Mozaik
POSTIGNUTA REKORDNA CIJENA

Warholov portret Marilyn prodan za 170 mil. dolara
Objavljeno 11. svibnja, 2022.
Glasoviti portret glumice Marilyn Monroe koji je 1964. izradio Andy Warhol, pop-ikona šezdesetih, prodan je u ponedjeljak na dražbi za 170 milijuna dolara, što je rekordna cijena postignuta na aukciji za djelo nekoga američkog umjetnika. Sliku "Shot Sage Blue Marilyn" Warhol je izradio u sitotisku, a prikazuje glumicu sa svjetložutom kosom, ružičastim licem i svjetloplavim sjenilom za oči te je jedan od pet Warholovih portreta slavne glumice.

Warhol ga je izradio 1964., nakon Marilynine smrti 1962., i od tada se smatra jednim od najpoznatijih djela pop-arta. Slika je nastala na temelju promotivne fotografije Monroe iz filma "Niagara" iz 1953. Warhol je "na ovim slikama upotrijebio tehniku rada na svili, kojom se više nikada nije koristio jer mu je bila prekomplicirana", rekao je Alex Rotter, voditelj Christie‘sova odjela za umjetnost 20. i 21. stoljeća. "Slika je apsolutni vrhunac američkog popa i nadilazi žanr portreta te utjelovljuje umjetnost i kulturu 20. stoljeća", kazao je.

Portret je bio dio kolekcije švicarskih trgovaca umjetninama Thomasa i Doris Ammann iz Züricha, a prodan je na dražbi Christie’sa u New Yorku. Pretprodajne procjene dosezale su čak 200 milijuna dolara. Sav prihod od prodaje namijenjen je zakladi koja se bavi poboljšanjem životnih uvjeta djece diljem svijeta. Prodajom je srušen prethodni cjenovni rekord za američko umjetničko djelo ponuđeno na dražbi - 110,5 milijuna dolara, koliko je 2017. postignuto za sliku Jean-Michela Basquiata iz 1982. H
1964.

godine Andy Warhol portret Marilyn Monroe izradio je u sitotisku

Najčitanije iz rubrike