Osijek
USPJEH ENE OMRČEN ČEKO

Osječanka postala državna prvakinja iz talijanskog jezika
Objavljeno 14. svibnja, 2022.
Gimnazijalka Ena pobjedom je ostvarila pravo na izravni upis na studij talijanskoga u Zagrebu ili Zadru

I samo povjerenstvo u Puli, na državnom natjecanju iz talijanskog jezika, bilo je ugodno iznenađeno nakon što je dvoje osječkih učenika osvojilo prva mjesta u svojim kategorijama! Uz Gustava Kujundžića iz Glazbene škole Franje Kuhača, koji je uz mentoricu Marijanu Andrić, profesoricu talijanskog i latinskog jezika, osvojio prvo mjesto u kategoriji B strukovnih škola, to je mjesto pripalo i maturantici Eni Omrčen Čeko iz osječke Jezične gimnazije, uz mentorstvo profesorice talijanskog jezika i povijesti Vlaste Zdravčević-Vrkić.



Ljubav za jezike


Zanimljivo je da je profesorici Zdravčević-Vrkić ovo treće državno natjecanje iz talijanskoga jezika i na svakome je njezin učenik osvojio prvo mjesto u svojoj kategoriji. Ena, 18-godišnja marljiva učenica, nije krila sreću doznavši da je među malobrojnom ali jakom konkurencijom u svojoj kategoriji pokazala zavidno znanje talijanskog jezika. Njezin uspjeh to je veći što je talijanski jezik počela učiti tek u prvome razredu srednje škole, nakon što je, uz obvezni engleski, učila njemački i francuski jezik.

- Još od četvrtog razreda osnovne škole znala sam da želim upisati Jezičnu gimnaziju i bilo je super kad smo se iz Koprivnice doselili u rodni grad moje majke. Iako sam učila njemački i francuski jezik, iz kojeg imam i jezičnu diplomu, prevladala je ljubav za romanske jezike, pa sam odmah u prvom razredu u Jezičnoj gimnaziji upisala talijanski jezik, koji sam, zahvaljujući profesorici Zdravčević-Vrkić, itekako zavoljela - priča nam Ena, naglašavajući da se za ovo natjecanje pripremala sve četiri godine jer je svakom ispitu pristupila vrlo detaljno. Čim je doznala da ide na državno natjecanje, počela je, kaže, obrađivati teme koje je očekivala u usmenome djelu natjecanja poput mode, filma i sporta. Ističe da nije imala nikakvih očekivanja, jer joj je najveće postignuće bilo uopće sudjelovati na državnom prvenstvu, pa je, priznaje, bila u šoku doznavši da je osvojila prvo mjesto.

Put u Arezzo


- Nisam sebi mogla doći, jer je riječ o talijanskom jeziku, koji je u Istri udomaćen. Naravno, u mojoj kategoriji bili su učenici koji ga uče od srednje škole, kao što ga učim i ja, ali pobijediti u Puli s talijanskim jezikom meni je velik uspjeh - ističe Ena, otkrivajući da joj je želja studirati upravo talijanski jezik, a za što je stekla pravo izravnog upisa na zagrebački ili zadarski fakultet. Otkriva da bi više voljela da to bude Zadar, jer smatra da bi ondje upoznala više izvornih govornika talijanskog jezika nego u Zagrebu.

Do tada Ena će, ali i svi osvajači prvoga mjesta na državnom natjecanju iz talijanskog jezika uživati u Italiji, i to zahvaljujući stipendiji talijanskog Instituta za kulturu sa sjedištem u Zagrebu. Bit će to u Arezzu, u talijanskoj regiji Toskani, gdje će provesti tjedan dana učeći talijanski jezik. Ena se tom putovanju jako veseli i u šali kaže da će konačno vidjeti nešto više od Gardalanda, kamo je putovala još kao osnovka, ali i kušati pravu talijansku hranu, koju obožava.

- Mogu samo zahvaliti mojim roditeljima koji su me podupirali u učenju stranih jezika, a potom i mojoj mentorici, koja je uvijek vjerovala u mene, poticala me da idem naprijed, ali i zanimljivim temama koje obrađujemo motivirala da zavolim ovaj divan romanski jezik. Nadam se kako ću biti inspiracija i drugima da se u našoj sredini odluče za učenje talijanskog jezika - poručila je Ena, a slično ističe i njezina mentorica, izražavajući nadu da će i generacije koje slijede iznjedriti učenike darovite za talijanski jezik, za koji se, kaže, zainteresira oko 40 učenika u generaciji.

Marija Mihelić
VEĆ TREĆI PRVAK IZ TALIJANSKOG IZ TREĆE
Jezična gimnazija ukupno je imala tri državna prvaka iz talijanskog jezika. Uz prvo mjesto ove godine, jedno je osvojeno i prošle, a profesorica Zdravčević-Vrkić prisjeća se i pobjede prije desetak godina.

- Jako sam sretna i ponosna na svoje učenike. Pritom posebno mislim na to da oni nisu izloženi talijanskom jeziku kao što je to u Istri. Uz tako jaku konkurenciju to smo svi ponosniji kad naši učenici uspiju i ostvare zavidne rezultate - kaže profesorica, potvrđujući kako je i povjerenstvo u Puli bilo ugodno iznenađeno što je od ukupno osam državnih prvaka srednjih škola dvoje iz Osijeka.

Najčitanije iz rubrike