Sport
BIJELO-PLAVI PRVENSTVO ZAVRŠAVAJU NA TREĆEM MJESTU

Bjelica se ljutio i vikao, ovo je Osijek trebao uvjerljivije dobiti
Objavljeno 15. svibnja, 2022.
Osijek je odigrao odlično prvo poluvrijeme, a Žaper zabio za prvu pobjedu u zadnja četiri susreta

Nogometaši Osijeka pobjedom su se oprostili od svojih navijača za ovu sezonu. Dugo su bijelo-plavi bili u utrci za naslov, ali su u zadnjih mjesec dana posustali, pa će prvenstvo završiti na trećem mjestu.



Bila je to prva pobjeda Osječana u zadnja četiri susreta uz vrlo dobru igru u prvih 45 minuta, kada su dominirali i posve nadigrali Lokomotivu, pa su na odmor trebali otići s uvjerljivijom prednošću. No, problemi s realizacijom koji su ih pratili kroz cijelu sezonu i ovaj put su ih spriječili da već u prvoj polovini utakmice osiguraju pobjedu. U nastavku Osječani su ipak malo maknuli nogu s gasa, ali su svejedno imali neke prilike iz koji su mogli doći do drugog pogotka, a najbliže su bili kada je Fiolić uzdrmao gredu. Na kraju, jedino je bilo važno od navijača se oprostiti pobjedom, jer bijelo-plavi su treće mjesto osigurali i prije početka susreta zahvaljujući remiju u susretu Slaven Belupa i Rijeke. Trener Nenad Bjelica pružio priliku za debi Diegu Barriju.

Opsada urodila plodom


Osijek je od početka susreta jasno pokazao svoje napadačke ambicije. Trener Nenad Bjelica predost je u vrhu napada ovaj put dao Kristianu Fućaku čime je dobio dubinu, a odmah se pokazalo kako će obrana gostiju imati problema s jakim i brzim Fućakom. Baš su prve dvije opasne akcije išle preko njega. U četvrtoj minuti Lovrić ga je lijepo izbacio u for, a Fućak je ubačajem na drugoj vratnici pronašao Caktaša čiji udarac glavom s pet metara nije bio dovoljno jak kako bi prevario Nevistića. Osijek je napadao visoko i često osvajao lopte u trećini Lokomotive, iz čega se rađao konstantan pritisak. U 12. minuti lijepo je Fiolić naciljao donji desni kut s 15-ak metara, no Nevistić se pružio koliko je dug, a prilično je takav i uspio je spriječiti pogodak. Najbolju priliku u prvom dijelu susreta Osječani su imali u 14. minuti. Opet je Lovrić odigrao loptu prema Fućaku, Soldo je loše reagirao u pokušaju vraćanja prema Nevistiću, pa je Fućak krenuo sam prema gostujućem vrataru, ali njegov završni udarac nije bio precizan, završio je pola metra pokraj lijeve vratnice. Bijelo-plavi su izgledali baš dobro, organizacija igre bila im je smišljena, a često su na taj način kreirali prazne prostore po bokovima. Iz jedne takve akcije, u 17. minuti, Bartolec je poslao loptu pred vrata Lokomotive, a Lovrić je ostao za malo kratak na taj dobar ubačaj. Lokomotiva se prvi put javila tek u 20. minuti kada je Aliyu mogao mnogo bolje pucati s ruba kaznenog prostora. Napori Osijeka konačno su se isplatili u 26. minuti. Ako nije išlo iz igre, prekid je uvijek bio dobar adut, posebno kada ga izvodi Lovrić. Taj put nije ubacio iz kuta, nego su Osječani odigrali akciju u kojoj je Lovrić pronašao Jurčevića, a ovaj je Žapera doveo u poziciju iz koje nije mogao promašiti. Ni dolazak u vodstvo nije zaustavio bijelo-plave. Napadi su se nastavili, pa je do odmora mogla još poneka lopta završiti iza raspoloženog Nevistića. U 39. minuti Lovrić je bio vrlo opasan iz slobodnog udarca s 25 metara. Naciljao je bliži Nevistićev kut, nešto slično kao protiv Istre 1961 kada je bio strijelac, ali vratar Lokomotive još jednom se iskazao odličnom intervencijom. Za kraj uzbuđenja u prvom dijelu vidjeli smo još jedna dobar pokušaj Fućaka s 18 metara koji je fijukno pokraj lijevih rašlji. Najbolju sliku o tome kako je Osijek odigrao tih prvih 45 minuta dat će podatak koji govori kako je uputio 12 udaraca prema Nevistiću, od kojih je pet išlo u okvir vrata, a neki su za samo malo promašili cilj. Bilo je to jedno od boljih poluvremena koje je Osijek odigrao ovog proljeća, pa je stoga imao i zasluženo vodstvo.

