Osijek
U VLADISLAVCIMA

Ponudili općinske krovove u zakup
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
"Odlučili smo dati u zakup krovne površine 12 zgrada u općinskom vlasništvu da se na njih postave solarne elektrane, pa su se tako među ostalima našle i zgrada DVD-a Vladislavci, Nogometnog kluba LIV, Mjesnog odbora Dopsin, OV Mrtvačnice te druge naše zgrade", kaže načelnik općine Vladislavci Marjan Tomas.

Za svaku je zgradu određena maksimalna snaga elektrane u kilovatima. Krov zgrade koji se koristi daje se u zakup na rok od 15 godina u skladu sa statusom povlaštenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije. Početna cijena ukupne zakupnine za sve zgrade unutar javnog natječaja, kaže Tomas, iznosi deset posto ukupnog mjesečnog prihoda koji ostvari ponuditelj za isporučenu električnu energiju, a na temelju ugovora o otkupu električne energije.

- Najpovoljniji će ponuditelj biti onaj koji ponudi najviši iznos u postotku ukupnog mjesečnog prihoda koji će ostvariti na temelju ugovora o otkupu električne energije i ukupno za razdoblje od 15 godina. Ponude su prikupljane do 11. svibnja, nakon čega slijedi njihovo javno otvaranje 13. svibnja. Ponude onih koji žele zakupiti naše krovne površine zgrada javnih namjena, odnosno na njih postaviti fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije, provjeravat će povjerenstvo, a Općinsko vijeće donijet će odluku o odabiru - kaže Tomas.

Dodaje da najkraći jamstveni rok za postavljene fotonaponske panele iznosi 25 godina na 80 % učinkovitosti panela, što podrazumijeva tehničku i funkcionalnu ispravnost za cijelo vrijeme trajanja jamstva. Nakon isteka zakupa postoje tri mogućnosti o kojima će odlučiti Općina samostalno, odnosno u dogovoru sa zakupnikom, u skladu s okolnostima i potrebama u danom trenutku.

- Dakle, može se odlučiti da ponuditelj nakon isteka ugovora o zakupu krova preda vlasniku zgrade u bezuvjetno vlasništvo cjelokupno izgrađen fotonaponski sustav u potpuno ispravnom stanju, druga je mogućnost da ponuditelj o svom trošku zbrine solarnu elektranu na zgradi i vrati krov u prvobitno stanje, a kao treća opcija moguće je da zakupniku bude produžen ugovor o zakupu - navodi Tomas. D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike