Mozaik
"STEFANIA EXPRESS"

Vlak i poštanska markica u čast pobjedničkoj pjesmi Eurosonga
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Zbog pobjede na Eurosongu, šef željezničke službe Ukrajine najavio je da će vlak broj 43, koji vozi iz smjera Kijeva prema Ivano-Frankivsku, biti preimenovan u "Stefania Express", a kad god se vlak zaustavi na željezničkim postajama u Kijevu, Kalušu i Ivano-Frankivsku puštat će se pobjednička pjesma. Ukrajinski bend Kalush Orchestra u subotu je trijumfirao u Italiji s pjesmom "Stefania", koja je spoj rapa i tradicionalne narodne glazbe, a posvećena je majci frontmena benda Oleha Psiuka. Bend je u nedjelju objavio novi glazbeni video za pobjedničku pjesmu u kojemu ukrajinske žene spašavaju djecu iz granatiranih i razrušenih gradova. Majka Oleha Psiuka Stefania, novinarima je rekla da je bila jako zbunjena kad su na tržnici u njezinu rodnome gradu prolaznici od nje tražili zajedničku fotografiju.

Ukrajinska pošta uskoro planira izdati posebnu poštansku marku kojom će obilježiti uspjeh postignut na natjecanju za pjesmu Eurovizije. O dizajnu poštanske marke odlučit će umjetnički odbor, napisao je na Facebooku šef ukrajinske pošte Igor Smeljanski, dodavši kako se nada da će se sve odvijati ubrzanim tempom. I uspjeh zadnjih dviju ukrajinskih pobjednica Eurosonga, pjevačica Ruslane i Jamale, obilježen je izdavanjem prigodnih poštanskih maraka. Nedavno je njihova pošta izdala marku posvećenu ukrajinskim vojnicima na Zmijskome otoku, u Crnom moru, koji su se odbili predati posadi ruskoga ratnog broda.

Smeljanski je objavio skicu za novu marku na kojoj bi trebalo pisati "Pomozite Mariupolju - Pomozite Azovstalu". Riječi su to što ih je nakon proglašenja pobjednika u subotu navečer na pozornici u Torinu izgovorio frontmen Kalush Orchestra Olega Psjuk. Pjevač je kazao i da bend namjerava prodati svoj eurovizijski trofej na dražbi i donirati sav prihod od prodaje Ukrajini i ukrajinskim oružanim snagama.

Ukrajinski su dužnosnici obećali da će zemlja biti domaćin natjecanja sljedeće godine, bez obzira na rat. Trenutačno Ukrajina takav događaj ne bi mogla realizirati zbog izvanrednog stanja u zemlji. Na snazi ​​je noćni policijski sat, a oružanom sukobu s Rusijom ne nazire se kraj. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike