TvObzor
ARCADE FIRE - “WE” (COLUMBIA)

Veličanje snage zajedništva
Objavljeno 13. svibnja, 2022.
Priča o silama što su nas udaljile od onih koje volimo i o inspiraciji hitnom potrebom da te sile nadvladamo

Tek što je sredinom ožujka svjetlo dana ugledao prvi singl "The Lightning I, II", kada su ujedno obznanjeni detalji novog albuma Arcade Firea, njihov multiinstrumentalist Will Butler, brat frontmena Wina, oglasio se objavom da je u međuvremenu napustio grupu. Otkrio je da je izišao iz benda krajem prošle godine, nakon što su zgotovili "WE", prvi album u pet godina, nakon ploče "Everything Now" s kojom su se udaljili od svog originalnog zvuka te prigrlili duh disca i približili se pop-melodijama.



Dok su "Everything Now", zajedno s Arcade Fireom, producirali Thomas Bangalter (Daft Punk) i Steve Mackey (Pulp), na novom albumu produkciju s članovima grupe supotpisuje dugogodišnji suradnik Radioheada Nigel Godrich. I iako je "WE" najavljivan kao povratak "starom" zvuku - najavni singlovi "The Lightning I, II" i "Unconditional I (Lookout Kid)", posvećena sinu Wina Butlera i Régine Chassagne (manje je to posveta, a više isprika za svijet kakav ostavljamo njemu i drugoj djeci), posebno su pojačali taj dojam - velikom većinom ostatka albuma dominiraju elektronika i plesni ritmovi.

"WE" sadrži četrdeset minuta glazbe, što je najkraće izdanje kanadske indie institucije do danas ako se ne računa istoimeni EP iz 2003., i nudi deset pjesama koje progovaraju o silama što su nas udaljile od onih koje volimo, odnosno o inspiraciji hitnom potrebom da te sile nadvladamo. Tako strana "I" iskazuje strah od samoće i izolacije, a strana "WE" veliča snagu ponovnog ujedinjenja i zajedništva općenito, posebice u zatvarajućoj naslovnoj pjesmi kao jednom od zgoditaka ploče. "WE" predstavlja zvuk benda koji duboko kopa, dijeli lekcije koje je naučio, kanalizira svoja iskustva u nešto veće od svih njegovih članova zajedno, a na trenutke i doseže visine koje je sam sebi zadao s "Funeralom", "Neon Bibleom" i "The Suburbsom".
 
Piše: Danijel MIKLIĆ
arcadefire.com
DISKOGRAFIJA:

”Funeral” (2004.)

”Neon Bible” (2007.)

”The Suburbs” (2010.)

”Reflektor” (2013.)

”Everything Now” (2017.)

”We” (2022.)

Možda ste propustili...

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

Najčitanije iz rubrike