Sport
ŠTO OČEKUJE NK OSIJEK

Rasplet situacije nakon sezone
zna samo - Lorinc Meszaros
Objavljeno 14. svibnja, 2022.
Kao rješenje spominje se kompletan reset, odlazak svih sukobljenih strana

Ozbiljan gordijski čvor stvorio se u Gradskom vrtu nakon što je trener NK Osijek Nenad Bjelica počeo javno "pucati" po čelnicima kluba, ali i šire. Time je trener koji je uživao poštovanje na sebe navukao priličan bijes mnogih struktura, pa i dijela navijača.



I sada svi raspravljaju o tome što će se dogoditi. Trenutačno vlada pat-pozicija. Strane u sukobu zavukle su se u "rovove" i čekaju kraj sezone kako bi se rasplela priča o budućnosti NK Osijek. Glavni sponzor bijelo-plavih Lorinc Meszaros navodno je prilično ljut jer od svih klubova u njegovu portfelju, kojih nije malo, samo je u Osijeku uvijek nekakva frka. Iskreno, ti nemiri koji se periodično pojavljuju u Gradskom vrtu dobrim se dijelom događaju i zbog brzopletih kadrovskih izbora. U nogometu ništa novo, jer početno oduševljenje vrlo često zamjenjuju podijeljeni osjećaji i razmišljanja nakon što prođe određeno vrijeme.

Status quo


Trenutačno je vrlo teško predvidjeti kakve će poteze povući Meszaros, jer budućnost NK Osijek, Ferenca Sakalja, Vladimira Čohara i Nenada Bjelice samo je u njegovim rukama. Jedno je jasno, postava koja je sada u Gradskom vrtu teško može zajedno "zaigrati" i sljedeće sezone. Može, ali bilo bi to salomonsko rješenje jer su odnosi u tim strukturama toliko narušeni da ih je praktično nemoguće ispeglati. Stvari stoje ovako: Vladimir Čohar izabran je od mađarskih vlasnika kako bi bio inokosni organ koji kontrolira provođenje klupske strategije dogovorene od trenutka kada je doveden u klub. Teško da će ga se Mađari samo tako odreći. Nenad Bjelica, pak, koji je dobio ovlasti kao ni jedan trener Osijeka dosad, a vjerojatno ni odsad, jasno je poručio kako daljnja suradnja s Čoharom za njega nije moguća. No Meszaros je, pak, ustvrdio kako Bjelica ima ugovor s klubom na još godinu dana te da ga nema namjeru prekidati. Ne zbog eventualne otpremnine, nego zato što je zadovoljan onim što Bjelica radi na rezultatskom planu. Ali samo na rezultatskom, jer teško da su Meszarosu dobro sjeli Bjeličini napadi na klupsko čelništvo. I eto nas u pat-poziciji. Naizgled, kao da se u ovom trenutku nitko neće povući ili otići.

Neodrživa situacija


Iskreno, to bi bila najgora opcija za NK Osijek. Sve što se događalo posljednjih tjedana jednostavno traži promjene, i to ne kozmetičke, nego ozbiljne. Bjelica je u pravu kada tvrdi kako klubu treba jača logistika, no artikulirao je to na posve pogrešan način. Bacio je bombu za koju nije znao kakvu će štetu izazvati, a izazvala je veliku. Ugledu kluba prije svega, a onda i odnosima unutar njega, vjerojatno nepopravljivu. Ne treba stoga ni samo tako odbaciti informacije da bi se Meszaros mogao jednostavno svima zahvaliti na suradnji i krenuti u kompletno prozračivanje kluba. U svemu tome, sada je gotovo izvjesno, imat će nešto kazati i najviše rangirni navijač NK Osijek, gradonačelnik Ivan Radić, koji utakmice i dalje gleda s Istoka kao godinama prije. Njegov utjecaj može biti iznimno koristan kada je u pitanju pozicioniranje kluba u ukupnim odnosima u hrvatskim nogometu, ali se nije sam nametao, dok u klubu nisu uvidjeli da i taj razgovor treba otvoriti. Interesi gradonačelnika i vlasnika kluba su isti - miran, stabilan i jak NK Osijek. Izvori govore kako će vrlo brzo doći do susreta prvog čovjeka grada s mađarskim vlasnicima na kojemu će se razgovarati o budućnosti NK Osijek, jer iako Grad nema udjela u vlasničkoj strukturi kluba, itekako pokazuje dobru volju kada su u pitanju produživani rokovi završetka novog stadiona na Pampasu iskazujući partnerski odnos s investitorima u taj veliki projekt.

I zbog svega toga trenutačna situacija koja vlada u klubu je neodrživa. Promjene su potrebne, a u kojoj će se mjeri dogoditi, vidjet ćemo vrlo brzo. Tri su opcije, prva - pokušati pomiriti Čohara i Bjelicu te osnažiti logistiku. Ta je malo vjerojatna. Druga - dati za pravo jednome od njih, moguća je, ali na osnovi dešifriranja komunikacije na relaciji Osijek - Budimpešta tek lagano vjerojatnija. Ona treća - odlazak obojice i novi početak, iz današnje perspektive čini se najbližom realnosti. Srećom, onu najgoru, da mađarski investitor digne ruke od svega i ostavi nam poluizgrađeni stadion i klub koji je, za osječke prilike, nemoguće održati na istoj razini, nitko ne spominje. Što će se od toga dogoditi, zna samo Lorinc Meszaros, ali tamo negdje između kraja prvenstva i gostovanja reprezentacije mogli bismo saznati svi.

Dalibor Keler
Sve što se događalo posljednjih tjedana jednostavno traži promjene, i to ne kozmetičke nego ozbiljne

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike