Sport
LJETO KOJE JE PRED NAMA SIGURNO ĆE BITI PROMETNO

Bijelo-plavi već gledaju
prema sljedećoj sezoni:
Trenerov uvjet - promjene
Objavljeno 11. svibnja, 2022.

Nakon što su se nogometaši Osijeka oprostili od borbe za naslov prvaka države, finiš sezone u Gradskom vrtu proći će u određenoj neizvjesnosti. Napeto je bilo zadnjih tjedana, jer je trener Nenad Bjelica krenuo đonom na klupsko čelništvo.



Nezadovoljan je trener nekim odnosima unutar kluba, želio bi imati jaču logistiku, pa je počeo tehnicirati i s mogućim napuštanjem klupe osječkog prvoligaša, premda mu ugovor vrijedi još godinu dana. Vlasnici, pak, nemaju namjeru prekidati suradnju s Bjelicom, pa treba očekivati kako će nakon zadnjeg kola uslijediti niz sastanaka na kojima bi se trebali "ispeglati" nategnuti odnosi.

Promjene


Nakon poraza u Maksimiru, koji je označio kraj nade bijelo-plavih u osvajanje titule, Nenad Bjelica je upitan ima li motiva sljedeće sezone s Osijekom krenuti u novi lov na naslov?

- Imam, ali u klubu neke se stvari moraju promijeniti - nedvosmisleno je poručio Bjelica.

Slažemo se kako su promjene potrebne kako bi se napravio taj konačni iskorak prema osvajanju trofeja. No, one se ne odnose samo na klupsku logistiku koju treba pojačati, nego i na igrački kadar, a ne bi bilo zgorega razmisliti i o novim stvarima kada je sama igra bijelo-plavih u pitanju. Kvalitetan temelj postoji, jer da nije tako Osijek ne bi bio konkurentan u borbi za naslov do same završnice sezone, ali još uvijek ima određenih problema u utakmicama koje ne nose epitet derbija, kao i u onima koje izravno odlučuju o rezultatskom iskoraku. I to je područje na kojem bi se Nenad, ako ostane na kormilu, trebao preispitati. Osijek teško igra kada mora kontinuirano napadati zatvorenije suparnike. Bjelica je to ove zime pokušao riješiti dovođenjem Mije Caktaša i Kristijana Lovrića, ali nijednog od njih nije do kraja uspio integrirati u momčad. Istina, nijedan od njih nije prošao pripreme, pa je ta prilagodba bila ponešto teža, ali ostaje dojam kako Osijekov način igre teško može iz njih dvojice izvući maksimum. I zbog toga bi Nenad trebao razmisliti o nadogradnji same igre. Način na koji Osijek igra strašno troši igrače mentalno i tjelesno, pa je put do pobjede gotovo redovito bio vrlo stresan i težak. No, bilo je utakmica u kojima je momčad pokazala kako je osim tranzicijskog, itekako sposobna igrati i kombinatoran nogomet koji bi spomenutom dvojcu sigurno više odgovarao, a u njemu bi vjerojatno "prodisao" i Ramon Mierez na planu realizacije.

Svježa krv


Ostane li, Bjelica će ovoga ljeta imati pune ruke posla oko slaganja igračkog rostera za sljedeću sezonu. Ako je suditi prema posljednjim susretima, neke je igrače već otpisao. Primjerice, ako Mario Jurčević u okolnistima kada je jedini lijevi bek, nije ni u zapisniku, onda je valjda jasno kako za njega nema budućnosti u Gradskom vrtu, a slično vrijedi i za Merveila Ndockyta. Takvih primjera ima još, samo je pitanje hoće li se klub uspjeti osloboditi tih igračkih višova, s obzirom na dobra primanja koja imaju ti igrači. Osim toga, s posudbi će se vratiti prava armija igrača, a neki od njih, poput Diona Drena Belje, pokazali su kako su vrlo zanimljiv potencijal. Općenito, nekako je ostao dojam kako je Osijeku ove sezone u igračkom kadru nedostajalo energije koje mogu donijeti mlađi igrači željni dokazivanja. Bijelo-plavi u prosjeku imaju po godinama jednu od iskusnijih momčadi u HNL-u, a dio tih igrača češće je bio na klupi ili na tribinama negoli u kombinacijama za momčad, što je samo po sebi problem. Naravno, moguć je i poneki odlazak, a Bjelica će gotovo sigurno željeti dodatno ojačati momčad s novim imenima. Osijeku će svakako trebati lijevi bek, pa jedan brži i pokretniji centralni veznjak, a Bjelica će vjerojatno tražiti i stopera koji je sposoban organizirati igru.

Uglavnom, bit će to još jedno prometno ljeto u redovima bijelo-plavih, a prema svemu sudeći, više će biti izlaznih nego ulaznih transfera. Jasno, pri tome ne mislimo na odlaske najjačih karika, nego na one igrače koji se nisu uspjeli nametnuti.

Dalibor Keler
TKO BI MOGAO OTIĆI
Iako se uvijek govori kako Osijek nema potrebu transferirati najbolje igrače, uvijek poneki od njih ode. Ovog ljeta to bi se moglo dogoditi sa Žaperom, Beljom, Kleinhesilerom, možda i s Ivušićem, a ponuda već ima i za Darka Nejašmića. Naravno, ne treba očekivati kako će svi oni napustiti Gradski vrt, ali jedan ili dvojica mogli bi otići ako ponuda bude prava.

8
igrača bijelo-plavih trenutačno se nalazi na posudbama. To su Dion Drena Beljo, Mirlind Daku, Šime Gržan, Adrian Leon Barišić, Luka Branšteter, Jose Antonio Caro, Josip Špoljarić i Talys. Dobar dio njih teško će naći svoje mjesto u rosteru za sljedeću sezonu.

30
igrača trenutačno ima u svlačionici, a neki su od njih u drugom planu. To se prije svega odnosi na Ndockyta, Jurčevića i Barrija, a od takvog statusa nije daleko ni Bohar. Nema dvojbe kako će se takvih igrača Bjelica morati osloboditi ako želi svlačionicu nadopuniti novim imenima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike