Novosti
MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš: Mireli Čavajdi dopušten prekid trudnoće
Objavljeno 11. svibnja, 2022.

ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u srijedu da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb odlučila da Mirela Čavajda može obaviti medicinski zahvat prekida trudnoće i može se javiti u neku od zagrebačkih bolnica.

Beroš je rekao da je ključan nalaz bio nalaz magneta mozga koji je ukazao na nove značajno promijenjene okolnosti i izmijenjeno činjenično stanje na temelju kojeg je drugostupanjska komisija procijenila da su ispunjeni zakonski i medicinski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće.

Stanje je izuzetno teško, na dispoziciji smo Mireli Čavajdi

Dodao je da je komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i socijalnog radnika odlučila je da je stanje izuzetno teško.

Ministar je rekao da zakon ne regulira daljnje postupanje, ali je ispred zdravstvenog sustava sugerirao da se Mirela Čavajda obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica da se dogovori sa stručnjacima i ginekolozima koji su joj na predispoziciji o načinu provođenja prekida trudnoće.

Upitan može li u Hrvatskoj i jedan liječnik obaviti takav prekid trudnoće, rekao je da postoji nekoliko načina, ali u njih ne može ulaziti kao ministar.

No, poručio je kako želi garantirati da će se napraviti ono što je za Mirelu Čavajdu najsigurnije, što je optimalno i u skladu s njenim zahtjevima. Ako se ona odluči za zahvat koji se u Hrvatskoj ne provodi, bit će joj omogućeno liječenje u inozemstvu.

Dodao je da su u tom slučaju ostvareni svi preduvjeti za plaćanje te procedure u inozemstvu s o obzirom na to da je drugostupanjska komisija donijela pozitivan pravni lijek.

"Na dispoziciji smo gospođi već sutra je primiti na razgovor, dogovoriti se o njenim željama i opcijama i odlučiti što i kako dalje poduzeti", rekao je.

Upitan je li Čavajda mogla biti lišena svega što je prošla odgovorio je kako misli da ne jer je jedino dinamika koja je detektirana kontrolnim magnatskim snimanjem mogla na to ukazati.

"Kontrolno snimanje na račun tog odmaka i dinamike promjena ukazalo je na to o čemu se s najvećom mogućom vjerojatnošću radi što nije moglo biti utvrđeno ultrazvukom ni na prvom pregledu magnetske rezonance", kazao je Beroš.

Smatra kako je optimalno da je dodatna obrada ukazala je na realno stanje stvari iako su se svi ljudski nadali da to neće biti tako.

Misli da bi Čavajda imala priliku i da nije izašla sa svojim slučajem u medije i da je mogla ostvariti svoje pravo i bez angažiranja odvjetnika, jer to nije utjecalo na sustav da postupi drugačije.

Za zakon o prekidu trudnoće o kojem se posljednjih dana u javnosti vodi rasprava, rekao je da ipak omogućava ostvarivanje prava žena na slobodu odabira iako je to zakon iz nekih ranijih vremena i možda ne prepoznaje sva suvremena dostignuća moderne procedure.

Upitan je li u tom slučaju bilo pogrešaka rekao je da će se o tome očitovati kad dobije kompletno izvješće zdravstvene inspekcije.

Moja ostavka uvijek je na stolu, o tome odlučuje premijer

No, s obzirom da je prozivan u medijima da nije iznosio istinu rekao je kako bi bilo nevjerojatno od bilo koga, pogotovo od liječnika ili ministra baratati s nečim što nije istina u situacijama, kad je riječ o životu i smrti.

"Odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze koji ukazuju da je pružena psihološkoj pomoći u šest koraka i da je nakon toga stanje poboljšano i isto tako odgovorno tvrdim, za što me optužuju da sam dobio sam pisani nalaz prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne opisuje", kazao je.

Ministar je novinarima odgovorio da se u ovom trenutku feticid u Hrvatskoj ne radi, a zadatak struke je da prepozna aktualna stremljenja i dosege u medicini i da ih pokuša implementirati.

Očekuje da struke prepozna nove elemente i da ih implementira u Hrvatskoj, a nakon ovog iskustva vjeruje da će osobno na tome inzistirati.

Kazao je da je njegova ostavka uvijek na stolu, a o tome odlučuje premijer.

Upitan za izjave liječnika o tom slučaju rekao je da su od prvog dana ne samo liječnici, nego javnost i pojedinci postupali, ne uzimajući u obzir osjećaje pacijentice.

Novinara je zanimalo i kome se pacijenti mogu javiti u slučaju ponižavajućeg odnosa u zdravstvu, rekao je da zdravstvena administracija svakodnevno prima prigovore na postupanje, a postoji ustaljena procedura, u svakoj bolnici postoji povjerenstvo za stručni nadzor.

"Postoji puno načina za ukazivanje na eventualne teškoće koje osuđujem", rekao je dodavši da bi oni kao liječnici trebali bismo biti na usluzi pacijentima i primarni cilj je pomoći.

(Hina)

Možda ste propustili...

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu