Osijek
DRŽAVNA SMOTRA

Biosigurnost i biozaštita - Znanje koje nam je sve potrebnije
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
Osnovna škola “Vijenac” i ove je školske godine bila domaćin Državne smotre Biosigurnost i biozaštita. Nakon što su 144 osnovne i srednje škole sudjelovale na međužupanijskoj razini smotre, na poziv Državnog povjerenstva na ovoj je smotri sudjelovalo petnaest timova učenika sa svojim mentorima.

Oni su izlagali svoje radove podijeljeni u tri natjecateljske kategorije - 5.i 6. razred, 7. i 8. razred te učenici srednjih škola. Maja Leona Milojević, učenica šestog razreda, u projektu je sudjelovala na temu “Španjolske gripe”. “Prije nisam ništa znala o mikroorganizmima, ali sada znam zašto je bitno nositi zaštitnu masku radi sprječavanja širenja zaraze”, rekla je Maja. Marko Nikolić, učenik šestog razreda, sudjeluje je kao član dramske skupine u igrokazu na temu kuge. “Zanimalo me je kako su se ljudi u srednjem vijeku borili protiv ove bolesti, zanimljivo mi je kako su već tada nosili maske protiv zaraze”, rekao je Marko.


Vesna Vrbošić, ravnateljica škole domaćina, istaknula je kako je njihova učiteljica Maja Kassa jedna od autorica cijelog programa, koji je kao izvannastavna aktivnost provedena u 329 osnovnih i srednjih škola. Projekt je svojom podrškom prepoznalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, rekla je Vrbošić. “Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacija o ovakvim ugrozama. No nismo se nadali da će taj projekt od zamišljenih osam škola sada biti u gotovo cijeloj Hrvatskoj”, rekla je Kassa.

Kassa je zajedno s ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemkom Markotić izradila kurikulum za ovu izvannastavnu aktivnost i fakultativni program, pa je to jedan od razloga zašto je prof. Martkotić, za svečanog otvorenja smotre, putem videolinka pozdravila natjecatelje. Momir Karin natjecatelje je pozdravio uime Ministarstva znanosti i obrazovanja, a uime Osječko-baranjske županije dožupan Josip Miletić. “Ovo je značajan projekt, jer biozaštita i biosigurnost nešto je o čemu svi moramo voditi računa. Uvjeren sam da će ova tema u budućnosti biti još važnija”, rekao je Miletić.

D. Kuštro
Najčitanije iz rubrike