Sport
ROBERT ŠPEHAR O BIJELO-PLAVIMA

Ciljevi nisu ostvareni, a kad je to tako, onda sezona nije uspješna
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
Moglo se i moralo to napraviti drukčije, problemi se rješavaju unutar četiri zida i nakon što sezona završi

NK Osijek prošle se nedjelje i službeno oprostio od utrke za naslov prvaka Hrvatske, a način kako je to napravio i dalje je glavna tema, ne samo među navijačima bijelo-plavih. Samo bod u posljednja tri kola "ubio" je i teorijske izglede za osvajanje povijesne titule, nakon što se atmosfera oko osječke momčadi u tom razdoblju jednostavno strmoglavila.



Razlog je svakako i istup u javnosti trenera Nenada Bjelice, koji je izabrao potpuno krivi trenutak za borbu za promjene unutar kluba. Nije to jasno ni bivšem igraču i kapetanu osječke momčadi, kao i nekadašnjem predsjedniku kluba Robertu Špeharu, koji, kao i ostali navijači, žali što je na takav način propuštena velika prilika.

Trener unio nemir


- Prvo bih rekao da govorim prije svega kao navijač NK Osijek i da klubu želim sve najbolje. Ne želim da se moje riječi shvate kao nekakav napad, nego jednostavno kako argumentirana kritika, sa željom da se ponovno krene naprijed, da se što prije vrati iz kriznog stanja i sezona završi što je moguće bolje. Mislim da je to što se događalo posljednjih nekoliko tjedana bilo potpuno nepotrebno, napravili smo sami sebi loše. I trener je unio nemir u momčad i oko kluba, a to se na kraju poklopilo i s ta tri posljednja rezultata, nakon kojih smo ostali bez izgleda za naslov. Pitanje je bi li se jednako rasplelo i da se sve to nije dogodilo, ali sigurno bi atmosfera bila bolja, a, vjerujem, i rezultati - rekao je u uvodu Špehar, koji je, unatoč tome što je Osijek drugu godinu uzastopno do same završnice bio konkurentan za naslov, ocijenio da će sezona na kraju biti neuspješna.

- Činjenica je da je ove dvije posljednje godine cilj bio u prvoj se stabilizirati, a onda u drugoj napasti jedan trofej, Kup ili prvenstvo, svejedno. Ili da se u Europi napravi nešto veće, da se dogura do skupina. Na sva tri kolosijeka na kraju nije bilo željenih rezultata, iako smo bili blizu, pogotovo u domaćim natjecanjima. S obzirom na ambicije kluba i nove vlasnike, koji su preuzeli klub kada je bio pred gašenjem, a sada su ga znatnim ulaganjima doveli do toga da je respektabilan u Hrvatskoj, ne možemo na kraju biti zadovoljni. Uložilo se u momčad, infrastruktru, stožer... Mislim da ciljevi koje je i sam Bjelica postavio pred sebe i momčad nisu ostvareni i da zato sezona ne može biti proglašena uspješnom. U nekoliko smo navrata bili prvi, ali se nije iskoristila prilika da se odvoji od pratnje.

Te propuštene prilike definitivno su smanjivale izglede Osijeku tijekom sezone, no konačna je odluka ipak pala u posljednja tri kola. Špehar ističe kako je propuštena velika prilika i da se na kraju sezone stvari moraju smiriti.

Zajednički jezik


- Jasno je i da se s ovim ulaganjima, koja će sigurno u budućnosti biti i veća, ne može više zadovoljavati prosječnošću. Svi želimo više, i navijači, i Uprava, i i igrači, i stožer. Nitko ne govori da je Bjelica loš trener, definitivno je donio dobre stvari i stvorio konkurentnu momčad, do posljednjih nekoliko kola. Ali također trener mora napraviti taj završni "udarac", konkretan rezultat na jednoj od spomenute tri fronte.

Špehar ne želi nagađati kako će se rasplesti situacija na relaciji Bjelica - Uprava, ali zna da se ovako neće moći.

- To je situacija koju i dalje ne mogu shvatiti, nepotrebno je to bilo u ovoj fazi sezone, kada smo bili potpuno u igri za naslov. Moglo se i moralo to napraviti drukčije, unutar četiri zida i nakon što sezona završi. Sad je moramo pokušati završiti što je moguće bolje, a onda sjesti i raspraviti sve. Uprava i trener moraju naći zajednički jezik, ako uspiju, nastaviti dalje, a ako ne, vidjeti što dalje.

Unatoč razočaranju za Špehara nema dvojbi kako će se snovi o naslovu prvaka realizirati.

- Ne treba previše dramatizirati, ne može se ništa preko noći. Sigurno postoje dugoročni planovi, ali njih se može ostvariti samo zajednički, nikako ovakvom razjedinjenošću i polemikama usred sezone. Mora se znati što je čija uloga i tako se ponašati, na svim poljima, i igrači, i trener, i Uprava. Ako u Bayernu ima uvjeta da u klubu bude pet-šest bivših velikih zvijezda, koje mogu pomoći klubu, sigurno ih onda ima i u Osijeku, jer ne može jedan čovjek sve sam. Ova je sezona završena, ne možemo je vratiti, ali sljedeće se mora biti pametniji i bolji. Prvaci ćemo sigurno biti, kad-tad, to je neizbježno, ali moramo svake sezone ciljati da na bar jednom od tri kolosijeka napravimo neki veliki rezultat - zaključio je Špehar.

Goran Roguljić
Više prilika domaćim igračima
Špehar ističe i kako ima još nekih detalja koji bi u sljedećoj sezoni mogli biti bolji, što se Osijeka tiče.

- Nije problem što nismo prvi, ali stoji i ona ocjena kako često ne igramo lijep ni atraktivan nogomet. I na tome se isto treba raditi, pokušati promijeniti. Ne robovati samo rezultatu, nego nastojati igrati lepršav i atraktivan nogomet, kakav i dolikuje NK Osijek. Uz to, uvijek smo bili poznati po kvalitetnoj omladinskoj školi, i mislim da više igrača iz nje zaslužuje dobiti priliku.

Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUGAČKOG KUPA HRVATSKE

Ženski slavonski dvojac bez naklonosti kuglica

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

VAŽAN DOMAĆI ISPIT RUKOMETAŠICA OSIJEKA

Protiv Zameta motiv će biti i poraz iz prve utakmice na Kvarneru

Najčitanije iz rubrike