Mozaik
POČINJE 29. FESTIVAL GLUMCA

Odličnih 19 predstava
recentne produkcije bit
će izvedeno u 5 gradova
Objavljeno 13. svibnja, 2022.
Ove se godine trijenalno dodjeljuje nagrada za najbolji kazališni plakat, i to za “Noru” Marija Kovača, autorice Kune Zlatice

Ovogodišnji, 29. Festival glumca održava se od 13. do 21. svibnja i nakon dvije godine, zbog pandemije, vraća se u svoj uobičajeni termin u svibnju. Kazališne predstave recentne hrvatske produkcije održat će se u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije: u Vinkovcima, Iloku, Otoku, Vukovaru i Županji. Grad domaćin su Vinkovci, gdje je 14. svibnja s početkom u 21 sat u GK "Joza Ivakić" svečanost otvoranja Festivala, a u subotu, 21. svibnja, u 18 sati, u istom je prostoru dodjela nagrada i priznanja.



Podsjetimo, izbornik 29. Festivala glumca je, dakako, glumac Davor Svedružić, koji je izabrao 19 predstava, Ocjenjivački sud čine Perica Martinović, Anita Schmidt i Vanja Ćirić, a ovogodišnji domaćin je prvak Drame HNK u Splitu, Filip Radoš.

No neka događanja vezana uz Festival već su počela, a ima i nekih novosti. Ove se godine, naime, trijenalno dodjeljuje i nagrada za najbolji kazališni plakat. Stručni tročlani Ocjenjivački sud, u čijem su sastavu ugledni likovni umjetnici Marta Crnobrnja, Dubravko Mataković i Marko Šošić, izabrali su - od 30 prijavljenih - 20 plakata za Trijenalnu izložbu koja će biti postavljena u galeriji GK Joza Ivakić Vinkovci, u subotu, 14. svibnja prije svečanog otvaranja Festivala. Najboljim je ocijenjen plakat za predstavu Henrika Ibsena "Nora", redatelja Marija Kovača, a u produkciji Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba.

Autorica grafičkog oblikovanja plakata je Kuna Zlatica. Priznanje i novčana nagrada bit će joj uručeni na završnoj svečanosti dodjele nagrada 29. Festivala glumca 21. svibnja.

- Kompozicija plakata za predstavu Nora je skladna, izuzetne elegancije u svojoj jednostavnosti. Harmonična paleta boja, jake simbolike. Vrhunsko grafičko oblikovanje i tehnička izvedba - navodi se u u obrazloženju Ocjenjivačkog suda.

U samo dva mjeseca izbornik Davor Svedružić pogledao je sve 73 prijavljene predstave i za Festival odabrao 19, prema njegovu mišljenju, najboljih.

- Nadam se da će i publika na Festivalu glumca isto tako uživati u odabranim predstavama, kao što sam i ja uživao. Žao mi je što ih nisam mogao odabrati još više jer bilo je još predstava koje su zaslužile biti ovdje, ali propozicije su propozicije i broj je ograničen. Nijanse su odlučivale za neke predstave koje nisu na Festivalu. Trudio sam se biti objektivan, koliko je to moguće u tako subjektivnoj sferi kao što je umjetnost! Ali ovo jest umjetnost! I zanat! I vještina! I talent! I rad! I baš zbog toga sam težio tome da se u odabranim predstavama to vidi i da svaki glumac na sceni bude glavni lik predstave. Jer ovo je festival glumca! Koliko sam u tome uspio, procijenit ćete vi, draga publiko iz prekrasne Slavonije! Jer bez vas niti nas nema! Živjelo kazalište! - napisao je u svojoj poruci medijima izbornik 29. Festivala glumca Davor Svedružić.

Ljubitelji kazališne riječi i glumčeve igre u Vinkovcima, Vukovaru, Iloku, Otoku i Županji moći će pogledati 19 atraktivnih i vrhunskih predstava 29. Festivala glumca.

Miroslav Flego
POPIS PREDSTAVA

 

HNK Zagreb: “U agoniji” u režiji Ivice Buljana

HNK Zagreb i Teatar Erato, Zagreb: “Kad svijeće dogore” u režiji Branka Ivande

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija: “Treba se znati ponašati” u režiji Tomislava Pavkovića

Satirično kazalište Kerempuh, Zagreb: “Škrtac” u režiji Dore Ruždjak Podolski

Teatar Exit, Zagreb: “Realisti” u režiji Matka Raguža

Kazalište Planet Art, Zagreb i ZGK Komedija: “Korak po korak” u režiji Marka Torjanca

Glumačka družina Histrion, Zagreb: “Bila je to ševa” u režiji Lee Anastazije Fleger

Umjetnička organizacija, Kazališna družina Rebel, Zagreb: “Krizni stožer” u režiji Mirana Kurspahića

HNK Split: “Kukci … zaustavljena priča” u režiji Saše Anočića

Gradsko kazalište mladih, Split: “Psi, pare, pištolji” u režiji Ivana Plazibata

Kazalište Playdrama, Split: “Sretna ne bila” u režiji Helene Petković

HNK Osijek: “San ljetne noći” u režiji Tamare Damjanović

HNK Varaždin: “Matiaš Grabancijaš Dijak” u režiji Krešimira Dolenčića

Drama Plus, Zadar: “Tko je ubio mog oca” u režiji Vinka Radovčića

Kazalište Virovitica: “Alabama” u režiji Darija Harjačeka

Zajednička predstava GK Joza Ivakić, Vinkovci, GDK Gavella, Zagreb, Ludens teatra, Koprivnica, GK Požega i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar: “Tena - kronika raspada jedne ljepote” u režiji Dražena Ferenčine

Kazalište Mala scena, Zagreb: “Aut” u režiji Paška Vukasovića

GK Žar ptica, Zagreb: “Mala Frida” u režiji Anice Tomić

GK Požega: “Carevo novo ruho” u režiji Ružice Maurus

Najčitanije iz rubrike