara, na atraktivnoj lokaciji, istočno od državne ceste D55, Vinkovci - Županja, a prilaz će joj biti desno iza tvornice SDF Žetelice.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

NOVU VLAST DOČEKALE MILIJUNSKE OBVEZE


"Oslobađanje" gradskog zemljišta pozitivna je stvar za Županju, ali financijska obveza od 1,4 milijuna kuna dodatna je dubioza za gradski proračun. Juzbašić podsjeća kako je revizorskim izvješćem pronađen manjak od 2,9 milijuna kuna koji nije bio prikazan u proračunu za 2021. Tu je i obveza prema Borovu od pet milijuna kuna. Prvih milijun kuna uplatili su u ožujku, a 1,5 milijuna kuna trebali bi u rujnu. Preostalih 2,5 milijuna kuna ide u 14 jednakih anuiteta, od 1. siječnja 2023. do veljače 2024. U Borovu rade novi izračun kamata, pa bi iznos koji će im Županja morati isplatiti mogao biti i nešto veći.

RIJEŠITI REPOVE

Gradonačelnik Damir Juzbašić vjeruje da će do proljeća 2024. godine uspjeti riješiti repove koji su ga dočekali nakon preuzimanja vlasti i da će onda biti puno lakše funkcionirati i raditi projekte. "Ne trošimo, štedimo i pokrili smo se onoliko koliko imamo", zaključuje.

Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike