Kultura
MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U OSJEČKIM MUZEJIMA

Predstavljanja, izložbe, ali i predavanje o povijesti piva
Objavljeno 17. svibnja, 2022.

Osječki Muzej likovnih umjetnosti i ove se godine priključuje obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, koji će biti obilježen temom "Moć muzeja" ("The Power of the Museums"). Kako najavljuje ICOM, muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti.



Izložba "Mrtva priroda" iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti, koja je trenutno otvorena u MLU, na Međunarodni dan muzeja doživjet će promjenu u izložbenom prostoru, odnosno proširit će se na djela modernih autora do suvremene povijesti umjetnosti. Cilj izložbe je upoznavanje šire publike, od najmlađe publike do marginaliziranih skupina, s umjetničkim sadržajem i povećanje njegove dostupnosti. Izložba će također prikazati, revalorizirati i prezentirati umjetnička djela iz fundusa i pojedine autore. Posjetiteljima će u povodu Međunarodnog dana muzeja biti ponuđen slobodan ulaz i razgled izložbe.

Muzej Slavonije trodnevnim program obilježava Međunarodni dan muzeja. Muzej Slavonije ove godine obilježava dvije važne obljetnice: 145. godišnjicu djelovanja i 80. obljetnicu izdavačke djelatnosti. Od srijede, 17. svibnja, do četvrtka, 19. svibnja, posjetitelji mogu sudjelovati u prigodnom i raznolikom programu. Danas, 17. svibnja, u 12 sati na redu je predstavljanje "Osječkoga zbornika 37" u Muzeju Slavonije (Odjel knjižnice), gdje će zbornik predstaviti dr. sc. Luka Pejić i dr. sc. Marina Vinaj. Sutra, 18. svibnja, u 13 sati bit će predstavljanje publikacije "80 godina izdavačke djelatnosti Muzeja Slavonije: 1942. - 2022." autorice Ivane Knežević Križić. Publikaciju će predstaviti recenzentica, mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić, knjižničarska savjetnica i voditeljica Knjižnice Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu. Publikaciju prati prigodna izložba. Od 19 sati istog će dana biti organizirano besplatno vodstvo za posjetitelje, i to izložbom "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti" autora Stephana Lupina; muzejska pedagoginja Jesenka Ricl provest će posjetitelje kroz izložbu. U četvrtak, 19. svibnja u 19 sati na redu je "Muzejski četvrtak: O tempore, o mores", na kojemu će aktualni ravnatelj Denis Detling razgovarati s najdugovječnijim ravnateljem Muzeja Slavonije, dr. sc. Mladenom Radićem.

U osječkom Arheološkom muzeju također se obilježava Dan muzeja, 18. svibnja. Uz razgled stalnog postava i aktualnu izložbu “Batina - tisućljetni svjetionik na Dunavu”, kiparske radionice za djecu i radionice kiparstva za odrasle pripremili su i stručno predavanje “Prapovijest piva” arheologa Domagoja Dujmića u 20 sati. Nakon prezentacije posjetitelji će moći degustirati Black Hat Craft Brewery, pivo prve đakovačke craft pivovare, i uživati u glazbi Osječkog acoustic dua Laura x Doris. Ulaz i sudjelovanje su besplatni.

Tanja Kvorka
POSEBNA MJESTA
Muzeji grada Osijeka posebna su mjesta, o čemu svjedoče izložbeni postavi, muzejske publikacije i tematski programi. Muzejska zajednica propitkuje ulogu suvremenog muzeja kao agenta pozitivnih promjena u kontekstu izazova s kojima se susreću posjetitelji, ali i muzejski djelatnici. Zajedno radimo na postizanju održivosti, na digitaliziranju i pristupačnosti, ali i na izgradnji zajednice u kojoj osluškujemo želje naših korisnika, rušimo zidove i promičemo izgradnju mostova, promičemo različitosti i njegujemo društvenu memoriju, poručuju iz Muzeja Slavonije.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas