Crna kronika
PROMETNA NESREĆA U VUKOVARU

Nakon sudara s autom, mopedist u kritičnom stanju
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
U samo dva dana teško su ozlijeđena dva vozača mopeda, a obojica su skrivila prometne nesreće

Unatoč upozorenjima policije, sve je više nastradalih vozača mopeda i motocikala. Dvije nesreće, dan za danom, zbile su se u Vukovaru. Oba su vozača teško ozlijeđena, a jedan je u kritičnom stanju. Za nesreće su krivi vozači motocikla, odnosno mopeda.



Prometna nesreća s teškim posljedicama za vozača mopeda zbila se u utorak, oko 12.15 sati, na raskrižju Ulice bana Josipa Jelačića i Petri Skela u Vukovaru. Mopedist je mopedom vukovarskih registracija neposredno pred raskrižjem započeo pretjecati automobil vinkovačkih registracijskih oznaka koji se kretao ispred njega Ulicom bana Josipa Jelačića, a koji je već skretao ulijevo u Ulicu Petri Skela. Prednjim dijelom moped je udario u lijevu bočnu stranu automobila, nakon čega je mopedist pao na kolnik. Vozilom hitne pomoći mopedist je prevezen u Nacionalnu memorijalnu bolnicu Vukovar, a potom je zbog težine ozljeda prevezen u KBC Osijek, na daljnje liječenje. Dan ranije, u Ulici Sajmište, u Vukovaru, oko 17 sati, teže je ozlijeđen i 35-godišnji vozač motocikla koji nije prilagodio brzinu kretanja stanju kolnika, zbog čega je motocikl proklizao i pao na kolnik. Tom je prilikom 35-godišnjak teže ozlijeđen. Srećom, on nije u životnoj opasnosti.

S obzirom na to da su od početka svibnja na prometnicama Vukovarsko-srijemske županije zabilježene tri prometne nesreće u kojima su teško ozlijeđeni vozači motocikala i mopeda, i ovom prilikom policija apelira na motocikliste i mopediste da ne podcjenjuju opasnosti u prometu.

- Upozoravamo da ne obavljaju pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno, ili je rizično, uzevši u obzir radnje drugih sudionika u prometu, odnosno da se ne provlače između zaustavljenih kolona vozila. Također, od životne je važnosti da se pridržavaju propisanih ograničenja brzine, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku te da tijekom vožnje motociklima i mopedima obvezno koriste zaštitnu kacigu, a po mogućnosti i drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna posebno u slučaju prometne nesreće, jer zaštitna oprema ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice, savjetuju iz policije.

pogreške vozača motocikala i mopeda zbog kojih stradavaju je i vožnja s neupaljenim svjetlima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu na druga vozila, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike. Svjetla na motociklima/mopedima moraju biti upaljena i danju, bez iznimke. Problem je i da nemali broj vozača upravljaju neregistriranim i tehnički neispravnim motociklima.

Što se tiče mopeda i skutera do 50 "kubika", problem je uklanjanje blokade, čime povećavaju krajnju brzinu vozila koje je prema tvorničkim konstrukcijskim svojstvima namijenjeno za brzine do 45 km/h.

Milan Bugarić
Vozači auta često su krivci za sudar
Nisu prometni grijesi samo na vozačima dvokotača, nerijetko prometne nesreće skrive vozači drugih vozila koji motociklistima oduzimaju prednost prolaska. Obično se to događa prilikom prestrojavanja, pretjecanja, ili skretanja vozila, i vozači auta ne pridaju dovoljno pozornosti motociklistima, tako da im se često nađu u tzv. “mrtvom kutu” bočnog ogledala. Vozači automobila, kombija ili kamiona nerijetko skreću, ili se prestrojavaju neoprezno i bez uključivanja pokazivača smjera. Policija poziva sve sudionike u prometu na povećan oprez.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura