Regija
NOVA INICIJATIVA ORAHOVAČKIH SREDNJOŠKOLACA

Uzgojili svoje povrtnice
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Učenici dolazili čak i subotom i nedjeljom zalijevati i održavati povrtnice
ORAHOVICA



Učenici srednje škole ‘‘Stjepan Ivšić‘‘ Orahovica poznati su kao iznimno kreativni i marljivi. Komercijalisti su posebno kreativni, pa možemo reći kako je ovo nastavak odlične priče ovoga smjera jer upravo je ekipa iz tog odjela prije dvije godine stvorila kupke za kupanje i brend KupkOr, a sada su u novoj priči. Ovaj put mladi su se kreativci posvetili poljoprivredi, naime u školskom plasteniku pokrenuli su uzgoj povrtnica.



- Razmišljali smo što bismo mogli raditi, svatko je nešto predložio i uz pomoć naših profesora pala je ova ideja. Sada, kada je cijeli proces prošao, mogu reći da smo svi iznimno zadovoljni i presretni što je ovo bio naš ovogodišnji projekt - započeo je priču učenik Damjan Bolić. Njegov kolega Jasmin Bregović ispričao je što se sve nalazi u gredicama u plasteniku.

- Prvo smo posadili luk, zatim krastavce pa salatu i rotkvicu, a u gajbama ima jako puno vrsta raznih povrtnica kao što su špinat, korabice i drugo. U biti cijeli dan smo posvećivali uzgoju, znači ako bismo išli ujutro u školu, odmah dođemo u plastenik, zalijemo, provjerimo sve i odemo na nastavu te poslije podne ponovno dođemo i još jednom zalijemo. Dolazili smo redovito i vikendom kako bi sadnice redovito dobile vodu. Ništa nam nije bilo teško, dapače, uživali smo u svakoj sekundi provedenoj u plasteniku – kaže Jasmin. Priču oko uzgoja proveli su komercijalisti pod mentorstvom profesora Suzane Đebro Maričić i Davora Jegera te strojarska sekcija pod vodstvom stručnog suradnika u praktičnoj nastavi Rudolfa Šaleka. O konačnom cilju ove priče priča učenica Klara Patek:

- Prije svega željeli smo naučiti sami kako funkcionira uzgoj povrtnica i mislim da smo kroz ovo sve jako puno naučili. Dečki su imali svoj dio posla, otvaranje plastenika i zalijevanje, a mi cure smo plijevile i održavale gredice. Meni to nije bio problem s obzirom na to da sam dijete sa sela, pa sam često u vrtu s majkom i bakom, ali drago mi je da sam sve ovo prošla prvi put sama, odnosno s kolegama u školi – kaže Klara. Na kraju je sve uspjelo, proizvodi su bili odlični i bili su dio prodajnog asortimana škole, a posebno upečatljivi bili su trud i zalaganje učenika.

- Jako sam ponosna na sve koji su radili i bili dio ovog projekta. Oni su to shvatili maksimalno ozbiljno i nije im bilo teško dolaziti vikendom, subotom i nedjeljom, obići i zaliti povrtnice. Pažljivo su pratili svaki korak razvoja svake biljke. Ovo je jedna odlična ekipa koja će s istom pričom nastaviti u sljedećoj godini u koju će ući s novim saznanjima i puno iskusniji - rekla je jedna od mentorica u projektu profesorica Suzana Đebro Maričić. Treba svakako pohvaliti ove mlade ljude koji su pokazali da mogu, znaju i hoće iskoristiti blagodati koje nudi hrvatska i slavonska zemlja te od njih smišljati i nove korisne proizvode. Ova priča je zapravo putokaz budućnosti i pokazatelj koliko bogatstvo mladih ljudi imamo.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike