Mozaik
OBILJEŽEN DAN HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE

Radio slavio svoj 96., a Televizija 66. rođendan
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Hrvatska radiotelevizija prigodno je obilježila svoj dan, Dan HRT-a, koji se slavi 15. svibnja. Ove godine Hrvatski radio slavi 96., a Hrvatska televizija 66. rođendan.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Robert Šveb tom je prigodom organizirao prijam za udovice zaposlenika Hrvatske radiotelevizije poginulih u Domovinskom ratu. Središnja rođendanska svečanost održana je u Studiju 10 "Anton Marti", gdje su uz prigodan program dodijeljene Godišnje nagrade HRT-a, a voditelj programa bio je Mirko Fodor. Nagrade su uručene kolegicama i kolegama iz poslovnih jedinica Program, Produkcija, Poslovanje i Tehnologija koji su ih zaslužili svojim radom i iznimnim angažmanom. Također, dodijeljene su nagrade za poseban projekt HRT-a; nagrada "Joško Martinović" za najbolju televizijsku reportažu, nagrada "Gordan Lederer" za najbolji snimateljski ili kamermanski rad te nagrada "Ivan Šibl" za životno djelo (za televiziju i za radio).

Uvodni govor održao je Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, koji je istaknuo kako je "izuzetno ponosan na 96 godina Radija i 66 godina Televizije, što je tradicija koju nitko iz struke nikad neće moći dosegnuti".

Nagradu poslovne jedinice Program, koju je ove godine dobio Zlatko Turkalj Turki, u njegovo je ime preuzela Eliana Čandrlić. U obrazloženju se navodi kako je Hrvatska radiotelevizija 2021. na Drugom programu Hrvatskoga radija emitirala serijal glazbeno-dokumentarnih emisija "Žene u glazbenoj industriji". Autor je HRT-ov urednik, komentator, glazbeni kritičar i voditelj Zlatko Turkalj Turki, koji je u deset nastavaka predstavio 36 zanimljivih intervjua i priča u kojima ističe ulogu žena te odnos prema njima u glazbenom svijetu i glazbenoj produkciji. Riječ je o projektu visoke kulturološke i javne vrijednosti u kojem je Turkalj argumentirano u cijelom serijalu naglašavao važnost, stav, uspjeh i moć žena u riječima, stihovima i interpretacijama pjesama koje su pisale ili snimile.

Godišnju nagradu poslovne jedinice Produkcija dobila je Melita Palčić, a dobitnik nagrade za Poslovnu jedinicu Tehnologija je Krešimir Banek. Nagradu PJ Poslovanje dobila je Milanka Mohenski, voditeljica Odsjeka naplate pristojbe u RJ Pristojba. Godišnju nagradu "Gordan Lederer" za najbolji snimateljski ili kamermanski rad dobio je Dragan Turina za reportažu koja je emitirana u HRT-ovoj emisiji "More: Pula" u veljači 2022. o urbanoj legendi o "dami u crnom".

Godišnju nagradu "Joško Martinović" za najbolju televizijsku reportažu dobila je Karmen Šore, a radi se o reportaži "Bitka za život", koja je emitirana 18. studenoga 2021. u emisiji Puls. Tema je "obično" jutro u jedinci intenzivnog liječenja bolesnika KBC-a Split pozitivnih na koronavirus, koja gledatelje na kraju ostavlja bez riječi. Godišnju nagradu za poseban projekt HRT-a ove je godine dobio Božidar Domagoj Burić za igrano-dokumentarni serijal "Doba Uskoka".

Na kraju su dodijeljene i nagrade "Ivan Šibl" za životno djelo. Dobitnik za radio je Slobodan Vlašić, novinar, urednik i glazbeni urednik na Radiju Dubrovnik. Dobitnik nagrade "Ivan Šibl" za televiziju je Danko Volarić, koji je s iznimnom predanošću i entuzijazmom tijekom gotovo 40 godina kreativnog stvaralačkog djelovanja, dao izniman doprinos u području televizijske i filmske režije u programima Hrvatske radiotelevizije.

Nakon dodjele nagrada u auli B-30, ispred spomen-obilježja, svečano su položeni vijenci za djelatnike Hrvatske radiotelevizije Žarka Kaića, Gordana Lederera, Đuru Podboja, Nikolu Stojanca, Željka Ružičića, Branimira Polovine i Siniše Glavaševića, koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Svijeće su zapalili glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, obitelji poginulih djelatnika i članovi Ravnateljstva HRT-a.

- Na današnji svečani dan za ovu kuću i sve njezine djelatnike nezamislivo bi bilo ne prisjetiti se i naših kolega poginulih u Domovinskom ratu. Poginuli su na radnom mjestu, obavljajući svoj posao, bez obzira na rizik otišli su na teren. Takva vrsta hrabrosti nikada se ne smije zaboraviti. Zahvala koju izgovaram čini mi se nedostatna. Znam da obitelji naših poginulih ništa ne može utješiti, jedino što možemo je sjećati se tih hrabrih ljudi, poštovati njihov rad i poželjeti svima nama da se u ovim turbulentnim vremenima ratna stradanja više nikada ne ponove. Vječna im hvala i slava - rekao je glavni ravnatelj. T.K.
Možda ste propustili...

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

U SUSRET PREMIJERI FILMA

Spot Kultur Shocka

Najčitanije iz rubrike