Osijek
SVJETSKI DAN PTICA SELICA

Izložba fotografija ptica na Vodenici
Objavljeno 13. svibnja, 2022.
U povodu Svjetskog dana ptica selica, koji se obilježava svakog drugog vikenda u svibnju od 2006. godine, Udruga Vodenica organizirala je izložbu fotografija ptica koje je svojim objektivom vješto ulovio mladi biolog Tomislav Mandir.

Ove se godine kampanjom pod sloganom “Noću ugasite svjetla za ptice”, javnosti ukazuje na problem utjecaja svjetlosnog onečišćenja koji, osim na ptice, utječe i na šišmiše, kukce i druge vrste.

Autor izložbe pojašnjava nam koliko su ptice selice važne s obzirom na njihovu migraciju s mjesta na kojima se gnijezde i odlaze prezimiti, poglavito u sferi bioraznolikosti našeg područja. U zadnje vrijeme često se susreću s problemom krivolova i isušivanjem staništa. Također, ptice pridonose i smanjenju broja kukaca, što je za nas Osječane od velike važnosti u borbi protiv komaraca. Njegova ljubav prema pticama krenula je iz studentskih dana, prilikom odlaska na teren s udrugama koje se bave zaštitom i proučavanjem ptica.

Boba Davidović, iz ekoudruge Vodenica, omogućila je prostor izložbe mladome autoru fotografiju, kao i do sada mnogima s kojima su ostvarili uspješne suradnje i aktivnosti u sklopu osječke povijesne i turističke atrakciji na desnoj obali Drave.

Izložba je otvorena u petak, 13. svibnja te ju građani mogu posjetiti i tijekom vikenda.

M.Vuk
Najčitanije iz rubrike