Svijet
REZULTAT INICIJATIVE PREMIJERA PLENKOVIĆA

Novi krug razgovora o izbornoj reformi u BiH
Objavljeno 8. svibnja, 2022.
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je u subotu da će se u sljedećih deset dana organizirati još jedan krug razgovora o izbornoj reformi u toj zemlji, što je rezultat inicijative hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, kako bi se pokušala izbjeći kriza nakon sljedećih izbora u BiH.

U izjavi za medije Čović je naveo kako je razgovarao s europskim predstavnicima, ne navodeći o kojima je riječ, kako bi pripremili novi krug pregovora o izbornoj reformi u BiH, čak iako su ovoga tjedna izbori raspisani za listopad ove godine, a čelnik vodeće SDA Bakir Izetbegović odbacio je mogućnost da takva inicijativa uspije.

Pojasnio je kako je ovaj krug razgovora o izbornoj reformi rezultat aktivnosti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je s nizom europskih političara zadnja dva dana razgovarao u Varšavi i Salzburgu. Plenković se u Salzburgu bilateralno sastao s potpredsjednikom Europske komisije Marošom Šefčovičem i povjerenicima EK-a Johannesom Hahnom i Paolom Gentilonijem, dok je u Varšavi na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu razgovarao s nizom dužnosnika, među kojima je i predsjednica EK-a Ursula von der Layen, s kojom je razgovarao o BiH. U Salzburgu je hrvatski premijer istaknuo da je potrebno ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH, bez čega bi bilo otežano funkcioniranje zemlje.

Izrazio je očekivanje da će se bošnjački političari opirati ovoj inicijativi smatrajući da mogu Federaciju BiH pretvoriti u bošnjačku ‘fildžan državicu‘. Čović je rekao da to ne treba ni bošnjačkom, ni hrvatskom, ni srpskom narodu u BiH, a ni svim građanima BiH.

Upitan o daljnjim koracima koje je najavio Hrvatski narodni sabor BiH oko teritorijalnog preustroja zemlje, predsjednik ove političke grupacije i HDZ-a BiH istaknuo je kako se federaliziranjem gradi europska BiH te da od toga neće odustati. H
Komšić ne odustaje
Formalni hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je u subotu da će se na izborima u listopadu natjecati za još jedan mandat u državnom vrhu. Upravo je njegov izbor u Predsjedništvo BiH bio povod strankama okupljenima oko HNS-a da inzistiraju na izmjenama izbornog zakona, jer su ga, ističu, izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati čije bi interese trebao predstavljati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana