Ekonomija
JAČANJE ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA

Ženama dodatne bodove na natječajima za zemlju
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
Ni jedna članica EU-a u programskom razdoblju nije uvodila potprogram za žene u okviru PRR-a, rekla je Marijana Petir

Jačanje ženskog poduzetništva, poboljšanje položaja žena u ruralnim područjima, edukacija, informiranje, savjetovanje i međusobno umrežavanje te prepoznavanje važnosti prilagodbe zakonskoga okvira od strane donositelja odluka, kako bi se potaknule aktivnosti ruralnih žena u Europi. Ciljevi su to kojima teži projekt "Za žene – povezane znanjem i iskustvom". Istaknula je to između ostalog Dijana Katica, predsjednica udruge "Klub članova Selo" nedavno u sklopu održavanja 5. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, održanom pod pokroviteljstvom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.
Održan je i Okrugli stol, u okviru kojega su članice Projekta uručile predsjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijani Petir, Inicijativu za unapređenje položaja ruralnih žena u Europi.
Marijana Petir rekla je kako ovakvi projekti imaju snagu utjecaja na politike koje će se provoditi u budućnosti.
"Politike koje donosimo trebaju prepoznati i vrednovati nezamjenjivu, multifunkcionalnu ulogu žena u ruralnom području čiji nevidljiv rad nije u dovoljnoj mjeri prepoznat niti priznat", rekla je Petir.
Podsjetila je kako ni jedna država članica u prethodnom programskom razdoblju nije programirala potprogram za žene u okviru Programa ruralnog razvoja, iako je ova mogućnost postojala. Istaknula je kako je žene na selu potrebno osnažiti, zato je potrebno inzistirati na uključivanju tema o položaju ruralnih žena u nacionalne i europske dokumente te poticati  Aktivnosti koje žene provode na ruralnim područjima jer su one stvarne čuvarice naših sela.
Petir, koja je bila izvjestiteljica Europskog parlamenta o položaju žena u ruralnom području, a sada je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, rekla je kako su kroz aktivnosti Odbora utjecali da se u okviru Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova od 2021. do 2024. Ministarstvo poljoprivrede uključi na način da će preuzeti provođenje mjera kojima će se unaprijediti položaj žena na selu dok se je u Strategiji poljoprivrede do 2030. pozicioniralo ruralne žene u okviru mehanizama namijenjenih obrazovanju, osposobljavanju, razvoju vještina, a to bi se trebalo reflektirati i na Nacionalni strateški plan u okviru zajedničke poljoprivredne politike. Dodala je i da je Odbor predložio uvođenje dodatnog bodovanja za žene poljoprivrednice kod natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta kako bi se žene potaknulo na bavljenje poljoprivredom. Z. Rupčić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RIJEČNA PUTOVANJA DUNAVOM SVE SU POPULARNIJA

Domaći turisti najviše krstare rutom od Vukovara do Beča

2

OBJAVLJEN JE NATJEČAJ

Za male klaonice 20 milijuna kuna

3

U IDUĆE TRI GODINE

Valamar će postati ugljično neutralan