Novosti
MIRELI ČAVAJDI SLOVENIJA ODOBRILA PREKID TRUDNOĆE

Ustavni sud: Sabor nije ispunio obvezu i donio novi zakon o pobačaju
Objavljeno 10. svibnja, 2022.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je da Hrvatski sabor nije ispunio obvezu prema rješenju Ustavnog suda, te je pozvao na donošenje novog zakona o pobačaju.



"Ustavni sud je rješenjem od 21. veljače 2017. utvrdio da je zakon iz 1978., kojim je reguliran prekid trudnoće, u skladu s Ustavom", rekao je Šeparović u utorak za N1 televiziju. Nadalje, dodao je, "Ustavni sud naložio je Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon, u kojem će propisati edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude iznimka. To iz razloga što je važeći zakon zastario i donesen je u vrijeme bivšeg političkog i društvenog sustava", naglasio je Šeparović. Podsjetio je da Sabor do danas nije proveo rješenje Ustavnog suda, ocijenivši da to nije dobra poruka s obzirom na to da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni. "Stoga Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Hrvatski sabor donese novi zakon koji će biti u skladu s utvrđenjima Ustavnog suda navedenim u obrazloženju citiranog rješenja", rekao je Šeparović.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako je slučaj trudnice Mirele Čavajde osjetljiv, no da je riječ o isključivo zdravstvenom, a ne političkom pitanju. "Ne razumijem ljude koji nisu zdravstvene struke a ulaze u detalje slučaja", kazao je Božinović nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima. Dodao je da se treba prije svega osloniti na struku i njoj prepustiti da donese odluku. Istaknuo je i kako se slučaj Čavajda ne može dovoditi u vezu s pravom na pobačaj te dodao kako to pravo nije doveo u pitanje ni Ustavni sud, ni Vlada, ni saborska većina. Pravo na prekid trudnoće i pravo na priziv savjesti postoje i jedno ne isključuje drugo, rekao je.

Vanja Jurić, odvjetnica trudnice Mirele Čavajde, objavila je da je u Sloveniji odobren zahtjev za prekid trudnoće: “Mirela Čavajda još nije odlučila gdje će obaviti prekid trudnoće, jer čeka odluku hrvatskih tijela.” No još nije poznato kada će se sastati komisija KBC-a Zagreb koja bi se do petka trebala očitovati o prigovorima Mirele Čavajde na odbijanje bolnica da obave prekid njezine trudnoće zbog malformacije ploda. “To se još ne zna, nitko nam ništa nije javio”, rekla je Jurić za Hinu. Rekla je i kako je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb pozvala Mirelu na novu pretragu magnetskom rezonancijom. Ona će na taj pregled otići, ali ne znamo ništa o tome kada će oni donijeti odluku, dodala je odvjetnica. Prethodno je sedmeročlana komisija KBC-a Zagreb, čije je postupanje naložio ministar Vili Beroš, donijela mišljenje prema kojemu se teško malformirani plod Mirele Čavajde može liječiti, pa je time prekid trudnoće neopravdan. Odvjetnica Jurić kaže da do ministrove konferencije za medije, na kojoj je iznio stav komisije, ni ona ni njezina klijentica nisu podnijele prigovor drugostupanjskoj komisiji. Beroš je tu “svoju” komisiju aktivirao prije njihova prigovora i ona nije imala mandat odlučivati o prigovorima koji nisu ni podneseni. “Apsolutno smatram da je Beroševa komisija prejudicirala odluku drugostupanjske komisije jer su iznijeli mišljenje i stav o dijagnozama prije nego što su prigovori uopće bili podneseni. Dok god drugostupanjska komisija nije formirana, oni takvo što nisu imali pravo ni govoriti ni prenositi ministru”, ističe Jurić.

Dijana Pavlović
Božinović: Slučaj Čavajda ne može se dovoditi u vezu s pravom na pobačaj

”NE IĆI UNATRAG”
Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak izjavio je kako im je kao liberalima važno da se izmjenama zakona o pobačaju ne ide unatrag, a strahuje da se tom inicijativom otvara tema za one koji žele spustiti razinu ženskih prava u Hrvatskoj i zabraniti pobačaj. “Ustavni sud kaže da se zakon treba uskladiti u smislu prevencije i edukacije, tako da nema nekih iskoraka prema naprijed. Nama kao liberalima bitno je da nema nikakvih ustupaka prema natrag”, rekao je Hrebak novinarima, zauzevši se da se zadrži postojeća razina standarda.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike