Regija
GRADNJA ZGRADE SREDNJE ŠKOLE USKORO GOTOVA

Ove jeseni u novu školu, nastava jednosmjenska
Objavljeno 11. svibnja, 2022.
Očekuje se da će bolji uvjeti rada povećati i zanimanje za upis u prvi razred
DONJI MIHOLJAC - Dvije godine od polaganja kamena temeljca privode se kraju radovi na gradilištu nove zgrade Srednje škole Donji Miholjac i pripadajuće nastavno-sportske dvorane.

Završeni su svi unutrašnji radovi, a u tijeku su vanjski. Slijedi asfaltiranje pristupnih cesta i postavljanje rasvjete. Prikuplja se sva dokumentacija potrebna za tehnički pregled, koji je, prema najavama ravnatelja škole Nenada Perića, planiran za mjesec dana. Istodobno se priprema i opremanje, koje će početi čim završi postupak javne nabave koji provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ako ne bude nepredviđenih zastoja, ove jeseni učenici će se useliti u novu školu.

Tehnički 13. lipnja


- Zasad se sve odvija prema planu i polako se ide prema samom kraju. Tehnički pregled planiran je za 13. lipnja. U tijeku je provjera prijavljenih dobavljača i od tri ponuđača Ministarstvo će odabrati najpovoljnijeg. Nakon toga slijedi opremanje i od jeseni bi trebala krenuti nastava u novoj školskoj zgradi - kaže ravnatelj.


Riječ je o zajedničkom projektu Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Grada Donjeg Miholjca. Ukupna vrijednost investicije je 50,4 milijuna kuna, pri čemu Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira 80 posto, a Osječko-baranjska županija i Grad Donji Miholjac sudjeluju sa po 10 posto.

- Velika je stvar bila što je financijska konstrukcija zatvorena, ali što je i izvođač radova kvalitetan. Svjedoci smo da se zbog skoka cijena građevnog materijala mnoga gradilišta zatvaraju i radovi obustavljaju. No u nas se to nije dogodilo. Prije pet godina pokrenuli smo stvari s mrtve točke i nakon dvije godine gradnje polako se približavamo kraju. Presretni smo - ističe Perić.

Nova školska zgrada površine je 4600 četvornih metara i ima dva kraka sa po dvije etaže. Školska dvorana ima 1134 kvadrata i dvodijelna je, što znači da će nastavu moći imati po dva razredna odjela istovremeno. U prizemlju škole su tri učionice za stručnu nastavu, kabineti, specijalizirane radionice, praktikumi, zbornica, uredi, knjižnica, sanitarni čvorovi, kotlovnica i spremišta. Na katu je 14 učionica, šest kabineta, spremišta te sanitarni čvorovi.

Ova škola neće samo promijeniti vizuru Donjeg Miholjca, već bi trebala biti i magnet za roditelje i njihovu djecu. Srednja škola Donji Miholjac trenutačno ima 17 razrednih odjela i 243 učenika koji nastavu pohađaju na dvije lokacije jer je stara školska zgrada srušena. Zahvaljujući novom školskom objektu, nastavu će pohađati u jednoj smjeni. ‘‘U staroj školi imali smo mnogo problema, uvjeti su bili loši i naravno da su učenici upisivali druge srednje škole. Nadam se da ćemo u sljedećim godinama imati porast broja učenika‘‘, kazao je ravnatelj Nenad Perić.


Na vrijeme počeli


Izgradnja nove zgrade srednje škole jedan je od važnijih projekata Grada Donjeg Miholjca. Gradonačelnik Goran Aladić ne skriva zadovoljstvo što se ova značajna investicija približava kraju, posebice uzmu li se u obzir aktualne okolnosti.

- Na vrijeme se sve uspjelo pokrenuti i na vrijeme će sve biti završeno. Na ruku nam je išlo što je dogovoreno financiranje, što smo odabrali pouzdanog izvođača koji je nabavio potreban materijal dok su cijene bile još stabilne, a i vremenski su uvjeti bili povoljni. Da se prije dvije godine nije krenulo u gradnju, bojim se da nikada ne bi bilo nove škole, posebice imajući u vidu nove cijene građevnog materijala, pandemiju, a i ovaj rat - napominje gradonačelnik.

Inače, izvođač radova na ovome kapitalnom projektu je tvrtka Zuber d.o.o. iz Višnjevca.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana