Magazin
FANTASTIKA: NOVO RAZOTKRIVANJE TOLKIENA

Sve tajne Međuzemlja
Objavljeno 14. svibnja, 2022.
JOHN GARTH: SVJETOVI J. R. R. TOLKIENA - MJESTA KOJA SU NADAHNULA MEĐUZEMLJE

Sredinom veljače javno je predstavljen prvi trailer za najskuplji televizijski serijal svih vremena "Gospodar prstenova: Prstenovi moći", čija prva sezona stoji vrtoglavih 465 milijuna dolara! No kako iza svega stoji moćna platforma Amazon Prime Video, novac nije bio problem, pa se očekuje da će utrošena sredstva opravdati bombastično najavljivan još jedan povratak izmaštanom fantasy svijetu J. R. R. Tolkiena. Na službenom je Twitteru Gospodara prstenova objavljeno da prva epizoda serije izlazi 2. rujna 2022. godine, od kada će svaki tjedan izlaziti nova epizoda.



A s kakvim se ambicijama i pretenzijama krenulo u taj televizijski pothvat stoljeća kazuju i najave da bi se radnja serijala mogla protegnuti kroz 50 sati i pet sezona, pri čemu se radnja odvija tisućama godina prije događaja u "Hobitu" ili pak "Gospodaru prstenova". Autori serije J. D. Payne i Patrick McKay ispričat će i epsku priču o Numenoru te savezu patuljaka i ljudi, piše Variety. "Moć prstenova ujedinjuje mnoge važne priče o Međuzemlju.

(© Library of Congress Geography and Map Division Washington, D.C. 20540-4650 USA dcu Tolkien nije jedini želio stvoriti složeni svijet vilinske zemlje (Faërie). Birminghamski umjetnik Bernard Sleigh istaknuo je brojne predaje na svojoj slici Anciente Mappe of Fairyland iz 1918.)

 

 

Gledatelji su imali priliku pratiti priču o jednom prstenu, no prije nego što je bilo tog prstena, bilo ih je mnogo, a mi smo sretni što možemo podijeliti priče o svima njima", otkrivaju autori. Trailer najavljuje povratak voljenih likova Galadriel i Elronda (ovaj put u mlađoj verziji) koje su u trilogiji "Gospodar prstenova" utjelovili australska glumica Cate Blanchett i engleski glumac Hugo Weaving, ali uvodi i nove likove poput princeze patuljaka Dise te patuljka Arondira. Za razliku od patuljaka koji igraju središnju ulogu u serijalu, čarobnjaci i hobiti bit će odsutni u ovoj priči jer "oni nisu važni igrači u tom razdoblju. Spomenuti su, s druge strane, preci hobita, harfooti, no oni će se naći na margini priče", prenosi The Hollywood Reporter.

U PRAVI TRENUTAK


Kako god bilo, skoro pedeset godina od smrti, John Ronald Reuel Tolkien ne prestaje pobuđivati čitateljsku i medijsku pozornost. Naravno da ovodobne zasluge za to uvelike pripadaju Peteru Jacksonu, koji je od 2001. do 2003. predstavio tri filma snimljena prema knjigama Tolkiena, od kojih je treći zaredom "Gospodar prstenova: Povratak kralja" zasluženo nagrađen hrpom Oscara. Od tada do danas još smo od Jacksona dobili također filmsku trilogiju The Hobbit, da bi se konačno krenulo u spomenuti TV serijal koji bi trebao nadmašiti sve što je Jackson snimio ili pak postati najskuplji promašaj u televizijskoj "tvornici snova".

Dok to čudo od serijala ne stigne na male ekrane, odnosno dok ga Amazon Prime Video ne propusti među milijune fanova diljem svijeta, medijska prezentacija J. R. R. Tolkiena krcata je i drugim sadržajima, napose reizdanjima svih njegovih knjiga, ali i objavljivanjem posebnih naslova specijalno priređenih i unikatnih, kakve do sada nismo imali prigodu čitati i o njima raspravljati. U Hrvatskoj se za to pobrinuo ugledni izdavač Lumen iz Zagreba, koji inače ima pravo objavljivati sve što se tiče Tolkiena, u što su se čitatelji već mogli uvjeriti s prethodnim knjigama da bi odnedavno dobili i specijalitet od najvećeg književnog i općenito kuluturno-umjetničkog značenja. Radi se o knjizi Johna Gartha "Svjetovi J. R. R. Tolkiena - Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje", koja je i formom i sadržajem doista antologijski primjer originalnog pristupa stvaralaštvu Johna Ronalda Reuela Tolkiena, zasigurno najvećeg i najznačajnijeg velikana fantastične književnosti, literarnog žanra koji je upravo zahvaljujući Tolkienu aktualniji danas nego ikada u bližoj ili daljoj prošlosti, s gomilom fantasy autora od kojih je naravno George R. R. Martin najveća globalna zvijezda zahvaljujući TV serijalu "Igra prijestolja". Usput napomena kako od 22. kolovoza kreće novi HBO dramski serijal House of the Dragon, utemeljen na istoimenoj Martinovoj knjizi, čija je radnja smještena 200 godina prije "Igre prijestolja" i prati uspon i pad kuće Targaryen.

 

No vratimo se na knjigu koja je razlog ove teme. Dakle, žudite li otputovati u neki drugi svijet i ondje se skriti? Ako je vaš odgovor potvrdan, "Svjetovi J. R. R. Tolkiena - Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje", u izvrsnom prijevodu Marka Marasa, prava je knjiga za sve ljubitelje stvaralaštva britanskog fantasy majstora. Ova će vam fascinantna i raskošno opremljena monografija otkriti sve tajne o krajolicima, gradovima i arhitekturi koji su Tolkiena nadahnjivali tijekom njegova cjeloživotnog stvaranja Međuzemlja, zapisala je Elizabeth Hand u The Washington Postu. I potpuno je u pravu jer se radi o knjizi kakva se događa u pravi trenutak.



 

UVID U STVARALAŠTVO


U spomenutoj knjizi ugledni tolkinolog John Garth proučava mjesta koja su nadahnula J. R. R. Tolkiena, autora Gospodara prstenova, u stvaranju Međuzemlja. Ova je monografija opremljena s više od stotine likovnih priloga, među kojima se ističu Tolkienove ilustracije, zemljovidi, arhivske i moderne fotografije.

Mjesta koja su J. R. R. Tolkiena nadahnula prostiru se diljem Velike Britanije - ponajviše u Tolkienovim najdražim krajevima, Zapadnom Midlandsu i Oxfordu - ali i diljem drugih zemalja na svim stranama svijeta. John Garth prati Tolkienove stope i podastire stvarne predloške koji su iznjedrili Hobitovac, vilenjačku dolinu Razdol, Svjetlucave pećine Helmove gudure i mnoge druge krajeve Međuzemlja, od planina i šuma do rijeka, jezera i obala.

John Garth, inače jedan od najvećih poznavatelja književne ostavštine J. R. R. Tolkiena, u ovoj nas raskošno opremljenoj i znalački napisanoj monografiji vodi na uzbudljivo putovanje svijetom koji je velikana svjetske književnosti nadahnuo i svijetom koji je taj velikan stvorio. I ne samo to, John Garth raskrinkao je česte zablude o Tolkienovim nadahnućima za stvaranje Međuzemlja te iznio čvrste argumente za svoja nova otkrića i razotkrio tijesnu vezu između autorovih putovanja, njegove goleme erudicije i raznolike pročitane lektire.

(Tolkienova ilustracija za ovitak Hobita, naslikana 1937. za prvo izdanje, i Brijeg: Hobitovac preko Vode (1937.) Copyright: Bodleian Library, University of Oxford MS. Tolkien Drawings 32 i 26 / © The Tolkien Estate Limited)

 

 

U nekoliko tematskih cjelina monografija Svjetovi J. R. R. Tolkiena upoznaje nas s književnom ostavštinom i bogatim životom te nepresušnom maštom tog oksfordskog profesora, jednog od najčitanijih pisaca na svijetu te najuglednijeg filologa druge polovine 20. stoljeća.

Ova je monografija blago za obožavatelje Tolkienovih djela. No ona nije samo pregled piščevih nadahnuća. Ona je prozor u njegovu dušu i prikaz razdoblja u kojemu je živio. Tolkienova nadahnuća zapravo su priča o njegovoj predanosti, nepokolebljivosti, znatiželji i nezadrživoj mašti. Priča je to koja nadahnjuje... Ovome se doista nema što dodati niti oduzeti.

Darko Jerković
John Garth prati Tolkienove stope i podastire stvarne predloške koji su iznjedrili Hobitovac, vilenjačku dolinu Razdol, Svjetlucave pećine Helmove gudure i mnoge druge krajeve Međuzemlja...

”Svjetovi J. R. R. Tolkiena - Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje”, u izvrsnom prijevodu Marka Marasa, prava je knjiga za sve ljubitelje stvaralaštva britanskog fantasy majstora...

Možda ste propustili...

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike