Osijek
NEKRETNINE U OSIJEKU, SLAVONIJI I BARANJI

Na sto prodanih nekretnina samo jednu kupi stranac
Objavljeno 10. svibnja, 2022.
Stranci su zainteresirani za kupnju nekretnina, ali samo na obali

Stranci kupuju sve više nekretnina u Hrvatskoj! Svaku četvrtu nekretninu u Hrvatskoj kupio je stranac! Stranci su utjecali na porast cijena stanova i kuća te prodaju nekretnina u Hrvatskoj! - to su samo su neki od naslova s kojima smo se susretali proteklih mjeseci u hrvatskim medijima. I uistinu kada se pogledaju statistički podaci Porezne uprave, u 2021. prodano je 50 posto više nekretnina strancima u odnosu na prethodnu godinu. Austrijanci, Slovenci, Nijemci i drugi stanovnici zemalja EU-a sve više kupuju stanove, kuće, vikendice na moru, posebice u Dalmaciji, Istri i Kvarneru, no kakva je situacija u Slavoniji. Kupuju li stranci nekretnine u Osijeku i okolici? Pritom ne mislimo na ljude koji su nekim rodbinskim vezama povezani s Hrvatskom. Odgovore smo potražili u osječkim agencijama za nekretnine.



Kupuje se - na moru


- Ulaskom Hrvatske u EU-u, državljani zemalja članica EU-a mogu kupovati nekretnine u Republici Hrvatskoj, odnosno stjecati pravo vlasništva nekretnina. No, u ovih devet godina vrlo se rijetko događalo da smo imali upita, a na svakih sto prodanih nekretnina samo jednu je kupio stranac. Preko naše agencije dvoje je stranaca kupilo nekretnine u Osječko-baranjskoj županiji. Jedna je bila kuća u Baranji, dok je drugu kupio "hrvatski zet", rekao nam je Kosta Dimitrijević iz Estate d.o.o.

Stranci imaju sve važniju ulogu na tržištu te su u proteklih deset godina kupili 60 tisuća stanova ili apartmana. I dok je 2010. udjel stranaca među kupcima bio 14 posto, prošle je godine svaki četvrti kupac apartmana ili stanova bio stranac. Razlog tome je sve veća popularnost Hrvatske kao turističke zemlje u kojoj mnogi stanovnici Europske unije, ali i šire, dolaze kako bi se odmorili uživajući u suncu na hrvatskim plažama, ili kupajući se u Jadranskom moru. No, ne i u Slavoniji. Kako ističe Tomislav Šumanović iz Obsideri nekretnina, ta je brojka u Slavoniji i Baranji zanemariva, a u zadnjih mjesec dana imali su nekoliko upita stranaca vezanih uz jednu nekretninu u Kopačevu, koja je lokacijski na odličnom mjestu.

- S obzirom na to da Baranja postaje prepoznata kao atraktivna turistička destinacija, nešto se počelo zakuhavati na tom području kada je u pitanju prodaja nekretnina strancima, preciznije imali smo nekoliko upita. No sve je to još uvijek poprilično u povojima. Većim razvojem kontinentalnog turizma i prepoznavanjem našeg kraja od strane stranih gostiju, moći ćemo dobiti pravu sliku koliko smo uistinu zanimljivi strancima. Daleko smo mi još uvijek od Istre i Dalmacije gdje je prodaja nekretnina strancima uvelike porasla zadnjih godina - ističe Kruno Šabić iz Tasman nekretnina.

Na prodaju i zemlja


Često se u medijskom prostoru spominje srpanj 2023. godine, kada istječe desetogodišnje prijelazno razdoblje zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, pa bi i ovaj kraj Hrvatske postao zanimljiv strancima, ali ne zbog prodaje stanova. Naime, na temelju Ugovora o pristupanju Europskoj uniji 2011. godine, Republika Hrvatska, kao jednu od prijelaznih mjera, dogovorila je sedmogodišnji moratorij na prodaju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima i pravnim subjektima.

- Krupnije i kvalitetnije parcele već su raspodijeljene, a stranci su ionako do sada mogli kupovati zemljište preko tvrtki. Mogućnost stjecanja nekretnina u Hrvatskoj od strane stranih fizičkih i pravnih osoba ovisi o tome radi li se o fizičkim ili pravnim osobama iz država članica Europske unije ili ne. Strani državljani koji nisu iz zemalja članica EU-a, mogu kupovati nekretninu u slučaju da vrijedi pravilo uzajamnosti. Ministarstvo pravosuđa objavilo je popis zemalja s kojima postoji uzajamnost kod stjecanja prava vlasništva na nekretninama. To znači da se uzima broj naših državljana koji su vlasnici nekretnina u toj zemlji, i na temelju toga stranci izvan EU-a mogu kupiti nekretninu kod nas. No, u mojih 30 godina bavljenja ovim poslom, mislim da nikada nitko nije odbijen - kaže nam Marijan Matijević, prokurist u Ljubek d.o.o.-u

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike