Regija
MARIJANSKO SVETIŠTE

Rim: Crkva Gospe Voćinske dignuta je na čast bazilike
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
Svečanost proglašenja bazilike na blagdan Gospe Voćinske predvodit će monsinjor Giorgio Lingua
VOĆIN



Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (ogranak Rimske kurije koji se bavi liturgijskom praksom Katoličke Crkve i njezinim sakramentima), dostavila je Požeškoj biskupiji dekret kojim se crkvi biskupijskog svetišta u Voćinu dodjeljuje naslov manje bazilike.



Svečanost proglašenja bazilike održat će se u Voćinu na blagdan Gospe Voćinske, 21. kolovoza ove godine, prigodom glavnog hodočašća vjernika u to marijansko svetište, a predvodit će ga apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Bit će to ujedno i slavlje spomena 25. obljetnice Požeške biskupije koju je utemeljio sv. Ivan Pavao II., i 25. obljetnice Voćina kao glavnog biskupijskog svetišta. U njemu je slika Gospe Voćinske koju je sveti Papa okrunio u Osijeku na svom trećem pastoralnom pohodu Hrvatskoj 2003. godine. Proglašenje svetišne crkve u Voćinu bazilikom još je jedna snažna poveznica mlade Požeške biskupije s nasljednikom sv. Petra i Apostolskom stolicom u Rimu.

Požeška biskupija na svojoj službenoj web-stranici opisuje Voćin kao najveće marijansko svetište u sjevernom dijelu Hrvatske, od Marije Bistrice do Aljmaša, smješteno u izvanredno lijepom prirodnom okolišu podno Papuka, geoparka pod zaštitom UNESCO-a. Crkva Gospe Voćinske sagrađena je u drugoj polovini 15. stoljeća, u vrijeme osmanlijske vladavine bila je zapuštena i nakon oslobođenja obnovljena. Ponovno je teško oštećena u II. svjetskom ratu i u socijalističkom okruženju godinama je čekala obnovu. Popravljena je tek 60-ih godina prošlog stoljeća, a onda je u Domovinskom ratu 1991. godine do temelja razorena. Zahvaljujući sačuvanoj dokumentaciji crkva je rekonstruirana u izvornom obliku i jedno je od najvećih kasnogotičkih zdanja u ovom dijelu Europe.

”Uzdignuće voćinske crkve na dostojanstvo bazilike na svoj je način priznanje vjeri brojnih naraštaja čiji je duh bio jači od svih povijesnih stradanja, kao i onima koji su dali svoje živote za našu slobodu, od župnika Josipa Martinca, ubijenog 1943. godine, njegova prethodnika i nasljednika Julija Bürgera, ubijenog 1944., do stradalnika Domovinskog rata”, objavila je Požeška biskupija na svom službenom portalu.

Petar Žarković
Brojna hodočašća završavaju 13. prosinca
Voćinska je crkva marijansko svetište u koje hodočaste vjernici ne samo iz Požeške biskupije, a poznata su hodočašća djece, mladih i zdravstvenih djelatnika u svibnju, starijih osoba u lipnju, obitelji s brojnom djecom za Veliku Gospu, a dva najbrojnija hodočašća su na blagdan Gospe Voćinske, 21. kolovoza, i na Malu Gospu, 8. rujna. Na blagdan Gospe Voćinske hodočaste vjernici iz Posavine, Požeštine i zapadne Slavonije, a na Malu Gospu vjernici iz slavonsko-podravskog dijela Požeške biskupije. Hodočašća završavaju 13. prosinca, na godišnjicu razaranja svetišne crkve i ubojstva 47 nedužnih civila, kada svetište pohađaju hrvatski branitelji, Hrvatska vojska, policija i drugi vjernici.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike