TvObzor
GLASNA I DISTORZIRANA STRANA EXIT FESTIVALA

The Exploited se pridružili predvodnicima gitarističkog zvuka
Objavljeno 13. svibnja, 2022.

Ovogodišnji gitaristički program EXIT festivala ušao je u finalnu fazu objavom novih izvođača. Ranije najavljenima, headlineru Nicku Caveu i njegovim The Bad Seedsima te jakim imenima kao što su Sepultura, Napalm Death, Molchat Doma, Marky Ramone i Blind Channel pridružuje se 11 novih bendova, koje predvode neuništive punk-legende The Exploited. Gitaristički je zvuk oduvijek bio jedan od najomiljenijih na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz epske nastupe veličina kao što su Sex Pistols, The Cure, The Killers ili Guns N’ Roses. Rock @ Exit, kao glasna i distorzirana strana festivala, odjekivat će i ovog ljeta, od 7. do 10. srpnja, na Mainu, Fusionu i u epicentru žestokog zvuka tvrđave - Explosive pozornici.



Explosive će u dubokim rovovima Tvrđave i ovog ljeta dočekati ljubitelje hardcorea, metala i punka, uz gotovo 30 glazbenih imena. Na čelu programa kultne ekstremne pozornice nalaze se isto tako kultni škotski punkeri The Exploited. Od njihovog prvijenca “Punk’s Not Dead” i drugog albuma “Troops of Tomorrow”, koji se danas smatraju klasicima punka, prošlo je točno 40 godina, a žestoki veterani spremni su još jednom zagrmjeti s Tvrđave! Ove legende glazbeno su utjecale na veliki broj bendova, među kojima su Metallica, Slayer, Anthrax, Nirvana, Queens of the Stone Age, ali i Discharge, koji će ove godine također nastupiti na Explosiveu. Stvaralaštvo The Exploiteda pokriva različite podžanrove, od punka, rocka i thrash metala, pa do hardcorea i street punka.

Jednako glasno bit će još devet novih imena s ekstremne EXIT-ove pozornice: Crown Court, Lamori, Bohemyst, Smrt Razuma, Šank, Vox Populi, Chain Cult, Hexis i War Engine. Tako program Explosivea stiže do skoro 30 imena, uz ranije objavljene Bury Tomorrow, Discharge, Incantation, Moscow Death Brigade, Nervosa, Tankard, Architect of Pain, Black Tooth, Chains, Heresy, Madvro, Misconduct, Noctiferia, Oathbringer, Progon, Shining, Stranger, Terminal Prospect i The Undertones.

Gitaristički zvuk na Glavnoj pozornici vodit će legendarni Nick Cave sa svojim bendom The Bad Seeds, a za nešto žešće frekvencije zadužena su imena koja su obilježila povijest metala i današnju hardcore, new wave i postpunk scenu - kultna brazilska Sepultura, legendarni četverac iz Birminghama Napalm Death te bjeloruski sastav Molchat Doma. Novo ime Fusiona su Deca loših muzičara (DLM), beogradska grupa nastala 1988., donoseći funk-rock spoj. Njihov prvi album “Dobardan!” iznjedrio je sve same hitove koji i dandanas žive, a uslijedila su izdanja “Prolećni dan” (1995.), “Virus” (1998.) i “…gde cveta Samsung žut” (2005.). Na programu Fusiona nalaze se u odličnom društvu na čijem je čelu dobitnik Grammyja za životno djelo i ikona punka Marky Ramone, uz finski Blind Channel, vodeći postpunk dark-wave bend She Past Away, jedan od koncertno najaktivnijih i najatraktivnijih bendova regije, Brkovi, kultni riječki i ponovno okupljeni pankeri Paraf, zatim Prti Bee Gee, Vizelj, Coach Party i Sana Garić.

U tijeku je najpopularnija EXIT-ova akcija “Kupi 4, zgrabi 5!”: na četiri kupljene četverodnevne ulaznice za EXIT 2022. peta se dobiva na poklon (akcija će trajati do isteka ograničenih količina). U prodaji su četverodnevne ulaznice po cijeni od 490 kuna, uz uštedu od 50 posto. Jednodnevne ulaznice za petak, 8. srpnja, kada nastupaju Nick Cave & The Bad Seeds dostupne su po poklon-cijenama, s više od 40 posto popusta. Cijena regularnih jednodnevnih ulaznica je 235 kuna, fan pit ulaznice su dostupne po cijeni od 325 kuna, a VIP po 805 kuna. Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mjestima i online na stranicama Entrio.hr-a i na stranicama EXIT festivala. D.M.
Na Explosive pozornici nastupit će i Crown Court, Lamori, Bohemyst, Smrt Razuma, Šank, Vox Populi, Chain Cult, Hexis i War Engine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata