Svijet
TRAGEDIJA U SLOVENIJI, 30 KILOMETARA OD GRANICE S RH

Petero poginulih u eksploziji
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
U nesreći do koje je u četvrtak ujutro došlo u tvornici kemijskih proizvoda Melamin u slovenskom Kočevju, prema posljednjim je podatcima ozlijeđeno 20-ak ljudi, petero je preminulih, četvero na liječenju u Domu zdravlja Kočevje, a dvoje u bolnici u Ljubljani, od kojih jedan je vrlo kritično.

Kako javljaju slovenski mediji, požar u tvornici je ugašen i pod nadzorom je, a vatrogasci su izvodili hlađenje požarišta. "Mjesto na kojemu su se nalazile osobe koje se vode kao nestale još je nedostupno zbog visoke temperature. Voda nije onečišćena, a crni dim nije posljedica gorenja opasnih tvari", rekao je tijekom dana zapovjednik lokalne vatrogasne brigade Leon Behin.

Voditelj hitnog kirurškog odjela UKC-a Ljubljana Uroš Tominc izjavio je da su dvojica ozlijeđenih koja su dovezena u bolnicu helikopterom oko 10.20 u smrtnoj opasnosti. Srečko Štefanič, direktor tvrtke Melamin, koja proizvodi melaminska ljepila za papirnu, građevinsku i kemijsku industriju, impregnirani ukrasni papir za industriju namještaja i impregnirane materijale za proizvodnju obuće, ustvrdio je da nema opasnosti da dođe do novih eksplozija i požara, da uzrok nesreće još nije utvrđen te da za eksploziju još nemaju objašnjenja. "Melamin ima sve odgovarajuće dozvole za rad i dobre sigurnosne ocjene", ustvrdio je. Rekao je da među poginulima nije nitko od gotovo 200 zaposlenika Melamina, nego se radi o djelatnicima druge tvrtke, koji su tog jutra u Melamin dopremili cisternu s kemijskim materijalom za proizvodnju. Štefanič je dodao da je mjesto požara snimljeno dronovima.

Gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič kazao je da ta nesreća neće imati velikih dugoročnih štetnih posljedica na okoliš, ali se stanovnicima koji žive u krugu od 500 metara od tvornice preporučivalo da preventivno ostanu kod kuće i zatvore prozore te da u slučaju nužnih poslova u gradu nose zaštitnu masku. I.B./H
BEZ OPASNOSTI ZA HRVATSKE GRAĐANE
I Operativni centar civilne zaštite u Hrvatskoj je dobio informaciju od Uprave za zaštitu i spašavanje Slovenije da se u 8.39 dogodila eksplozija, 30 kilometara daleko od granice. “Ekološki laboratorij Slovenije proveo je mjerenje koncentracije opasnih tvari te je utvrđeno da nema opasnosti od širenja. Za građane RH ne postoji opasnost od posljedica eksplozije”, ističe Ravnateljstvo civilne zaštite. “Aktivirane su snage za pomoć unesrećenima, ograničavanje posljedica te zaštitu stanovništva i okoliša”, napisao je na Twiteru premijer Slovenije Janez Janša.

Najčitanije iz rubrike