Regija
MOŽE PRIHVATITI 118 MALIŠANA

I u Suhopolju novi vrtić, 10. u županiji
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Virovitičko-podravska županija ima najnižu cijenu smještaja prvog djeteta u vrtić u cijeloj Hrvatskoj - prosječno 411 kuna

U posljednje dvije godine na području Virovitičko-podravske županije otvoreno je deset novih dječjih vrtića. Nakon Gornjeg Bazja, Ćeralija, Sopja, Svetog Đurđa, Špišić Bukovice, Čađavice, Velikog Rastovca, Gradine i Čačinaca, otvoren je i novi dječji vrtić u Suhopolju. To je njih deset od jedanaest koliko ih se na području županije gradi sredstvima Ministarstva poljoprivrede kroz ruralni razvoj, a uz potporu općina i gradova gdje se vrtić nalazi te Virovitičko-podravske županije, ukupne vrijednosti oko 60 milijuna kuna. Jedanaesti vrtić trenutačno se dograđuje u Orahovici i tamo će radovi biti gotovi ove godine. U deset novootvorenih vrtića mjesto je pronašlo ukupno 460 mališana. U Virovitičko-podravskoj županiji kažu kako je to odlična demografska mjera.



Nezamjenjiva pomoć


- Ako se kuća gradi od temelja, tada se društvo gradi od vrtića. Svi ovi novi vrtići imaju veliko značenje za odgoj i obrazovanje djece, ali i veliko značenje za njihove roditelje koji sada imaju veliko olakšanje. Otvaranje vrtića znači poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama. Oni koji su roditelji znaju što vrtić znači. Roditelji su bezbrižni jer imaju djecu na sigurnom i znaju da se o njima netko brine i skrbi. Ovo je sigurno i dobar demografski pokazatelj, znak boljeg i kvalitetnijeg života u manjim sredinama te poticaj mladima da ostaju u njima, naravno, i poticaj da šire svoje obitelji - naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Inače, nedavno je Središnji državni ured za demografiju i mlade izradio analizu stanja u dječjim vrtićima diljem Hrvatske i prema njoj najnižu cijenu smještaja prvog djeteta u vrtić ima Virovitičko-podravska županija, prosječno 411 kuna.

I u Suhopolju su prošli tjedan dobili novi dječji vrtić, kapaciteta 118 djece, a trenutačno ih je 108.

- Svi smo sretni novim prostorom. Ovaj objekt donio nam je veći prostor, sobe su opremljene novim didaktičkim materijalima, a posebno smo zadovoljni velikim igralištem s puno većim brojem igrala no što smo imali dosad. Trenutačno imamo zaposlenih šest odgojitelja u tri odgojne skupine, a za potrebe jaslica zaposliti ćemo još dvoje. Od jeseni će s radom krenuti jedna jaslička skupina, a kako imamo prostora za još jednu, u dogledno vrijeme planiramo formirati i drugu skupinu – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Suhopolje Valeria Toth.

Mogućnost sigurnog smještaja svojih najmlađih roditeljima puno znači, a posebice informacija da će od jeseni krenuti i briga za onu najmlađu generaciju.

- Majka sam trojice dječaka, od kojih jedan već pohađa vrtić, dok će drugi krenuti u rujnu. Mogućnost koju boravak u vrtiću pruža je nezamjenjiva, kod kuće im teško možemo pružiti sve ono što dobiju u vrtiću, od igre s vršnjacima do učenja. A i danas-sutra ako krenem tražiti posao znam da ih imam gdje ostaviti – rekla je Ivana Vidović iz Naudovca.

9,3 milijuna kuna


Suhopoljski vrtić vrijedan je 9,3 milijuna kuna, a novo zdanje zamijenit će 118 godina staru zgradu u kojoj su dosad djeca pohađala vrtić.

- Ovaj je projekt po meni jedan od najvećih projekata za općinu Suhopolje. Bilo je tu puno većih projekata financijske prirode, ali nema većih projekata od onih koji se tiču naše djece. Ako je netko zaslužio vrtić, onda je to sigurno Suhopolje. Dosadašnji je vrtić bio 118 godina stara zgrada. Možemo reći da je danas sve u znaku broja 118 jer je kapacitet nove zgrade - 118 djece, tako da će sigurno i djeca i odgojitelji imati puno bolje uvjete rada. Nije ovo projekt samo za djecu i odgojitelje, ovaj projekt puno znači i za mještane Općine Suhopolje, za roditelje, i ja vjerujem da će upravo novi vrtić biti poticaj obiteljima da šire obitelj. Stvaraju se i bolji uvjeti življenja na području općine, a i poboljšana demografska mjera i ostanak mladih na ovim područjima. Sigurno da vrtić ima veliko značenje za djecu. Roditelj sam troje djece i znam koliko vrtić znači i za odgoj i obrazovanje svakog djeteta, pogotovo u ovoj najranijoj fazi, ali i kasnije kada krenu u svoje daljnje školovanje – kazao je župan Andrović u prigodi otvorenja vrtića u Suhopolju.

Dijana Stanić Rešicki
U županiji neće biti općine koja je bez vrtića
- Mi kao županija nastojimo pridonijeti odgoju i obrazovanju u svim općinama, pokušavamo da mještani svake općine, svakog manjeg mjesta, imaju jednake uvjete kao što imaju i oni u urbanim područjima i gradovima, pa smo tako i energetski obnovili školu na području općine i planiramo izgradnju nove sportske dvorane, što će sigurno pridonijeti razvoju djece, ali i odgojno-obrazovnih djelatnika na području ove općine. Veseli nas da će biti mogućnosti i za daljnju izgradnja vrtića kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i s ovim vrtićima koji su dosad izgrađeni na području županije i za one za koje znam da su u planu rekonstrukcija, nadogradnja ili novi vrtići. Možemo reći da ćemo biti županija gdje neće biti općine bez vrtića - kazao je župan Andrović.

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike