Crna kronika
REZULTATI AKCIJE PROTIV PIJANSTVA I DROGE

Mrtvi pijani automobilima htjeli iz Hrvatske u Bosnu
Objavljeno 13. svibnja, 2022.
Pijani vozači zatečeni su u kontroli na cestama, sukladno smjernicama Roadpola

Diljem Europe, pa tako i u Slavoniji i Baranji, od srijede, 4. svibnja, do utorka, 10. svibnja, prometni su policajci provodili akcije, sukladno smjernicama Roadpola (međunarodne mreže prometnih policija), usmjerene na nedopuštenu prisutnost alkohola u krvi i droga u organizmu vozača. I bilo je podosta zatečenih vozača s ovim prometnim grijesima. Svi su odmah isključeni iz prometa, a neki su već saznali koliko moraju platiti za vožnju pod utjecajem alkohola ili droge.



U Vukovarsko-srijemskoj županiji kontrolirano je 815 vozača motornih vozila, a prema 24 vozača s viškom alkohola u organizmu primijenjene su represivne mjere. Najveća koncentracija u iznosu od 1,95 promila alkohola u krvi zabilježena je kod 44-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, vozača automobila slovenskih registracijskih oznaka, pri izlaznoj graničnoj kontroli 8. svibnja u 15.35 na graničnom prijelazu Županja. Pijani vozač nije mogao iz Hrvatske, nego se prisilno trijeznio. Potom je 9. svibnja priveden na Općinski sud, gdje mu je presudom određena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna te ne smije koristiti inozemnu vozačku dozvolu u Hrvatskoj u iduća tri mjeseca.

Sličnu pijanu glupost napravio je vozač koji se, namjeravajući prijeći u Bosnu i Hercegovinu, dovezao automobilom na granični prijelaz Stara Gradiška. Već pri prvom kontaktu granični policajac je posumnjao kako je vozač pijan. Rezultat je samo potvrdio sumnju, u krvi je imao 2,34 promila alkohola. Putovanje se završilo za njega jer je morao na triježnjenje u jednoj od prostorija na graničnom prijelazu. Za sada nije poznata visina kazne od nadležnog sudca.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji dva su kontrolirana vozača (stara 23 i 49 godina) odbila na zahtjev prometnih policajaca preliminarno testiranje jednokratnim testom na opojne droge. Sukladno čl. 282. st. 9. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ovim vozačima slijedi novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Također će im se upisati šest negativnih prekršajnih bodova ako pravomoćnom odlukom o prekršaju budu proglašeni krivim za navedeni prekršaj.

U Požeško-slavonskoj županiji također je bilo pijanih vozača na cestama. Najveća novčana kazna predviđena je za prekršaj koji se dogodio u subotu u Pakracu u Ulici Vinka Rehaka, gdje je 40-godišnji vozač skrivio prometnu nesreću pod utjecajem alkohola od 2,55 promila. Budući da je prijetila opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja, 40-godišnjak je smješten u posebnu prostoriju policije te mu je izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 11.800 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom “B” kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Milan Bugarić
BROJNE KAZNE
U akciji Roadpola sudjelovali su i prometni policajci Policijske uprave osječko-baranjske. S obzirom na to da je površina županije veća, kao i broj stanovnika, bilo je i više kontrole na cesti. Doznajemo kako je od srijede do utorka kontrolirano ukupno 1015 sudionika u prometu. U policijskoj su evidenciji zbog vožnje u pijanom stanju evidentirana ukupno 34 vozača. Policija je sve prekršajno prijavila i nadležnim prekršajnim sudovima proslijedila prijedloge o visinama novčane kazne, zabrane vožnje motornih vozila te upisa negativnih bodova. Kolika će u konačnici biti kazna ovisit će o odluci prekršajnog suca, a ona sasvim sigurno neće biti mala, obično se mjeri u tisućama kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike