Crna kronika
SLIJETANJE KOD OKUČANA

Kamion udario u ogradu autoceste, Grci su ozlijeđeni
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Kamion je kabinom srušio dva rasvjetna stupa i pravo je čudo kako vozač nije teže nastradao

Teška prometna nesreća u kojoj su dva strana državljanina teško ozlijeđena, dogodila se u subotu poslijepodne u blizini čvorišta Okučani. Zbog još neutvrđenih razloga, a sumnja se da je riječ o umoru vozača, došlo je do udara kamiona grčkih registracijskih oznaka u središnju ogradu koja dijeli dva kolnička traka autoceste. Kabinom se kamion zabio i uništio dva rasvjetna stupa.



Nesreća se dogodila u blizini granice između Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije. Iako mjesto nesreće teritorijalno pripada Brodsko-posavskoj županiji, na 151. kilometru autoceste, na intervenciju su izišali vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Novska. Kako je kabina kamiona nakon udara u ogradu i rasvjetne stupove bila uništena s lijeve strane, vatrogasci su, režući lim, uspjeli iz kabine izvući teško ozlijeđenog vozača kamiona i predati ga ekipi hitne pomoći koja je već pristigla iz Nove Gradiške. Osim vozača, u bolnicu je, zbog pretrpljenih ozljeda, prevezen i njegov suvozač, obojica državljani Grčke. Prema posljednjim informacijama, iako su ozljede teže naravi, život im nije u opasnosti.

Izvještavajući o intervenciji na 151. kilometru autoceste A3, vatrogasci JVP-a Novska poručili su svim vozačima, posebno osima za upravljačima kamiona, da ne voze umorni. Upravo je umor najčešći uzrok prometnih nesreća na autocesti na potezu između Novske i Okučana. Riječ je o ravnoj dionici autoceste, gdje je dovoljan trenutak neopreza, zbog drijemanja, pa da dođe do nesreće. A takvih je posljednjih godina bilo dosta, a neke su, nažalost, završavale i pogibijama.

Još uvijek je svježa tragedija koja se zbila prije nešto više od godinu dana, također kod čvorišta Okučani. Vozač kamiona iz Srbije u blizini Tovarnika je u teretni prostor šlepera, u kojem je prevozio 20 paleta tetrabrik-ambalaže pustio 24 migranta. U blizini Okučana vozač je izgubio kontrolu nad šleperom, prešao na zaustavni prometni trak, a potom je desnim kotačima zahvatio travu uz cestu. Vozač je potom naglim okretanjem upravljača pokušao vratiti šleper na cestu, no došlo je do zanošenja vozila i prevrtanja na lijevi bok. Pri tome je zbog udara i prignječenja dijelovima tovarnog prostora 17 ilegalnih migranata ozlijeđeno, a četvorica su preminula. Vozač je potom uhićen, a u studenome prošle godine nepravomoćno je osuđen na šest godina i devet mjeseci zatvora. Za vožnju migranata trebao je dobiti 6000 eura.

Milan Bugarić
UMOR VOZAČA OPASAN JE POPUT ALKOHOLA
Na dionici autoceste Bregana - Lipovac ima nekoliko odmorišta na kojima se vozači velikih kamiona mogu odmoriti. Unatoč tome, neki i pritisnuti željom poslodavaca, krše pravila i voze duže bez pauza, riskirajući tako i događanje prometnih nesreća. Ukupke dužine 307 kilometara, problematičan je dio na polovici rute, a to je upravo ovaj dio između čvorišta Novska - Okučani - Nova Gradiška. Monotona jednolična vožnja može biti opasna ako je vozač umoran. Dovoljna je samo sekunda sna pad da stvari krenu po zlu. I sve su te nesreće identične, vozilo skreće ili desno na travu uz autocestu ili lijevo i udara u središnju ogradu. Reakcija vozača tada teško da nešto može spasiti, jer naglo okretanje upravljača može prevrnuti kamion.

Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

POLICIJA POZIVA GRAĐANE DA VRATE ORUŽJE

Pronašao minu radeći u polju

Najčitanije iz rubrike