Mozaik
MIA DIMŠIĆ NIJE PROŠLA U FINALE EUROSONGA

Za mene je ovo posebno iskustvo, narasla sam i kao izvođač i kao osoba
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
Mnoge je fanove oduševio upravo dio pjesme koji je otpjevala na hrvatskom jeziku, odnosno činjenica da je kombinirala dva jezika

Osječanka Mia Dimšić nastupila je s pjesmom "Guilty Pleasure" u Torinu u prvom polufinalu Eurosonga 2022., zajedno s predstavnicima još 16 država. Jedanaesta po redu nastupila je otpjevavši pjesmu na engleskom jeziku, izuzev posljednje strofe, koju je pjevala na hrvatskom.



- Veliki pozdrav svima! Nakon prve polufinale večeri Eurosonga mogu reći da su moji dojmovi da je ovo bilo jedno prekrasno iskustvo, da sam uživala na pozornici sa svojom ekipom i da će mi biti jako teško od njih se rastati. Svi ovi dani koje smo proveli u Torinu, od priprema do nastupa, bili su jako posebni. Mislim da sam jako narasla kroz sve to, i kao izvođač i kao osoba. Svima puno, puno hvala, posebice svima iz moje Slavonije; na podršci, na porukama, čestitkama, glasovima... Nadam se da idemo dalje i da se vidimo brzo u nekoj drugoj priči. Pusa! - javila nam je Mia nakon nastupa u Torinu.

Uz nju su nastupili prateći vokali Bruna Oberan i Josip Palameta te plesači Rebecca Krajnović, Roman Vrančić i Danon Vrkić. Podsjetimo, autori pjesme su Mia Dimšić, Vjekoslav Dimter i Damir Bačić, a za aranžman je zaslužan Ante Gelo. U ružičastoj haljini s potpisom Elfsa, mlada je kantautorica besprijekorno izvela svoju pjesmu i zaradila gromoglasan pljesak publike u punoj dvorani PalaOlimpico. U prvom polufinalu glasali su žiri i publika iz 17 zemalja sudionica te Francuske i Italije koje kao dio BIG5 skupine imaju izravan plasman u finalu. Podsjetimo, Rusija je trebala nastupati te večeri, ali je izbačena iz natjecanja zbog invazije na Ukrajinu. Na generalnoj probi održanoj u srijedu glasali su stručni žiriji koji se sastoje od po pet glazbenih stručnjaka iz svake od zemalja. Njihovim glasovima dodani su glasovi SMS i telefonskog glasanja gledatelja koje je trajalo deset minuta nakon završetka posljednje izvedbe. U finale su se plasirale: Švicarska, Armenija, Island, Litva, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska.

Nakon objave rezultata društvene mreže su okupirali brojni fanovi Eurosonga iz svih krajeva Europe, komentarima kako je sramota što Mia nije prošla u finale, jer ima poseban glas i divnu pjesmu. Mnoge je oduševio upravo dio pjesme koji je otpjevala na hrvatskom jeziku, odnosno činjenica da je kombinirala dva jezika. Tople riječi podrške dobila je iz Poljske, Turske, Grčke, Srbije, Ukrajine...

Za vrijeme glasanja održan je revijalni dio programa u kojem su nastupili Dardust, Benny Benassi i Sophie and the Giants. Publiku je razveselio nastup Diodata, nesuđenog predstavnika Italije na Eurosongu 2020. koji je otkazan zbog pandemije, a koji je konačno dobio priliku da na eurovizijskoj sceni izvede svoju pjesmu "Fai Rumore". Službeni logo i slogan Eurosonga 2022. glasi The Sound of Beauty (hrv. Zvuk ljepote), a ujedinjuje zvuk (element Eurosonga) i ljepotu (shvaćenu kao simbol Italije). Sinteza je to glazbe i umjetnosti, gdje se umjetnička ljepota, koja simbolizira Italiju u svijetu, ujedinjuje s glazbenom ljepotom, objedinjenima u pjesmama zemalja sudionica Eurosonga.

Prije prijenosa Eurosonga iz Torina HTV je emitirao dokumentarni film "Priča o Miji", autorice Martine Validžić, u kojemu smo mogli otkriti sve o njezinu odrastanju u Osijeku, otkrivanju ljubavi prema glazbi, počecima uz tambure, omiljenim pjesmama, članovima benda, preseljenju u Zagreb i puno toga.

Večeras, 12. svibnja, u Torinu je na redu druga polufinalna večer Eurosonga, gdje nastupaju redom: Finska, Izrael, Srbija, Azerbajdžan, Gruzija, Malta, San Marino, Australija, Cipar, Irska, Sjeverna Makedonija, Estonija, Rumunjska, Poljska, Crna Gora, Belgija, Švedska i Češka. Iz BIG5 skupine zemalja koje imaju izravan plasman u finale, glasati će moći Njemačka, Velika Britanija i Španjolska. U revijalnom dijelu programa za vrijeme glasanja nastupa Il Volo.

Tanja Kvorka
JEZICI I POVRATNICI
- Od ukupno 17 pjesama, njih pet su u cijelosti izvedene na materinjem jeziku. To su pjesme iz Slovenije, Ukrajine, Litve, Nizozemske i Islanda. Još četiri pjesme su u većoj ili manjoj mjeri kombinirale svoj jezik s engleskim, a osam pjesama izvedeno je na engleskom jeziku.

- Od pet ‘povratnika’ na eurovizijsku pozornicu ove godine, čak četiri su nastupila u prvom polufinalu. Stoyan Yankoulov, koji je Bugarsku predstavljao dva puta (2007. i 2013.) vratio se kao član Intelligent Music Projecta. Treće pojavljivanje na Eurosongu imat će i moldavski bend Zdob si Zdub koji je svoju zemlju već predstavljao 2005. i 2011. Kao dio Kalush Orchestra, pod eurovizijske će reflektore opet i Ihor Didenchuk koji je prošle godine bio član sastava Go_A. Ihan Haydar, član ovogodišnjih predstavnika Danske, vratio se na Eurosong nakon što je bio dijelom pratećeg benda Solune Samay koja je Dansku predstavljala 2012.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa