Mozaik
POČINJE EUROSONG U TORINU

Mijin se “Guilty Pleasure” natječe za mjesto u finalu
Objavljeno 10. svibnja, 2022.
Prije prijenosa HTV emitira dokumentarni film o osječkoj glazbenici “Priča o Miji”

Ovogodišnje, 66. izdanje Eurosonga održava se u Torinu, u Italiji, zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi grupe Måneskin u Rotterdamu u Nizozemskoj. Eurosong se u Italiji, u produkciji televizije Rai, održava treći put. Sve počinje danas, 10. svibnja, prvim polufinalom u kojemu se hrvatska predstavnica Mia Dimšić sa svojom pjesmom "Guilty Pleasure" natječe za mjesto u finalu, koje će se održati 14. svibnja.



Natjecanje se održava u dvorani Pala Alpitour, u olimpijskom kompleksu, a trodnevnim zabavnim programom gledatelje će voditi svjetski poznata pjevačica Laura Pausini, radijski voditelj Alessandro Cattelan i glazbenik Mika - Michael Holbrook Penniman. Tema mira bit će u središtu ovog izdanja Eurosonga. Na ovogodišnjem Eurosongu natjecat će se 40 zemalja, među njima su i povratničke zemlje poput Crne Gore i Armenije. Rusiji je ove godine zabranjen nastup zbog pokretanja rata i invazije na Ukrajinu. Službeni logo i slogan Eurosonga 2022. glasi The Sound of Beauty (hrv. Zvuk ljepote), a ujedinjuje zvuk (element Eurosonga) i ljepotu (shvaćenu kao simbol Italije). Sinteza je to glazbe i umjetnosti, gdje se umjetnička ljepota, koja simbolizira Italiju u svijetu, ujedinjuje s glazbenom ljepotom, objedinjenima u pjesmama zemalja sudionica Eurosonga.

U prvom polufinalu za prolaz dalje natječu se: Albanija, Latvija, Litva, Švicarska, Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Nizozemska, Moldavija, Portugal, Hrvatska, Danska, Austrija, Island, Grčka, Norveška, Armenija. Izravni finalisti koji glasuju u ovom polufinalu jesu: Francuska i Italija. Hrvatska predstavnica Mia Dimšić nastupa pod rednim brojem 11 s pjesmom "Guilty Pleasure", za koju su tekst i glazbu napisali Mia Dimšić, Vjekoslav Dimter i Damir Bačić, a za aranžman je zaslužan Ante Gelo. Miju će na pozornici pratiti back vokali Bruna Oberan i Josip Palameta te plesači: Rebecca Krajnović, Roman Vrančić i Danon Vrkić.

Komentator prijenosa na HTV-u je Duško Ćurlić. Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1), prijenos Eurosonga možete pratiti i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT-HR2). Radijski komentator je Zlatko Turkalj Turki.

Ususret Eurosongu, sat vremena prije prijenosa iz Torina, u 20.10, HTV će emitirati dokumentarni film "Priča o Miji", autorice Martine Validžić.

Tanja Kvorka
EBU SE OGLASIO PROTIV GOVORA MRŽNJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
 
Europska radiodifuzna unija (EBU) ovih se dana oglasila javnim priopćenjem u kojem su se donekle osvrnuli na gotovo unisone kritike na organizaciju Eurosonga 2022. u Torinu. U priopćenju između ostalog stoji: “Šokirani smo količinom napada i mržnje koji su usmjereni na one koji vrijedno rade na produkciji ovogodišnjeg natjecanja. Svi oni čije pisanje poprimi nasilnički ton bit će uklonjeni s naših stranica te prijavljeni administraciji naših partnera s društvenih mreža. Svjesni činjenice da Eurosong budi posebne strasti i emocije, podržavajući prava i slobodu govora i mišljenja, moramo našem osoblju, volonterima i sudionicima omogućiti rad bez prijetnji i uvreda na internetu.” Podsjetimo, EBU i RAI suočavaju se s brojnim nedaćama kada je organizacija Eurosonga u pitanju. Problem s pozornicom koji je promijenio planove mnogim delegacijama jedan je od najčešće spominjanih.

Možda ste propustili...

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

NOVI HITOVI SPREMNI ZA GLASANJE

Objavljeni konkurenti za Hit ožujka

Najčitanije iz rubrike