Ekonomija
BOSCH RAZVIJA PROIZVODNJU VODIKA

Milijarde za klimatski neutralnu tehnologiju
Objavljeno 11. svibnja, 2022.
Proizvodnja vodika elektrolizom: ulazak na tržište vrijedno 14 milijardi eura
Radi učinkovite borbe protiv klimatskih promjena društvo Bosch započinje poslovanje s komponentama za proizvodnju vodika elektrolizom i namjeravaju uložiti gotovo 500 milijuna eura u to novo poslovno područje do kraja desetljeća, a polovinu tog iznosa do stavljanja na tržište, koje je planirano za 2025. godinu.

"Imamo opsežnu osnovu za razvoj tehnologija utemeljenih na vodiku i želimo razvijati proizvodnju vodika u Europi", rekao je dr. Stefan Hartung, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH, tijekom prezentacije godišnjih podataka društva te dodao: "Očekujemo da će svjetsko tržište komponenti za elektrolizatore vrijediti otprilike 14 milijardi eura do 2030. godine."

Društvo Bosch, kako ističu iz te kompanije, podržava Europski zeleni plan i smatra da nosi društvenu odgovornost u pogledu održivosti: s 400 lokacija društva diljem svijeta društvo Bosch ugljično je neutralno od 2020. godine.

Što se tiče kvalitete ugljične neutralnosti, društvo, ističu iz Boscha, napreduje bolje od očekivanog. Društvo Bosch već je ostvarilo trećinu uštede energije koju je odlučilo ostvariti do kraja desetljeća. "Održivost više nije rubna tema, ona mora biti dio osnovne djelatnosti svakog društva", rekla je Filiz Albrecht, članica upravnog odbora i direktorica za industrijske odnose društva Robert Bosch GmbH.

Korporacijska društvena odgovornost društva Bosch obuhvaća gospodarska, društvena i ekološka pitanja. "Nije lagano držati ravnotežu između tih triju stvari. U vremenima promjene društvena odgovornost za nas znači povesti što više zaposlenika u nova poslovna područja." Kao što je istaknula Albrecht, društvo Bosch razvija klimatski neutralnu tehnologiju prije svega na lokacijama koje su prethodno proizvodile sustave izgaranja. Programi prekvalifikacije i unutarnja platforma za zapošljavanje omogućili su čak 1400 zaposlenika koji rade s pogonskim sustavima da prijeđu na nove poslove u poljima poput softvera i elektromobilnosti. "Do kraja godine gotovo 2300 zaposlenika radit će na mobilnim i stacioniranim gorivnim člancima, a gotovo svi oni već su bili zaposlenici društva", rekla je Albrecht i dodala: "To je transformacija za koju je zaslužno društvo Bosch". Također je izvijestila da društvo ove godine namjerava zaposliti 10.000 novih programskih inženjera diljem svijeta.

"Više od trećine emisija ugljika ispušta se iz građevina, tako da se borba protiv klimatskih promjena mora voditi i u obiteljskim domovima", rekao je dr. Christian Fischer.

Društvo Bosch u okviru industrijske proizvodnje pojačava napore u unaprjeđenju energetske i troškovne učinkovitosti u svojim tvornicama. "Digitalizacija industrijske proizvodnje pomaže u borbi protiv klimatskih promjena", izjavio je Rolf Najork, član upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH, koji je zadužen za poslovno područje Industrijska tehnologija.



Društvo očekuje da će 30 % pokretnih strojeva biti elektrificirano do 2030. godine, što će dovesti do dodatnog tržišnog obujma visokonaponskih sustava čija vrijednost iznosi 1,5 milijardi eura. Društvo Bosch očekuje da će Europski zeleni plan pružiti odlučujući poticaj elektrifikaciji cestovnog prometa. Z.Rupčić
Priprema gospodarskih sektora na vodik
Hartung vjeruje da će rat usporiti napredak u smanjivanju emisija ugljika. S druge strane, dugoročno će ubrzati tehnološku transformaciju u Europi. "Oblikovateljima politika to može biti znak da moraju odlučnije djelovati, bez obzira na to je li riječ o pružanju inicijativa za veću energetsku učinkovitost postojećih građevina, ili o golemom povećavanju proizvodnje obnovljive energije", rekao je Hartung. On vjeruje da je elektrifikacija najbrži put do klimatske neutralnosti. Zbog toga Bosch nastavlja poticati održivu mobilnost: narudžbe društva povezane s elektromobilnošću 2021. godine prvi su put premašile 10 milijardi eura. Hartung je naglasio i da je potreban i vodik. "Industrijska politika treba se usredotočiti na pripremanje svih sektora gospodarstva na vodik", rekao je.

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike