Mozaik
SMOTRA FOLKLORA "LISTAJ, LIPO STARA" U TORDINCIMA

Mia Pančić iz Habjanovaca nova je Šokačka kraljica
Objavljeno 15. svibnja, 2022.
Na izboru za Šokačku kraljicu natjecalo se 11 djevojaka iz Slavonije i Baranje
Mia Pančić iz Habjanovaca (Osječko-baranjska županija, valpovački kraj) Šokačka je kraljica za 2022. godinu, titulu prve pratije ponijela je Martina Trbljanić - Dudlićeva iz Otoka (Vukovarsko-srijemska županija), a titulom druge pratilje okitila se Tamara Reštarović iz Nijemaca (Vukovarsko-srijemska žuanija) - epilog je izbora najlješe djevojke u tradicijskom ruhu "Šokačka kraljica" u Domu kulture u Tordincima. Trinaesti izbor Šokačke kraljice održan je u okviru 14. Smotre folklora "Listaj, lipo stara" u Tordincima, a tema je bila "Zlato, svila, šlinga i kadifa". Na početku svečanosti nazočnima su se obratili Davor Adžić, načelnik općine, Tomislav Vidinović, predsjednik KUD-a Zrinski Tordinci, autor izbora "Šokačka kraljica", a izbor je otvorenim proglasio Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan.

- Na žalost, u posljednje dvije godine zbog pandemije koronavirusa nije održana "Šokačka kraljica", tako da smo opet s entuzijazmom prionuli na organizaciju kao da nam je ovo prva godina - rekao je Davor Adžić, načelnik općine Tordinci, zahvalivši voditelju općinskog KUD-a Tomislavu Vidinoviću, koji je, kako ističe, većinu tereta organizacije preuzeo na sebe. Cilj manifestacije "Šokačka kraljica" pokazivanje je najstarijih i najbogatijih ruha iz ormara djedova i baka, a u 13 godina održavanja predstavljena je tradicijska odjeća koja je prvi put viđena baš na reviji.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su: Vesele Šokice iz Slavonskog Broda, Udruga za njegovanje običaja Mađara iz Korođa (dječja skupina), Marija Pavković - Snaša, Ženska pjevačka skupina "Šokačka grana" Osijek, Muška pjevačka skupina "Paorija" Tordinci, Marta Nikolin i Viktorija Kulišić Đenka, Etno plesna skupna "Tomislav" iz Županje. Ema Salopek na samici pratila je djevojke pri svakom izlasku, a Tamburaški sastav Žetoci bio u pratnji svih solističkih nastupa. M.Kokaj
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa