Mozaik
ODRŽANO PRVO POLUFINALE EUROSONGA U TORINU

Unatoč sjajnom nastupu, Mia Dimšić se nije plasirala u finale
Objavljeno 10. svibnja, 2022.

U Torinu je održano prvo polufinale Eurosonga 2022. na kojemu su nastupili predstavnici 17 država, među kojima i Osječanka Mia Dimšić s pjesmom "Guilty Pleasure" kao predstavnica Hrvatske. Jedanaesta po redu nastupila je otpjevavši pjesmu na engleskom jeziku, izuzev zadnje strofe koju je pjevala na hrvatskom. Uz nju su nastupili prateći vokali Bruna Oberan i Josip Palameta te plesači Rebecca Krajnović, Roman Vrančić i Danon Vrkić. Podsjetimo, autori pjesme su Mia Dimšić, Vjekoslav Dimter i Damir Bačić, a za aranžman je zaslužan Ante Gelo. U ružičastoj haljini s potpisom Elfsa, mlada je kantautorica besprijekorno izvela svoju pjesmu i zaradila gromoglasan pljesak publike u punoj dvorani Pala Alpitour. U prvom polufinalu za prolaz u finale natjecale su se: Albanija, Latvija, Litva, Švicarska, Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Nizozemska, Moldavija, Portugal, Hrvatska, Danska, Austrija, Island, Grčka, Norveška i Armenija. Voditelji su bili poznata pjevačica Laura Pausini, radijski voditelj Alessandro Cattelan i glazbenik Mika.

 



U prvom polufinalu glasali su žiri i publika iz 17 zemalja sudionica, te Francuske i Italije koja dio BIG5 skupine imaju izravan plasman u finalu. Na generalnoj probi održanoj u srijedu, glasali su stručni žiriji koji se sastoje od po pet glazbenih stručnjaka iz svake od zemalja. Njihovim glasovima prirodani su glasovi SMS i telefonskog glasanja gledatelja koje je trajalo 10 minuta nakon završetka posljednje izvedbe. U finale su se plasirale: Švicarska, Armenija, Island, Litva, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska.

Za vrijeme glasanja održan je revijalni dio programa u kojem su nastupili Dardust, Benny Benassi i Sophie and the Giants. Publiku je razveselio nastup Diodata, nesuđenog predstavnika Italije na Eurosongu 2020. koji je otkazan zbog pandemije, a koji je konačno dobio priliku da na eurovizijskoj sceni izvede svoju pjesmu "Fai Rumore". Službeni logo i slogan Eurosonga 2022. glasi The Sound of Beauty (hrv. Zvuk ljepote), a ujedinjuje zvuk (element Eurosonga) i ljepotu (shvaćenu kao simbol Italije). Sinteza je to glazbe i umjetnosti, gdje se umjetnička ljepota, koja simbolizira Italiju u svijetu, ujedinjuje s glazbenom ljepotom, objedinjenima u pjesmama zemalja sudionica Eurosonga.

Prije prijenosa Eurosonga iz Torina, HTV je emitirao dokumentarni film "Priča o Miji", autorice Martine Validžić, u kojemu smo mogli otkriti sve o njezinom odrastanju u Osijeku, otkrivanju ljubavi prema glazbi, počecima uz tambure, omiljenim pjesmama, članovima benda, preseljenju u Zagreb i puno toga. T.Kvorka

Možda ste propustili...

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike