Sport
KRALJEVSTVO ZA STRIJELCA

Cijelo desetljeće prvi “topnik” nije imao tako skroman učinak
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
Nedostatak pravog golgetera uništio je Osijeku snove o bar jednom trofeju ove sezone

Iako sezona još nije gotova, u Gradskom vrtu već polako mogu pod nju povlačiti crtu. Bijelo-plavi nogometaši ove su sezone u utrci za naslov trajali još duže negoli prošle, ali su opet posustali pred samim ciljem.



U posljednja tri kola Osijek je osvojio samo jedan bod, što se u tako neizvjesnoj borbi koja je vlada ove sezone - ne prašta. I ne samo da su izgubili mogućnost osvajanja naslova, nego su u kolopletu događanja ostali i bez drugog mjesta koje su uzeli prošle sezone, pa su po pitanju plasmana učinili korak unatrag.

Bez pravog strijelca


No, to je samo površni pogled na sve ono što se događalo, jer HNL je ove sezone bio jači nego prošle, a o tome najbolje svjedoči činjenica da su se četiri momčadi dugo borile za naslov. U takvoj borbi moglo se očekivati kako će gubiti više bodova negoli je to uobičajeno, a Osijek je kroz sezonu ispustio nekoliko dobrih prilika u kojima se mogao bar malo odvojiti od konkurencije. Prvo što upada u oko jest veliki broj remija - čak 11 nanizali su ih Osječani, i u njima leži jedan od razloga zato što su ostali praznih šaka. Bijelo-plavi su momčad koja može i zna igrati na rezultat, ali ove sezone šepala je realizacija. Baš je ona glavni uzrok tih brojnih remija. Naime, Osijekov napad tek je na šestom mjestu po broju postignutih pogodaka u HNL-u, a tome treba dodati kako bijelo-plavi u svojim redovima u ovom trenutku nemaju čovjeka koji je zabio više od pet pogodaka. U tom segmentu prijeti im najlošija sezona u povijesti HNL-a. Naime, zadnji put su brojke prvog strijelca bijelo-plavih bile tako skromne prije gotovo deset godina, kada je u sezoni 2013./14. Antonio Perošević zabio pet pogodaka (toliko trenutačno ima Mijo Caktaš nap.a.). Istina, ostale su još dvije utakmice do kraja, pa se to može promijeniti, ali svejedno će prvi put nakon četiri godine Osijek, vjerojatno, imati prvog strijelca koji je zabio manje od deset pogodaka. To se zadnji put dogodilo u sezoni 2017./18., kada je Haris Hajradinović bio prvi klupski "topnik" s devet pogodaka.

Hajduk i "male utakmice"


Naime, u zadnje tri sezone Osijek je uvijek imao čovjeka koji je bio među tri najbolja strijelca HNL-a. Mirko Marić je jednom bio drugi (18 pogodaka), a jednom je podijelio prvo mjesto (20 pogodaka), dok je lani Ramon Mierez bio "zlatna kopačka" HNL-a s 22 postignuta pogotka. Baš to je korijen svih problema s kojima su se bijelo-plavi susretali ove sezone. Nedostatak golgetera najviše se osjetio na utakmicama protiv momčadi koje nisu bile u borbi za naslov prvaka, a u kojima su Osječani dosad izgubili čak 18 bodova, što je najviše od sve četiri momčadi iz samog vrha. Dio problema mogao bi ležati i u susretima protiv Hajduka. Osijek je upisao jednu pobjedu i tri remija u međusobnim susretima protiv Splićana, a u svim tim remijima bio je daleko bliži pobjedi. Promašivalo se previše, između ostaloga, realizirana su ostala i dva kaznena udarca u tim susretima. Ne treba posebno objašnjavati što bi značilo, recimo, samo četiri boda više iz njih. Hajduk bi ostao izvan utrke, a Osijek bi i dalje bio u utrci za naslov.

Jasno, sad je iluzorno pričati o tome što bi bilo kad bi bilo, ali poruka je jasna. Osječki klub za novu natjecateljsku godinu, ako želi učiniti iskorak prema trofejima, jednostavno mora “izmisliti” čovjeka koji je sposoban zabiti između 15 i 20 pogodaka po sezoni.

Dalibor Keler
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

MURSAŠI SE ISKAZALI U KAŠTELANSKOJ MAJSTORICI

Najtežom stazom ponovno do finala doigravanja za prvaka

SLAVONSKI OBRAČUN PRIPAO LIDERU

Dogan pogodio za ostanak bodova u Gradskom vrtu

Najčitanije iz rubrike