Mirniji nastavak


U nastavku susreta Osijek nije nastavio s pritiskom iz prvih 45 minuta, pa su gosti malo došli do daha i uspostavili ravnotežu na sredini terena. Međutim, Osječani su i dalje bili opasniji. U 57. minuti Lovrić je iz slobodnog udarca posve iskosa s lijeve strane uputio vrlo opasan udarac koji je završio za malo pokraj lijeve vratnice, a dvije minute kasnije Fiolić se pametno ubacio iza leđa obrane Lokomotive, sjurio se prema vratima, pucao s 12-13 metara i zatresao gredu. Nedugo zatim Bjelica je odlučio osvježiti momčad, pa je obavio prve tri zamjene, ali to nije pretjerano promijenilo ritam utakmice. Osijek je igrao opreznije nego u prvih 45 minuta. U 71. minuti Kulenović je dobro potegnuo s ruba kaznenog prostora i bio za malo neprecizan. U 75. minuti Fiolić je lijepo proigrao Mancea, čiji udarac nije ni približno dovoljno jak kako bi Nevistića stavio na ozbiljniju kušnju. Dio kraja susreta bilo je još nekih situacija iz kojih su Osječani mogli postići drugi pogodak i odlučiti pobjednika. Udarac Kleinhesilera zapeo je u bloku ispred vrata Lokomotive, a lijepu priliku imao je Mance u 82. minuti nakon ubačaja Bartoleca, no pucao je glavom sa šest metara preko vrata, a slično je reagirao i Lončar nakon ubačaja Jurčevića. U završnici susreta svoje prve minute u bijelo-plavom dresu odigrao je Španjolac Barri, a rezultat se više nije mijenjao.

Navijači Osijeka na kraju su pljeskom ispratili momčad s terena, a skandiralo se i treneru Nenadu Bjelici, čime su otvoreno poručili na čijoj su navijači strani u sukobu trenera s čelnicima kluba.

Dalibor Keler
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 2638. Sudac: Duje Strukan (Split) - 6. Strijelac: 1:0 Žaper (26). Žuti kartoni: Brlek, Jurčević, Bralić (Osijek), Cokaj, Kulenović, Vranjković, Kačavenda, Soldo (Lokomotiva). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MIHAEL ŽAPER (OSIJEK)

OSIJEK

1 (1)

Ivušić 6,5, Bartolec 7, Škorić 7 (od 80. Bralić -), Lončar 6,5, Jurčević 7, Žaper 7, Brlek 7, Fiolić 7 (od 86. Barri -), Caktaš 6 (od 66. Mance 6), Lovrić 7 (od 66. Hiroš 6), Fućak 6,5 (od 66. Kleinheisler 6).

LOKOMOTIVA

0

Nevistić 6,5, Vranjković 6,5, Mersinaj 6,5, Soldo 5,5, Milićević 6, Cokaj 6, Marić 6, Vasilj 5 (od 45. Stojković 6), Aliyu 6 (od 85. Krivak -), Kačavenda 6, Kulenović 6.

KOHORTINA NAGRADA LASZLU U RUKE
Kako je to običaj u posljednjoj domaćoj utakmici, svake sezone osječka navijačka Udruga Kohorta dodjeljuje nagradu najboljem igraču bijelo-plavih prema njihovu izboru. Ove godine ta titula pripala je mađarskom reprezentativcu Laszlu Kleinheisleru, koji ju je zaslužio svojom srčanošću i borbenošću koju uvijek pruža na terenu. Naravno, pomogli su i neki važni pogodci koje je Laszlo postigao, a kada on zabija to su rijetko obični golovi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike