Kultura
OSJEČKI UČENICI ODLIČNI U VARAŽDINU

Čak tri osječka zbora osvojila srebro na državnom natjecanju
Objavljeno 10. svibnja, 2022.

Ovogodišnje državno natjecanje zborova pokazalo se kao iznimno uspješno za osječke učenike. Zborovi mlađeg i starijeg uzrasta OŠ „Mladost“ Osijek i zbor Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti osvojili su na 65. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu srebrne medalje u svojim kategorijama.


 

Zbor mlađeg uzrasta OŠ „Mladost“ natjecao se u A kategoriji, 4. svibnja, i osvojio 86,80 bodova. Zbor starijeg uzrasta natjecao se u B kategoriji, također 4. svibnja., i osvojio 88 bodova, od ukupno 100. Zbor Isusovačke klasične gimnazije osvojio je 87, 60 bodova u svojoj D kategoriji natjecanja koja se održala 5. svibnja.

 

 

Profesorice Ivana Adamček i Zrinka Andrić nisu mogle biti ponosnije na svoje učenike te su nakon objavljivanja ovih izvrsnih rezultata zahvalile ponajprije učenicima, nakon toga i stručnim ocjenjivačima te nadodale da će se nastaviti i dalje truditi te poticati svoje učenike na slogu, kreativan rad i promicanje pjesme i pjevanja u nastavi.

 

 

 "Užitak je slušati toliko zborova na jednom mjestu nakon dvije neaktivne godine zbog pandemije koja nas je zadesila. Zadovoljstvo je bilo raditi na programu, pogotovo pred samo natjecanje bez epidemioloških mjera, ali isto tako bilo je i napeto u samim počecima jer nismo znali što nas čeka. Veseli me rad s budućim pjevačima te se nadam još većem odazivu nakon ovakvog rezultata. Kao što je cilj Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu potaknuti buduće generacije na aktivno bavljenje pjevanjem uz podizanje glazbene kulture mladih, tako je moj osobni cilj iste potaknuti na uživanje u njoj" - rekla je učiteljica Ivana Adamček

 

 

I osnovnoškolski zboraši, a i oni srednjoškolski složili su se da im je zbor donio samo dobro. Upoznali su nove prijatelje u zboru, nove prijatelje na državnome natjecanju, stekli nova iskustva, pjevali od jutra do mraka te doživjeli nove gradove kroz putovanja. Za kraj su još i pozvali nove učenike da se pridruže njihovim zborovima u kojima će zajedno ostvarivati nove pobjede, poput ove.

 

Dorotea TURČAN

N. R. (zbor starijeg uzrasta OŠ "Mladost"): „Dugo se nisam ovoliko dobro zabavila. Nismo uopće osjećali pritisak natjecanja, samo smo pjevali najbolje što možemo.“


M. B. (zbor starijeg uzrasta OŠ "Mladost"): „Jedva čekam da idemo na državno i sljedeće godine!“


D. L. (zbor starijeg uzrasta OŠ "Mladost"): „Učiteljica nam je rekla da se ne bojimo, da smo se jako dugo pripremali i puno radili za ovo i da samo moramo uživati i zabaviti se.“

Zbor IKG sudjelovao i na Smotri katoličkih gimnazijskih zborova Hrvatske

 

Ove se godine zboru Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku iznimno dogodilo povezivanje dvaju velikih događanja: natjecanje u Varaždinu i Smotra katoličkih gimnazijskih zborova Hrvatske, kojoj se zbor redovito i rado odaziva. Riječ je o smotri kojoj je svaki put drugi grad grad-domaćin. Ove godine, na veliko zadovoljstvo pjevača bio je to grad Split u vrijeme najvećeg splitskog blagdana, blagdana sv. Duje!


Zbor se nakon natjecanja i noćenja u Varaždinu, zaputio u grad Split u kojem je domaćin bila Nadbiskupska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“  na čelu s prof. glazbene umjetnosti te škole, s. Lidijom Matijević. Ovo veliko događanje zborova započelo je 7. svibnja zajedničkom svetom misom u velikoj kapeli Nadbiskupskog sjemeništa prilikom koje je svaki zbor izveo po jednu pjesmu u okviru ranije dogovorenog liturgijskog pjevanja, a zbor IKG-a otpjevao je tada pričesnu pjesmu “Ave Verum” Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Na samoj je Smotri sudjelovalo ukupno pet zborova katoličkih škola Lijepe naše: Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije „Don Frane Bulić” iz Splita pod ravnanjem prof. s. Lidije Matijević, Djevojčki vokalni sastav Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Virovitice kojim je ravnala prof. Andrea Grdenić, Schola cantorum Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja s pravom javnosti pod vodstvom prof. Andre Čale, Zbor Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba pod ravnanjem prof. Ankice Juričić i zbor Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Osijeka. Svaki je zbor izveo po dvije pjesme, a zagrebački i osječki zbor nastupili su s nagrađivanim dijelom programa koji su izvodili na natjecanju u Varaždinu. Smotra je završila zajedničkom pjesmom  „Splite moj”, te blagovanjem u atriju škole.

Osim smotre, učenici su, zajedno sa svojim splitskim domaćinima, od 10 sati imali priliku sudjelovati, u procesiji i centralnoj svetoj misi na splitskoj rivi, prilikom svečanosti obilježavanja dana grada Splita i zaštitnika sv. Duje, te  doživjeti cjelodnevni, pravi splitski „šušur”.

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike