Novosti
U PRIPREMI SPORAZUM O PRIJATELJSTVU I SURADNJI

Mostar i Osijek - gradovi prijatelji
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
Gradsko vijeće Mostara na svojoj je sjednici u četvrtak jednoglasno prihvatilo prijedlog gradonačelnika Marija Kordića o potpisivanju sporazuma o prijateljstvu i suradnji s Osijekom.

Naime, nakon kontakata osječkoga gradonačelnika Ivana Radića i mostarskoga Marija Kordića, Grad Mostar uputio je Gradu Osijeku pismo namjere da se krene u formalizaciju prijateljskih odnosa između dva grada. Utvrđeno je kako postoji obostrani interes za razvijanje kulturnih, gospodarskih i drugih prijateljskih odnosa.

Prijedlog o prihvaćanju prijedloga iz Mostara pred osječke gradske vijećnike bit će iznesen 24. svibnja. Usvoji li ga Gradsko vijeće Osijeka, sporazum će u Mostaru 26. svibnja potpisati gradonačelnik Ivan Radić s ciljem unaprjeđenja prijateljskih odnosa, posebno na području gospodarstva, kulture, turizma, obrazovanja i sporta. Time će Mostar postati petnaesti grad prijatelj Osijeka. Prema sporazumu, Grad Mostar i Grad Osijek trebali bi sudjelovati u promicanju prijateljskih odnosa i suradnje među dvjema državama i narodima te unaprjeđenju slobode i prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Kako doznajemo u gradskoj upravi, prvu "prijateljsku" aktivnost osječki gradonačelnik imat će na sam dan potpisivanja sporazuma kada će sudjelovati na Međunarodnoj stručnoj konferencije iz područja turizma i zaštite okoliša "Mostar - neotkriveni turistički potencijali". D.Pav.