TvObzor
”CRIMES OF THE FUTURE” S VIGGOM MORTENSENOM

Cronenberg se vraća “body hororu” nakon više od dva desetljeća
Objavljeno 13. svibnja, 2022.

Majstor tzv. body horora, kanadski redatelj David Cronenberg, vraća se žanru u kojemu je snimio neka od svojih najpoznatijih ostvarenja. Riječ je o filmu "Crimes of the Future", smještenom u budućnost u kojoj mnogi ljudi imaju sindrom ubrzane evolucije, što izaziva rast novih tjelesnih organa, a čiji je prvi puni trailer i poster objavila produkcijska kompanija Neon, prenosi Deadline.



Tijekom 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća Cronenberg je napravio ime u svijetu filma snimajući inventivne filmove strave i užasa, stvarajući nove žanrove poput body horrora u kojem ljudsko tijelo zbog raznih razloga poprima groteksne oblike zbog mutacije, raspadanja, fizičkog nasilja, bolesti, i dižući na novu razinu podžanr sci-fi horora. U 90-ima se uspješno okrenuo psihološkim trilerima za nešto širu publiku, a kasnije se etablirao kao jedan od najboljih redatelja današnjice s naslovima kao što su "A History of Violence" (2005.), "Eastern Promises" (2007.) i "A Dangerous Method" (2011.).

U sva tri nabrojena filma glavnu je ulogu imao Viggo Mortensen, kojeg na velikom ekranu gotovo da nismo vidjeli nakon velikog hita "Green Book" iz 2018., a sada Cronenberg i Mortensen ponovno surađuju u novom filmu "Crimes of the Future" koji označava povratak kanadskog redatelja sci-fi hororima nakon više od dva desetljeća (posljednji "eXistenZ" snimio je 1999.). Zanimljivo, ovo je drugi film istog naslova u Cronenbergovoj filmografiji, ali nije remake prvog filma iz 1970. godine.

Radnja nadolazećeg filma smještena je u blisku budućnost, gdje se ljudska vrsta prilagođava sintetičkom okruženju, a tijelo prolazi kroz nove transformacije i mutacije. Uz pomoć svoje partnerice Caprice (Léa Seydoux), slavni umjetnik Saul Tenser (Mortensen) javno prikazuje metamorfozu svojih organa u avangardnim izvedbama. Timlin (Kristen Stewart), istražiteljica iz Nacionalnog registra organa, opsesivno prati njihovo kretanje, što dovodi do nekih iznimno uznemirujućih trenutaka, a tada se otkriva i tajanstvena skupina čija je misija iskorištavanje Saulove ozloglašenosti kako bi rasvijetlili sljedeću fazu ljudske evolucije.

Osim Mortensena, Seydoux i Stewart, u filmu ćemo gledati i Scotta Speedmana, Welketa Bunguéa, Dona McKellara, Lihi Kornowski, Tanayu Beatty, Yorgosa Karamihosa, Yorgosa Pirpassopoulosa i Nadiu Litz. "Crimes of the Future", čiji scenarij potpisuje također Cronenberg, svoju će premijeru doživjeti na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, koji počinje u utorak, 17. svibnja, a nakon toga film kreće u redovitu kinodistribuciju, i to već 3. lipnja. D. Miklić
Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike