Kultura
LITTERA: PREDSTAVILA SE MLADA AUTORICA

Tenđera: Emocije su teške, ali su dio naše priče te moraju izići
Objavljeno 17. svibnja, 2022.
U Osijeku je, u prostoru udruge Društvo ljubitelja književnosti Littera, održana promocija knjiga "25 dana" i "ONA pored NJEGA" autorice Anamarije Tenđere. Velika posjećenost promocije govori o uspjehu mlade autorice, čija su djela već stvorila bazu vjernih čitatelja. Anamarija Tenđera mlada je spisateljica rodom iz Knina, koja od svoje šeste godine živi u Vinkovcima. Do sada je izdala tri knjige, od kojih se najviše ističe njezin prvijenac "25 dana". Osim pisanja, aktivno se bavi fotografiranjem te iza sebe ima brojne uspješne suradnje. Opisuje svoju veliku ljubav prema pisanju i izjavljuje kako su pisanje i fotografiranje dva medija koja joj pomažu izraziti emocije te na taj način otpustiti probleme.

Knjiga "25 dana" nastajala je duge četiri godine. Autorica ističe kako je knjiga zamišljena na način da pomogne njoj i zacijeli joj rane, ali ne nosi rješenje i pomoć drugima. Knjigom je analizirala samu sebe, ali i situacije u kojima su se našli ona i njezini bliski prijatelji.

- Unutar korica prevladavaju osjećaji depresije, psihoze, strahova i ružnih emocija, koje ipak izvan korica mogu roditi nešto veliko i ljubavno, samo ako ostanemo ustrajni - nastavlja Tenđera. Njezini likovi skrivaju posebna prenesena značenja, te su joj bili prekretnica za novi život. Najviše se istaknula otvorenom komunikacijom o mentalnom zdravlju, o čemu otvoreno progovara u svojim knjigama.

- Drago mi je čuti da je moja knjiga otvorila vrata za sve one koji su takve ili slične probleme skrivali unutar svoja četiri zida - navodi Anamarija Tenđera. Knjiga je postala svojevrsni prozor u Anamarijine prijašnje probleme te nešto s čime su se ona i njezini prijatelji morali nositi.

Voditeljica književne večeri, Kristina Vuk, upitala je autoricu može li istaknuti jedan lika iz knjige koji je ostavio poseban dojam na nju. Tenđera je navela lik Noela, ujedno i prave osobe iz njezina života. Opisala ga je kao osobu koja ju je uvela u sve važno u njezinu životu. S obzirom na posebnu povezanost autorice i Noela htjela mu je zadati drukčiji kraj. Njegovu siluetu vječno je zabilježila naslovnicom knjige kako bi ga sačuvala u ljepšem sjećanju. Za nju je ulazak u dubinu problema nešto što njezin stil pisanja čini posebnim i surovim.

- Emocije su teške, ali su dio naše priče te moraju izići kako bi nam bilo bolje - ističe Tenđera. M. Vuk
Vinkovčanka rođena u Kninu predstavila je svoje knjige “25 dana” i “ONA pored NJEGA”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente