Novosti
UPOZORENJE EUROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ

Obustava plina - težak udarac
Objavljeno 10. svibnja, 2022.
Nagla obustava isporuka ruskog plina teško bi pogodila gospodarstva u nastajanju u Europi, središnjoj Aziji i sjevernoj Africi, i nakratko bi poništila njihov oporavak od pandemije, upozorila je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Banka je zbog visoke inflacije i posljedica ruske invazije na Ukrajinu snizila prognoze rasta cijele skupine tranzicijskih gospodarstava u kojima posluje, s 1,7 na 1,1 posto u ovoj godini. Među prijetnjama banka je izdvojila moguću naglu obustavu isporuka ruskog plina, koji je važan mnogim zemljama. Obistini li se taj scenarij, BDP po stanovniku ponovno bi u nekoliko tromjesečja bio manji nego u razdoblju prije pandemije, utvrdila je banka, dodavši da bi u tom slučaju rast u ovoj godini mogao biti za 2,3 posto niži nego u "neutralnoj" prognozi. Zemlje u kojima EBRD posluje tek bi na kraju iduće godine dosegnule prognoze iz neutralnog scenarija, uz potporu ulaganja u nove tehnologije i infrastrukturu. Obustava bi najsnažnije utjecala na gospodarstva poput Češke, Mađarske i Slovačke, upozorili su. Snižene prognoze u neutralnom scenariju objašnjavaju snažnim cjenovnim pritiscima. "Rast cijena hrane i energije u posljednje vrijeme dodatno je pojačao inflatorne pritiske koji su i prije bili snažni zbog oporavka globalne potražnje paralelno postupnom ukidanju ograničenja vezanih uz COVID", objašnjavaju u EBRD-u. H

Ukrajina zatvara jednu od dviju ključnih točki za tranzit plina prema Europi

Ukrajinski operator sustava za prijenos plina GTSOU objavio je u utorak da će zbog više sile od 11. svibnja obustaviti prijenos ruskog plina preko ulazne točke Sohranivke, jedne od dviju ključnih točki za opskrbu Europe ruskim plinom.

Unatoč ruskoj invaziji koja je počela 24. veljače, Ukrajina je i dalje važna tranzitna ruta za prijenos ruskog plina prema Europi.

GTSOU je objavio da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog "miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese".

Kompresorska stanica Novopskov u regiji Luhansk na istoku Ukrajine pala je u ruske ruke nedugo nakon početka invazije.

To je prva kompresorska stanica u Luhansku, tranzitnoj ruti za oko 32,6 milijuna prostornih metara plina na dan, što je trećina ruskog plina koji se prenosi u Europu preko Ukrajine.

"Kako bi se u cijelosti ispunile tranzitne obveze prema europskim partnerima i u skladu s ugovorom, moguće je privremeno prebaciti nedostupne kapacitete s fizičke interkonekcijske točke Sohranivke na fizičku interkonekcijsku točku Sudžu koja se nalazi na području koje nadzire Ukrajina", priopćio je GTSOU.

Možda ste propustili...