Sport
ŽNK OSIJEK IZGUBIO PRESUDNI SEZONSKI DERBI

Razočaranje u Splitu izbrisati pobjedom u Kupu u Maksimiru
Objavljeno 11. svibnja, 2022.

Ostavljajući bodove u splitskom Parku mladeži, nogometašice Osijeka istodobno su tamošnjim domaćicama ostavile i titulu prvakinja Hrvatske! Mogu Osječanke do kraja prvenstva još izbiti na vrh, ali to bi bilo ravno čudu i u takav scenarij malo tko vjeruje.



Sastav trenera Zdenka Glumca i njegova suradnika Vjerana Dokonala u nedjelju je doživio već treći ovosezonski poraz, a nadovezao se na tjedan ranije doživljen u Zagrebu gdje je Dinamo "napuknuo" osječki brod te ga sada Splićanke definitivno potopile. Osim što imaju šest bodova više, tri kola prije kraja sezone, splitske liderke od aktualnih prvakinja Hrvatske imaju i bolji, odnosno nedostižni međusobni omjer jer su u tri dosadašnja ženska hrvatska "el clasica" dva puta pobijedile te remizirale. U nedjelju nije bilo previše dvojbi, zagrebački sudac Goran Pačarić je dosudio prvi kazneni udarac za domaće iz kojeg su povele i na poluvrijeme otišle s tom minimalnom prednošću. Osječanke su u nastavku pokušavale popraviti štetu, otvorile su se i primile još jedan gol. U 83. minuti, kada je Maria Kunštek dobila crveni karton, a Splićanke novi kazneni udarac kojim su zapečatile sudbinu gošći. One su susret završile s devet igračica jer je Anela Lubina potom nasrnula na suca i psovala ga, tako da je čeka duža pauza vjerojatno i do kraja sezone. U borbama za bodove pokal za prvaka je daleko, ali predstoji završnica Kup Hrvatske gdje će Osječankama na putu prema finalu stajati zagrebačke "modre", koje sada imaju psihološku prednost. Igračka je, nedvojbeno, na strani Glumčevih štićenica koje to trebaju iskazati danas (srijeda) od 16 sati, kada je u zagrebačkom Maksimiru zakazan početak polufinalne utakmice Kupa protiv Dinama.

- Splitski poraz, nedvojbeno, boli, ali moramo se okrenuti onome što nas još čeka ove sezone. Nije bilo niti je moglo biti iznenađenja u tome najvećem ženskom hrvatskom nogometnom derbiju jer se međusobno jako dobro poznajemo i znamo što tko može i koliko. Splićanke su tjelesno moćnije, a mi tehnički potkovaniji, što smo uvodno uspjeli nametnuti na terenu, ali unatoč stvorenih nekoliko prigoda nismo to kapitalizirali. Uoči odmora dosuđen je nepostojeći kazneni udarac protiv nas koji je odredio daljnji tijek susreta u kojem smo preuzeli maksimalni rizik te na kraju ostali praznih ruku. Čestitajući Splićankama na osvajanju titule prvakinja i već pri povratku iz Dalmacije razmišljajući kako privesti sezonu kraju. Primarno su nam misli bile usredotočene na kup čija je poluzavršnica već danas u Zagrebu, gdje nas čeka motivirana i napunjena samopouzdanjem ekipa Dinama. Svladala nas je prije desetak dana, što se danas neće ponoviti ponajprije jer smo kvalitetnija ekipa. Toga su svjesne igračice iako su ih prethodni uzastopni porazi prilično uzdrmali, ali je najbolja terapija pobijediti u sljedećem nastupu, uz to vrlo značajnom. U Zagrebu neću moći računati na "pocrvenjele" Kunštek i Lubinu, ali vjerujem da će ih zamjene odgovarajuće nadomjestiti te dati obol za plasman u finale. To nam je sada najvažnija, odnosno jedina preostala preokupacija te sam optimist iako ovih nekoliko dana nije lako bilo trenirati - pričao je šef osječke struke svjestan delikatnosti današnje zadaće čije će (ne)ispunjenje odrediti kompletnu sezonu.

Dražen Lekšan
LIGA ZA PRVAKA
Rezultati 17. kola: Split - Osijek 2:0 i Rijeka - Dinamo (Zagreb) 0:8.

Tablica

1.Split       17       15       1       1       104:7       46

2.Osijek       17       13       1       3       119:12       40

3.Dinamo       17       13       0       4       70:15       39

4.Rijeka       17       6       1       10       32:70       19

U 18. kolu, 15. svibnja, sastaju se: Osijek - Rijeka i Dinamo - Split.

LIGA ZA OSTANAK
Rezultati 17. kola: Neretva (Metković) - Donat (Zadar) 2:4 i Međimurje Čakovec - Agram (Zagreb) 2:2.

Tablica

1.Agram       17       7       2       8       45:45       23

2.Međimurje       17       7       1       9       29:73       22

3.Donat       17       3       1       13       22:64       10

4.Neretva       17       0       1       16       5:140       1

U 18. kolu, 15. svibnja, sastaju se: Donat - Međimurje Čakovec i Neretva - Agram.

Najčitanije iz rubrike