Osijek

Društveni i gospodarski zaokret Osječko-baranjske županije uz pomoć EU fondova
Objavljeno 14. svibnja, 2022.

Proteklog tjedna obilježen je Dan Europe, još jedna obljetnica povijesne Schumanove deklaracije i ideje o novom obliku političke suradnje u Europi. U tjednu u kojem se obilježava Dan Europe stavljen je još veći naglasak na bolju, zeleniju, uključivu i digitalnu budućnost.

 

Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije (u nastavku: JU ŽRA OBŽ), i dalje djeluje u cilju maksimalnog iskorištenja europskih sredstava kako bi se ostvarila vizija razvoja u mnogobrojnim područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, ruralni razvoj, zaštita okoliša, obrazovanje, poduzetništvo, promet, turizam te socijalna uključenost i zdravstvo. Upravo europskim sredstvima provode se projekti koji značajno mijenjaju kvalitetu života u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.


Proteklog tjedna u organizaciji JU ŽRA OBŽ-a obilježen je Dan Europe prigodnim događajem ”Biciklima od EU projekta do EU projekta”. Građani su vožnjom biciklima, nabavljenim kroz projekt ”E-mobilnost”, imali jedinstvenu priliku obići projekte financirane EU sredstvima i vidjeti ih u stvarnom okruženju te doživjeti priču svakoga od njih.

U istom tjednu tim JU ŽRA OBŽ-a sudjelovao je kao potpora na nizu aktivnosti kao što su konferencija “Budi aktivan i kreativan” Svjetskog saveza mladih, Career day 2022 koji je organizirao AIESEC. Među brojnim gostima i partnerima Europskog EFOS tjedna bili su i centar EUROPE DIRECT Osijek te Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.


Na Pravnom fakultetu u Osijeku održana je tribina za mlade “Saznaj, uključi se, iznesi svoje mišljenje...!”. Tribinu su organizirali EUROPE DIRECT Osijek koji djeluje pri JU ŽRA OBŽ.
JU ŽRA OBŽ vrlo uspješno provodi projekt ”Tehnička pomoć JU ŽRA OBŽ 2019-2023”. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se od 1. travnja 2019. godine, sve do 31. prosinca 2023. godine. Ujedno je to i najvažniji projekt u okviru kojeg stručni tim regionalnog koordinatora JU ŽRA OBŽ pruža stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi razvojnih projekata javnopravnim tijelima, javnim ustanovama i razvojnim subjektima s područja Osječko-baranjske županije. Osim toga, u okviru projekta provode se brojne informativno-edukativne aktivnosti te se sudjelovanjem na edukacijama kontinuirano radi na podizanju razine znanja i vještina samog tima radi ostvarenja dugoročne i održive mreže pružanja podrške svim interesnim skupinama. Ukupna vrijednost projekta je približno 32 milijuna kuna, a u fokusu je i dalje povećanje korištenja dostupnih ESI fondova. Svi imaju jedan zajednički cilj - maksimalno iskoristiti dostupna EU sredstva i potaknuti te uspješno ostvariti regionalni rast i razvoj.

U proteklom razdoblju tehnička i savjetodavna pomoć JU ŽRA OBŽ-a pružena je u provedbi 12 razvojnih projekata ukupne vrijednosti približno 220 milijuna kuna, dok je u zadnjih nekoliko mjeseci JU ŽRA OBŽ savjetodavnu ulogu imao i u pripremi 16 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti približno 135 milijuna kuna, i to za 16 jedinica lokalne (regionalne) samouprave, javnopravnih tijela i javnih ustanova s područja županije.


Od 12 razvojnih projekata u provedbi u kojima tim JU ŽRA OBŽ pruža tehničku pomoć, izdvajaju se projekti uspostave infrastrukture Regionalnih centara kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke te Elektrotehničke i prometne škole Osijek.


Izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek, financirana u sklopu projekta RCK ELPROS, privodi se kraju. Plan je tijekom ljeta objekt potpuno opremiti kako bi s početkom školske godine 2022./2023. učenici mogli koristiti nove učionice, laboratorije i radionice te praktičnu nastavu izvoditi na novoj opremi. Ujedno se razvijaju i novi programi obrazovanja za zanimanja koja su izuzetno tražena na tržištu rada, a koje će škola ponuditi za upis u 2023. godini. Riječ je o zanimanjima u području blockchain tehnologije, web-programiranja, quality assurance i obnovljivih izvora energije.

RCK VIRTUS projekt je kojim se financira adaptacija, dogradnja i rekonstrukcija objekata Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek. Škola je u okviru projekta već dobila novi, modernizirani pokazni praktikum kuharstva i slastičarstva koji ima višestruku namjenu, a opremljen je najsuvremenijom specijaliziranom opremom koja učenicima omogućuje bržu i lakšu prilagodbu sve zahtjevnijim potrebama gospodarstvenika i tržišta rada. Obnovljeni su i praktikumi partnerske škole Srednje strukovne škole Vinkovci, a u idućem razdoblju očekuje se i završetak rekonstrukcije učeničkog doma Ugostiteljsko-turističke škole Osijek koji će u budućnosti, između ostaloga, služiti i kao poligon za provedbu praktične nastave i vježbi, smještaj predavača i odraslih polaznika RCK, ali i kao hostel otvorenog tipa u onim mjesecima kad nema učenika.


Pružanjem tehničke pomoći u provedbi ostalih projekata, tim JU ŽRA OBŽ-a kontinuirano nastavlja raditi i na rješavanju problema koji postoje u područjima kao što su zaštita okoliša, održivi turizam, pristupačni turizam, obrazovanje i socijalna uključenost. Ulaganja u infrastrukturu, znanje i nove tehnologije temelj su jačanja konkurentnosti grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Projekti vrijedni 7,12 milijardi kuna

Na području Osječko-baranjske županije do kraja ožujka ove godine ugovoreni su projekti vrijedni 7,12 milijardi kuna. Riječ je o projektima koji su usmjereni na istraživanje i inovacije, jačanje poslovne konkurentnosti, energetske učinkovitosti i uvođenja obnovljivih izvora energije, obnove kulturne i prirodne baštine, gospodarenja otpadom… Kada govorimo o prometu, važno je istaknuti gradnju obilaznica, modernizaciju tramvajske infrastrukture i gradnju podvožnjaka u Osijeku.

Također je dovršen projekt Dostupnije primarne zdravstvene zaštite, kojim smo unaprijedili i infrastrukturu i uslugu zdravstvenog sustava na području županije. U tijeku je realizacija jednog od najvećih projekata kojemu je nositelj Osječko-baranjska županija “Gospodarski centar”, a uz podršku nacionalnih sredstava dovršavamo i Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće. Važno je istaknuti kako nam je Tehnička pomoć koju pruža Županijska razvojna agencija od velike koristi, pri čemu koordiniranim radom javnog i privatnog sektora stvaramo preduvjete za intenzivniji razvoj gospodarske aktivnosti. Tome u prilog govore i pozitivni gospodarski pokazatelji, unatoč pandemiji i specifičnim uvjetima poslovanja proteklih godina bilježimo porast zaposlenosti, smanjenje iseljavanja i otvaranje novih radnih mjesta - rekao je župan Ivan Anušić.

Najčitanije iz rubrike