Novosti
PRAVILA PONAŠANJA

Stiže kodeks za vijećnike gradova, općina i županija
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
Vijećnik bi trebao biti uljudan i profesionalan u odnosima s građanima, medijima i kolegama

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka održat će se, između ostaloga, rasprava o kodeksu ponašanja koji se odnosi na članove tog predstavničkih tijela.



"Istim se zapravo regulira ponašanja vijećnika Gradskoga vijeća Osijeka, uređuje sprječavanje sukoba interesa između privatnog i javnog interesa u obnašanju javne dužnosti vijećnika Gradskoga vijeća Osijeka, utvrđuje tijelo koje odlučuje u drugom stupnju o odlukama Gradskog vijeća o povredama kodeksa koji su u njegovoj nadležnosti te druga pitanja od značaja za sprječavanje sukoba interesa", navode iz Grada Osijeka.

Osijek u ovome nije iznimka, jer do konca lipnja vijeća i skupštine svih 576 općina, gradova i županija, koliko ih je u Hrvatskoj, obvezni su kodeksom urediti ponašanje svojih vijećnika. Obvezao ih je na to novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Općinama, gradovima i županijama koje ne donesu ovaj kodeks prijeti kazna od 5000 do 15.000 kuna. S obzirom na to da sve lokalne jedinice i njihova vijeća i skupštine nemaju iste kadrovske kapacitete, Ministarstvo pravosuđa i uprave ponudilo im je pomoć u obliku Smjernica za izradu kodeksa ponašanja (članova) predstavničkih tijela, praktični vodič i pomoć u izradi tog dokumenta. Slično su postupili i u Hrvatskoj zajednici općina, a Mladen Puškarić kaže kako su prije tri mjeseca svojim članicama stavili na raspolaganje "ogledni primjerak" kodeksa. "U svojoj osnovi ovaj dokument je jedinstven, no svaka od općina zna koje su njezine specifičnosti i kako ih ugraditi u ovakav dokument, pa je po tome svaki kodeks zapravo različit", kaže Puškarić te ističe kako je veliki dio članica Hrvatske zajednice općina ovo pitanje već riješio.

Ministarstvo predlaže da se kodeksima propiše kako je vijećnik dužan kontinuirano paziti na poštivanje etičkih načela, kao i spriječiti potencijalni, odnosno stvarni sukob interesa te da se ne može ispričati za nepoznavanje obveza i odgovornosti koje proizlaze iz kodeksa. Vijećnik bi trebao biti uljudan, dostojanstven i profesionalan, kako u odnosima s građanima i medijima, tako i s ostalim dužnosnicima, službenicima i namještenicima. Pri korištenju bilo kojeg sredstva komunikacije, uključujući i društvene mreže, dužan je čuvati osobni i ugled predstavničkog tijela. Vijeća i skupštine imaju od sedam do 47 članova (osječkih je 31), a samo nezavisnih vijećnika približno je tisuću.

I u Osječko-baranjskoj županiji u tijeku je izrada radnog teksta Etičkog kodeksa vijećnika Županijske skupštine. "Možemo istaknuti da vijećnici gotovo uvijek poštuju i nepisani kodeks ponašanja te Poslovnik Skupštine i da u proteklim godinama nismo zabilježili veća odstupanja", napominju iz Kabineta župana.

Dario Kuštro
JAČANJE POVJERENJA GRAĐANA U VIJEĆNIKE
Svrha kodeksa je sprječavanje sukoba interesa u obnašanju dužnosti vijećnika, sprječavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u obnašanju dužnosti, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju dužnosti te jačanje povjerenja građana u nositelje vlasti na lokalnoj razini. Cilj kodeksa je da vijećnik u obnašanju dužnosti postupa časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano, čuvajući vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene mu dužnosti te povjerenje građana.

Možda ste propustili...